„Microsoft“ įkūrėjas B.Gatesas - žiauriai turtingas, labai įtakingas ir nepaprastai dosnus

Pačiam Billui Gatesui, „Microsoft“ įkūrėjui, tikriausiai jau nebeįdomu, kad verslo žurnalas „Forbes“ ir vėl jį vadina turtingiausiu amerikiečiu. Tokį titulą verslininkui leido pelnyti 72 mlrd. JAV dolerių turtas. Tas pats „Forbes“ dar 1992 m. B.Gatesą paskelbė turtingiausiu JAV žmogumi, o po trejų metų kompiuterių genijui suteikė turtingiausio žmogaus pasaulyje vardą. Šioje pozicijoje jis nepertraukiamai išsilaikė iki 2008 metų. B.Gatesas įkūrė didžiausią pasaulyje kompaniją, yra dosniausias labdaros dalintojas istorijoje, o žurnalas „Time“ jį pavadino vienu įtakingiausių XX a. žmogumi. Pavydu, ar ne?

B.Gatesas šį rugsėjį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.<br>"Reuters" nuotr.
B.Gatesas šį rugsėjį Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-27 17:06, atnaujinta 2018-02-21 17:34

Laimėdavo „Monopolį“

B.Gatesas augo šeimoje su dviem seserimis. Jo tėtis Williamas H.Gatesas II buvo advokatas darboholikas, o motina Mary Gates dirbo mokytoja. Gatesų šeima bendravo šiltai ir artimai, o visi trys vaikai buvo raginami pasitikėti savimi ir siekti tobulumo.

Berniukas mėgavosi žaisdamas stalo žaidimus. „Risk“ buvo jo mylimiausias, o daugiausia pergalių nuskindavo žaisdamas „Monopolį“.

Motina ragino vaikus daug mokytis, nepamiršti sporto ir muzikos. Įgyvendindamas šį norą B.Gatesas mėgino prisijaukinti tromboną.

Billas itin artimai bendravo su mama, tačiau paauglystėje tarp jųdviejų kildavo ir aršių konfliktų. Mama norėjo, kad sūnus susitvarkytų kambarį, laiku sėstų prie pietų stalo, negraužtų pieštukų. „Jis buvo bjaurus“, - tiesiai šviesiai trenkia B.Gateso sesuo Libby Armintrout. Įsiplieskus ginčui tarp dviejų ugnių stodavo tėvas. Tačiau per vieną tokių konfliktų ir jam, paprastai išlaikančiam šaltus nervus, trūko kantrybė ir sūnui į veidą šliūkštelėjo stiklinę vandens. „Ačiū už dušą“, - sureagavo jaunesnysis Billas.

Tėvai sūnų netgi buvo nuvedę pas gydytojus, kur Billas pasakė, jog tarp jo ir tėvų paskelbtas karas, mat šie pernelyg jį kontroliuoja. Medikai tėvams patarė būti pakantiems, nes atžala neabejotinai laimės mūšį dėl nepriklausomybės.

Savo šeimą B.Gatesas sukūrė 1994 m. Naujųjų metų dieną Havajuose. Žmoną Melindą, su kuria susilaukė trijų vaikų, jis sutiko „Microsoft“ reNginyje 1987-aisiais.

Prieš tai įvyko įsimintinos piršlybos: 1993 m. grįždamas iš Palm Springso, kur lankėsi drauge su būsimąja žmona, B.Gatesas privatų lėktuvą pasuka į Omahą. B.Gateso draugas turtuolis Warrenas Buffetas juos palydi į savo juvelyrinę parduotuvę, kur B.Gatesas Melindai nuperka sužieduotuvių žiedą.

1996-aisiais susilaukusi pirmosios dukters Gatesų šeimyna ėmė dairytis būsto. Po kurio laiko jie persikėlė į didžiulį namą ant Vašingtono ežero kranto. Šis pirkinys atsiėjo 54 mln. JAV dolerių.

Harvardą iškeitė į „Microsoft“

Vaikystėje Billas buvo nepasotinamas skaitytojas. Jis valandų valandas praleisdavo rydamas netgi enciklopedijas, o tėvai noriai pirko bet kurią knygą, kurios užsigeisdavo B.Gatesas. Beje, B.Gatesas ne tik uolus skaitytojas, bet ir puikus knygų rašytojas – į bestselerių sąrašus pakliuvo abi jo knygos „The Road Ahead“ ir „Business @ the Speed of Thought“.

Šeimos nariams atrodo, kad B.Gatesas suaugusiojo intelektą įgavo pernakt. Vienuolikos jis ėmė tėvų klausinėti apie tarptautinius ryšius ir verslą.

Panašiai tuo laiku tėvai susirūpino sūnaus elgesiu: jam mokykloje sekėsi, tačiau atrodė, kad sūnus nuobodžiauja, o kartais netgi užsisklendžia savyje. Todėl kai jam sukako 13 metų, tėvai pakeitė mokyklą.

