Rusija pradėjo grasinti smūgiu Lietuvos pieno pramonei

Vos tik Lietuvoje valdžios vyrai prasižioja apie „Gazprom“, Rusijoje tuoj pat ima gyžti lietuviškas pienas. Vieną dieną pratarusi, kad Lietuvos vežėjų pasienyje nuodugniai nebetikrins, šiandien, trečiadienį, Rusija vėl ištraukia „blogo“ pieno kortą. 

Rusijos atstovai tikina, kad lietuviškų maisto produktų kontrolės rezultatai buvo nepatenkinami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rusijos atstovai tikina, kad lietuviškų maisto produktų kontrolės rezultatai buvo nepatenkinami.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2013, 11:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:19 PM

Anot naujienų agentūros „Interfax“, Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba „Rospotriebnadzor“ Rusijos muitinės tarnybos paprašė griežtai kontroliuoti importuojamų lietuviškų pieno produktų kokybę.

„Iš esmės tai paskutinė priemonė, kurios galima imtis, prieš visiškai uždraudžiant šių produktų įvežimą į Rusijos rinką“, - agentūrai „Interfax“ trečiadienį pareiškė tarnybos vadovas Genadijus Oniščenka. 

„Lietuviškų maisto produktų kontrolės rezultatai buvo nepatenkinami. Todėl šiandien nusiuntėme Federalinei muitinės tarnybai raštą, kuriame nurodėme, jog dideli lietuviškų produktų kiekiai vartotojų teisių apsaugos požiūriu kelia didelę sanitarinę ir epidemiologinę riziką. Tai galioja visiems Lietuvos tiekėjams, kurie tiekia į Rusiją pieno produktus“, - pareiškė G.Oniščenka.

Jo teigimu, rizika susijusi su produktų užteršimu mikrobiologinės kilmės teršalais, taip pat su daugybe pažeidimų, susijusių su vartotojų klaidinimu. 

Esą, Lietuva pastaraisiais metais didino pieno produktų tiekimą į Rusiją. Tuo pat metu galvijų skaičius mūsų šalyje mažėjo ir šalis pirko pieno miltelius užsienyje. 

Tikrinant pasienio punktuose, Muitinės tarnybos prašoma atkreipti dėmesį į saugojimo ir gabenimo sąlygas, galiojimo laikotarpį ir ženklinimą, ar nepažeistos pakuotės, o jei būtina, atlikti objektyvius tyrimus. 

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus, situacija nepasikeitė: Lietuva negavo jokios oficialios informacijos apie prastą produktų kokybę. 

„Amerikiečiai niekada neturėjo priekaištų mūsų pieno gaminiams, nors juos už maisto saugą atsakinga tarnyba ištiria kuo nuodugniausiai. Oficialių priekaištų neturi ir atsakinga Rusijos institucija. 

Kita vertus, vartotojų teisėmis besirūpinančios tarnybos informacija atrodo keistokai, nes mūsų pieno perdirbimo įmonės pieno miltelių apskritai niekur neperka. Pastaruosius dvidešimt metų nesikeitė ir į Rusiją eksportuojamų produktų ženklinimas", -- sakė patikino J.Milius.

Lietuvoje pieno miltelius gamina vienintelė įmonė – Marijampolės pieno konservai. Kitos įmonės jų nei perka, nei naudoja gamyboje. Nes, gaminant produktus iš pieno miltelių, jų savikaina kone padvigubėja.

Krovinius vėl tikrina

Pranešimai, kad antradienį Rusija panaikino sugriežtintą Lietuvos vežėjų patikrą, regis, nepasitvirtino - krovinių tikrinimas vėl suintensyvėjo. Anot vežėjų, patikra gali būti pratęsta dar savaitei - iki spalio 7 dienos.

„Sunku pasakyti dėl situacijos. Yra negerų požymių pasienyje. Visą dieną (antradienį - Red.) netikrino, o vakare vėl atsinaujino, kiek gavom informacijos. Aišku, pasienis dar ne rodiklis, svarbiausia yra, kokia situacija bus vidinėse muitinėse“, - sakė nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ viceprezidentas Mečislavas Atroškevičius.

Pasak jo, žinių apie padėtį Rusijos vidinėse muitinėse Lietuvos vežėjai gaus tik trečiadienį popiet.

M.Atroškevičius teigė, kad gavo neoficialios informacijos, jog patikra gali būti pratęsta dar savaitei.

„Yra ir gandų, kad ir iki spalio 7 dienos pratęsė, bet vieni šaltiniai sako vienaip, kiti - kitaip. Informacija prieštaringa ir kol kas nežinia“, - sakė „Linavos“ viceprezidentas.

Tačiau, pasak jo, gali būti, jog kai kuriuos automobilius pasienyje muitininkai tikrino iš inercijos - gali būti, jog ne visus darbuotojus pasiekė informacija dėl sustabdytos patikros.

Asociacijos prezidentas Algimantas Kondrusevičius sakė, kad Rusija galbūt tiesiog pakoregavo rizikos profilį, tačiau tai - tik svarstymai.

„Galbūt pakoregavo profilį, kitaip pradėjo taikyti. (...) Pavyzdžiui, ne pakrovimo šalį, o automobilio registracijos vietą paėmė kaip faktorių. Bet kol kas sunku ką nors pasakyti, neturime oficialios informacijos“, - sakė A.Kondrusevičius.

Vyksta aiškintis į Maskvą

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Gediminas Rainys kitą savaitę Maskvoje aptars Lietuvos vežėjų problemas bei gandus, kad Rusija planuoja uždrausti lietuviškų pieno produktų importą. 

„Nesuplanuota darbotvarkėje, bet jei turėsime progą, pasiaiškinsime ir dėl pieno bei vežėjų. Visada stengiamės kalbėti susitikę, kad pagerintume Lietuvos verslo foną. Tačiau man sudėtinga dabar komentuoti dėl pieno produktų draudimo, nes tokie gandai labai greitai sklinda, bet patvirtinimo neturiu. Prieš savaitę jau buvo panaši žinia. Jeigu bus proga, kalbėsime“, - BNS sakė G.Rainys. 

Anot jo, Rusija neturi teisės uždrausti viso lietuviškų pieno produktų importo, nes priklauso Pasaulio prekybos organizacijai. 

Anot G.Rainio, neseniai paaiškėjo, kodėl Rusija nori keisti TIR knygelių sistemą. Anot jo, iš įvairių šalių eksportuotojų, Rusijos skaičiavimais, jos biudžetas negavo apie 2 mlrd. litų pajamų, todėl TIR sistema šaliai nenaudinga. 

„Mes betarpiškai kontaktavome su Rusijos muitų komitetu. Turime keliom savaitėm anksčiau datuotą atsakymą, kad Rusijos muitinė valstybei yra skolinga 2 mlrd. litų ir jų netenkina dabartinė TIR knygelių sistema, kad nepakankamai dėl jos surenkama muitų. Todėl ir norima diegti papildomas garantijas, konvojus“, - aiškino G.Rainys. 

Pramonininkų atstovas teigė, kad kitą savaitę pramonininkų kongrese Maskvoje bus bandoma diskutuoti tiesiogiai su Rusijos verslo atstovais, nes Lietuvos politikai, jo nuomone, nepakankamai atstovauja verslui ir „per daug kalba notų kalba“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.