Kodėl mobilius namus renkasi ir kukliai gyvenatys žmonės, ir milijonieriai?

Net 20 milijonų amerikiečių renkasi kone pigiausią būstą – jie įsikuria mobiliuosiuose namuose. Tokie duomenis buvo pateikti po naujausio JAV gyventojų surašymo. Kodėl tokia daugybė žmonių pasirinko šį būstą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2013, 4:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:46 PM

„Esu iš valstijos, kurioje 20 procentų būstų yra mobilūs, nes mes visąlaik riedame. Aš esu Brooke Mosteller, Mis Pietų Karolina“, – toks gražuolės prisistatymas visai nebuvo linksmas viešųjų ryšių pranešimas, kurį tikėtumeisi išgirsti iš Mis Amerikos.

Tačiau gražuolė sukėlė Pietų Karolinos gyventojų pasipiktinimą - jie tai palaikė nepagarba savo valstijai.

Mobilūs namai gadina JAV įvaizdį, nes daugeliui jie asocijuojasi su skurdu. BBC žurnalistai aiškinosi, ar tokia nuomonė teisinga. 

Kuriasi ir žvaigždės 

Valstijų, kuriose daugiausia mobilių namelių, dešimtukas ne visai sutampa su skurdžiausių valstijų dešimtuku. Tarkime, Pietų Karolinos, kur mobilių namelių yra daugiausia, nėra tarp neturtingiausiųjų. Bet net aštuonios valstijos, visos esančios pietuose, patenka į abu sąrašus.

„Ne visi, gyvenantys namelių ant ratų parkuose, yra vargšai. Kai kuriose šalies dalyse, pavyzdžiui, Mičigane, gyvenimas mobilių namelių bendruomenėje nelaikomas tokia blogiu, kaip pietuose.

Yra ir taip gyvenančių pensininkų bendruomenių Floridoje, kurių nariai anaiptol nėra neturtingi“, – pastebėjo Djuko universiteto (JAV) ekonomikos profesorius Charlesas Beckeris. Jis yra vienas iš nedaugelio JAV akademikų, plačiai nagrinėjančių šį reiškinį.

Mobilūs nameliai sudaro iki 6,4 proc. JAV namų ūkio. Iš viso jų šalyje yra apie 8,5 milijono.

Kaip parodė 2011 metais padarytas JAV gyventojų surašymas, šių namelių šiek tiek sumažėjo. Kiek nameliuose ant ratų gyvena žmonių, tikslių duomenų nėra, bet spėjama, kad jų gali būti apie 20 milijonų.

Tramplinas į svajonę 27 metų Michaelas Breedenas, gyvenantis Oak Havene (Vakarų Virdžinija) prisipažino, kad prieš metus priimtas sprendimas gyventi mobiliame, o ne įprastame name jam reiškia laisvę.

„Galėjau įsigyti įprastą namą, bet tada būtume įstrigę“, – aiškino M.Breedenas, prieš metus 24 kvadratinių metrų name įsikūręs su savo 23 metų mergina Samantha, jų pusantrų metų dukra Kelli Lynn ir Michaelo mama Mary McGee.

Šis namelis yra ramesnis ir saugesnis, nei anksčiau nuomoti jų būstai. Tai – tramplinas į jų penkmečio planą nusipirkti šiek tiek žemės ir ten perkelti savo namus. Persikelti į kalnus, nuo kurių atsiveria gražus vaizdas, jiems kainuotų apie 2,5 tūkst. JAV dolerių.

Dabar M.Breedenas mobilių namelių parko savininkui moka 325 JAV dolerius už sklypo nuomą, šiukšlių išvežimą ir vandens tiekimą. Taip pat kas mėnesį jis turi sumokėti po 150 dolerių už elektrą, 60 dolerių nuosavybės mokesčių ir 220 dolerių Samanthos tėvams, paskolinusiems 16 tūkst. dolerių, už kuriuos jie įsigijo namuką ant ratų.

Džiugina ramybė

M.Breedeno kaimynai pasakojo, kad juos be galo džiugina Oak Havene tvyranti ramybė. 1959 metais šį parką įrengė Frankas Roussas, auginęs 11 vaikų. Jis iškirto ąžuolus ir sklype pastatė 28 namelius ant ratų. Dauguma jų buvo išnuomoti.

Šiame nuo 1959 metų įkurtame parke yra tvarkinga, nes nustatytos griežtos taisyklės – uždrausta leisti muziką kieme ir ką nors palikti ant pievelių.

„Čia labai ramu ir visada švaru. Tai buvo pagrindiniai dalykai, kurių aš siekiau. Mes praradome daug erdvės, nes anksčiau aš gyvenau trijų aukštų name. Užtat dabar nereikia sukti galvos, kur pastatyti automobilį“, – teigė Sue Bobbitt, vos prieš mėnesį persikėlusi į mobilų namelį drauge su savo partneriu Johnu Dimmicku ir judviejų terjeru Wilbertu.