Leiksaido mokykloje B.Gatesas suspindėjo visose mokslo srityse: jam puikiai sekėsi tiek matematika, tiek anglų kalba. „Leiksaidas buvo vienas nuostabiausių dalykų, su kuriais man gyvenime teko susidurti“, - yra sakęs B.Gatesas.

Mokykla turėjo kompiuterių, kuriais karingasis B.Gatesas ir jo draugas santūrusis Paulas Allenas mėgo žaisti. Kompiuteriai B.Gatesą sužavėjo, kai berniukui buvo 13 metų. „Mokykloje įgyta patirtis ir įžvalga įkvėpė mums pasitikėjimo steigti kompaniją, kuri rėmėsi pamišusia idėja: procesoriai taps tokie reikšmingi, kad kompiuteriai ir programinė įranga bus ant kiekvieno darbo stalo ir kiekvienuose namuose“, - kalbėjo B.Gatesas.

Įstojęs į Harvardą B.Gatesas galvojo apie teisės mokslus, tačiau ir čia daugiau laiko praleisdavo prie kompiuterio nei auditorijoje. Kol B.Gatesas mokėsi Harvarde, du draugai pradėjo kurti pirmąją kompiuterinę kalbą, skirtą asmeniniams kompiuteriams. Asmeninių kompiuterių gamintojai MITS įtiko jaunuolių sumanymas, tad vaikinai 1975 m. įkūrė „Microsoft“. Kai B.Gatesas suprato, jog „Microsoft“ ateitis šviesi, metė Harvardą: pirmąjį milijoną kompanija uždirbo 1978 m. gruodį.

Negailestingas konkurentas

Tapęs multimilijonieriumi P.Allenas atsitraukė iš kompanijos priešakinių linijų. Tuo metu B.Gatesas ir toliau vaidino svarbų vaidmenį kompanijos plėtroje. Tiesa, ne visuomet jo sprendimai būdavo nepriekaištingi. Tuo metu, kai dešimto dešimtmečio pradžioje pardavimai ir pelnas šoktelėjo, pasirodė, jog B.Gatesas pražiopsojo galimybes, kurias teikė internetas.

B.Gatesas pagarsėjo agresyvia verslo taktika ir ginčytinu vadovavimo stiliumi. Jis ne tik pats buvo atsidavęs kompanijai, bet to paties tikėjosi ir iš kitų. Pasakojama, kad vieną rytą į darbą atėjęs pagalbinis darbuotojas rado B.Gatesą miegantį po stalu. „Microsoft“ įkūrėjo išprusimas leido jam įžvelgti visas programinės įrangos pramonės puses: tiek kalbant apie produkto plėtrą, tiek ir apie bendrą strategiją. Jo neįprastas vadovavimo stilius ne visiems įtiko. B.Gatesas galėdavo užrikti: „Tai kvailiausia mintis, kokią esu kada nors girdėjęs!“. Iš tiesų tokiais pareiškimais jis tikrino, ar darbuotojai geba apginti savo sumanymus ir yra tikri jais.

Už „Microsoft“ sienų B.Gatesas užsidirbo negailestingo konkurento reputaciją. Kai kurios kompanijos, paskatintos IBM, ėmė kurti operacinę sistemą OS/2, turėjusią pakeisti MS-DOS. B.Gateso atsakas į tai buvo tobulesni „Windows“. Per dvi savaites naujosios „Windows“ versijos parduota 100 tūkst. kopijų, o OS/2 netrukus iš viso išnyko. „Microsoft“ sukūrė monopoliją. Už tai netrukus sulaukė kaltinimų nesąžininga veikla.

Pirmasis profesionalus vadybininkas „Microsoft“ kompanijoje buvo Steve'as Ballmeris, kurį B.Gatesas 1980 m. perviliojo iš „Procter & Gamble“. Būtent jis 2000-aisiais pradėjo vadovauti kompanijai, o B.Gatesas liko, kaip jis pats save pristatė, vyriausiuoju programinės įrangos architektu. Tai leido jam susitelkti į tai, ką B.Gatesas laikė savo verslo aistra ir daugiau dėmesio skirti iššūkiams, kurie iškilo mobiliojo interneto amžiuje. Tuo pačiu jis užėmė vadovų tarybos pirmininko pareigas.

Atsidėjo labdarai

Tais pačiais metais buvo įsteigtas Billo ir Melindos Gatesų labdaros fondas. B.Gatesas taip įsitraukė į jo veiklą, jog 2006 m. birželį paskelbė ketinantis pasitraukti iš „Microsoft“, kad galėtų susitelkti į filantropinę veiklą. Paskutinė pilna B.Gateso darbo diena „Microsoft“ kompanijoje buvo 2008-ųjų birželio 27-oji.

„Niekada nemaniau, kad mano namuose augęs, mano maistą valgęs ir mano vardu vadinamas berniukas bus mano darbdavys“, - yra sakęs B.Gateso tėtis, kuris įtrauktas į labdaros fondo veiklą.

Gatesų fondas skiria lėšas besivystančioms šalims kovoti su ligomis, tobulinti švietimą.

Pats B.Gatesas, kalbėdamas apie mokytojus, negaili gerų žodžių.

„Mokytojavimas – vienas svarbiausių darbų pasaulyje, o mokytojai nusipelno mūsų paramos, dėkingumo ir pasigėrėjimo“, - taip sako B.Gatesas, kuris tvirtina ir dabar prisimenantis daugelio savo mokytojų vardus.

„Paprastai mokyklose klasės būna perpildytos. Paprastai stinga pinigų. Todėl nuostabu žiūrėti į mokytoją, kuris įveikia visus kasdienius iššūkius ir pasiekia kiekvieną mokinį. Tuomet nori sužinoti, kas padaro mokytoją tokiu geru ir kaip jam galime padėti darbe išlaikyti efektyvumą“.

Anot kompiuterių genijaus, technologijos tėra įrankis. Vaikams diegiant darbo komandoje įgūdžius ir motyvuojant juos svarbiausias mokytojas.

„Jei manote, kad jūsų mokytojas „kirvis“, palaukite pažinties su viršininku“, - juokauja „Microsoft“ įkūrėjas.

Kiti faktai apie „Microsoft“

• Didysis lūžis įvyko 1980 m., kai B.Gatesas sutarė, jog kurs operacinę sistemą asmeniniams kompiuteriams, kurią plėtos IBM. Svarbiausia, jog „Microsoft“ tuo pačiu išlaikė teisę licencijuoti operacinę sistemą MS-DOS ir kitiems kompiuterių gamintojams. Pasakojama, kad per pirmąjį susitikimą kažkas IBM kompanijoje B.Gatesą palaikė biuro asistentu ir paprašė patiekti kavos. B.Gatesas iš tiesų atrodė labai jaunai, tačiau netruko padaryti įspūdį IBM, įtikindamas juos, kad jo kompanija pajėgs patenkinti jų poreikius.

• Iki 1983-ųjų „Microsoft“ tapo pasauline kompanija, įsteigusia biurus Didžiojoje Britanijoje ir Japonijoje. Be to, apie 30 proc. pasaulio kompiuterių tuomet veikė su jų operacinėmis sistemomis.

• 1981 m. „Microsoft“ pajamos pasiekia 16 mln. JAV dolerių, kompanijoje dirba 128 žmonės. Po ketverių metų pajamos šoktelėjo iki 140 mln. JAV dolerių, darbuotojų skaičius – iki 910.

• 1988 m. kovą „Apple“ paduoda „Microsoft“ į teisimą. „Apple“ tikina, kad „Windows“ pernelyg panaši į „Apple“ vartotojo grafinę sąsają. Mūšis trunka šešerius metus. Galiausiai „Apple“ kapituliuoja.

• 1990 m. gegužę pristatyta „Windows 3.0“. Per dvi savaites parduodama 100 tūkst. kopijų.

• 1996 m. rugpjūtį „Microsoft“ išleidžia „Internet Explorer 3.0“. Tais pačiais metais kreipiamasi į teisėtvarką, kad būtų ištirtos „Microsoft“ kompiuterių gamintojams, diegiantiems „Internet Explorer 3.0“, taikomos nuolaidos. Nutarta, jog kompanija neteisėtai trukdo konkurencijai.

• 1998 m. birželį pasirodo „Windows 98“.

• 2001 m. birželį išleidžiama „Windows XP“. Tais pačiais metais „Microsoft“ žengia į žaidimų kompiuterių rinką su „Xbox“, kuris tampa tiesioginiu konkurentu „Sony“ „PlayStation 2“ ir „Nintendo“ „GameCube“.

2004 m. rugpjūtį „Google“ atsiradimas paklojo pamatus stulbinančiam kompanijos augimui: prireikė vos dviejų mėnesių aplenkti „Yahoo!'“ rinkos kapitalizaciją.

• 2007 m. sausį pasirodo „Windows Vista“ ir „Office 2007“.

• 2008 m. vasarį Europos Komisija nubaudžia kompaniją rekordine 899 mln. eurų bauda, nes „Microsoft“ nesilaiko antimonopolinių nuostatų. Kompanija su bauda nesutinka.

• 2008-ųjų vasarą visame pasaulyje „Microsoft“ darbuotojų buvo 90 tūkstančių.

Pagal online.wsj.com, businessinsider.com, bbc.co.uk, biography.com, forbes.com, www.thegatesnotes.com parengė Simona Viltrakytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.