Pora savo pirmąjį gyvenime mobilų namą išsinuomojo 1-2 metams.

72 m. Gary Milleris, sutiktas daržinėje netoli savo namų, mobiliame namelyje gyvena jau 27 metus.

„Čia ramu. Čia nėra aplink slampinėjančių ir besilinksminančių išgėrusių asmenų. Po to, kai visi mūsų penki vaikai tapo savarankiškais, mes persikėlėme čia. Tai pirmasis mūsų nuosavas būstas. Mieliau gyvenčiau name, nes ten jautiesi saugiau, ypač per audras, kurias tenka stebėti. Laimė, čia audros ne tokios ir dažnos didelės“, – sakė Gary.

Namelius atrado per krizę

Oak Havene stovintys žmonių nameliai atrodo kaip įprasti namai, mat jie retai yra perkeliami. Bet pirmieji čia buvę mobilūs nameliai visiškai atitiko savo vardą ir būdavo pervelkami.

„Gyventi nameliuose ant ratų, kurie buvo sukurti kelionėms ir atostogoms žmonės pradėjo ketvirtajame dešimtmetyje, Didžiosios depresijos metu. Mobilūs nameliai buvo paversti būstais iš būtinybės. Žmonės pradėjo juos statyti priemiesčiuose ir taip jie pradėti asocijuoti su darbo klase ir skurdžiais žmonėmis“, – pasakojo knygos „Vagonėliai-restoranai, takai boulingui ir namelių ant ratų parkai“ autorius Andrew'as Hurley.

Jis aiškino, kad dėl įstatymų nulemtos diskriminacijos, valstybės garantuojamos paskolos nebuvo išduodamos mobilių namelių savininkams, todėl jie buvo priversti persikelti į miestų pakraščius.

„Nuolatinio gyvenimo mobiliuose nameliuose idėja ne itin prigijo iki septintojo ir aštuntojo dešimtmečių, nes privačių būstų industrija atsigavo, tad žmonės pasidarė pajėgūs išsikelti iš savo namelių ant ratų į labiau tradicinius priemiesčių namus“, – sakė A.Hurley.

Gyvena net žvaigždės

Po pastarosios krizės sumažėjus dalinamoms paskoloms sulėtėjo ir naujų namų pardavimas, bet ši rinka vis dar išliko stipri.

Dabar nameliuose ant ratų apsigyvena netgi žvaigždės. Malibu esančiame Paradise Cove namelių ant ratų parke gyvena Pamela Anderson, Minnie Driver ir Matthew McConaughey. Tiesa, jų nameliai, kurių grindys marmurinės, įkainojami iki 2,5 milijono dolerių.

Vis dėlto dažniau nameliuose ant ratų JAV gyvena vargšai, o ne tipiški amerikiečiai.

Ir tai – JAV fenomenas. Nors mobilių namelių parkų yra Kanadoje, aikštelių tokiems nameliams įrengta Didžiojoje Britanijoje, šiose šalyse jų nėra tiek daug.

„Būstai JAV yra pigūs, žemė – taip pat. Čia lengva padaryti nedidelius pakeitimus, kad būtų atvesta elektra, šiokia tokia nuotekų sistema ir vandentiekis, pastatytos bendruomeninės patalpos ir baseinas“, – Ilinojuje įvykusioje mobilių namelių parkų savininkams skirtoje konferencijoje kalbėjo M.Beckeris.

Be to, amerikiečiai mėgsta laisvę ir mobilumą. Net jeigu mobilieji namai ir nėra labai mobilūs, visada išlieka galimybė susiruošti ir bet kada išvykti. Tokios galimybės gyvendamas įprastame name neturi.

Blogas įvaizdis

Knygos „Nežinomas mobiliųjų namelių pasaulis“ bendraautoriaus Johnas Fraseris Hartas teigia, kad mobilūs nameliai yra kur kas mielesni ir erdvesni, nei dauguma žmonių galvoja.

Nuomonė, kad mobilūs namai yra sekso, nusikaltimų ir girtuoklysčių irštvos, iš dalies susiformavo dėl televizijos įtakos, dėl tokių serialų, kaip kanadiečių „Namelių ant ratų parko vaikinai“.

O pavyzdžiui, kino juostoje „Vaikinai neverkia“ pavaizduota, kad tokiose vietose, kurios yra ne tik miesto, bet ir civilizacijos pakrašty, nutinka blogų dalykų. Prastą įvaizdį dar labiau pabrėžia bulvarinių romanų siužetai.

Parengė Giedrė Balčiūtė  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.