Lenkijos vyriausybė neleis ligoniams gydytis svetur

Lenkijos vyriausybė išsigando, jog nuo spalio 25 dienos įsigaliosiantis leidimas ES piliečiams sulaukti kompensuojamų medicinos paslaugų bet kurioje ES šalyje pridarys valstybės biudžetui didelių nuostolių.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Oct 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:28 AM

Lenkijoje jau piktinamasi, kad vyriausybė ėmėsi blokuoti gydymo naujoves teiksiančios ES direktyvos įgyvendinimą.

Kaip spėjama Lenkijos dienraštyje „Gazeta Wyborcza”, siekdama vilkinti nutarimo įgyvendinimą vyriausybė nusprendė pataisyti Sveikatos apsaugos įstatymą. O iki tol, kol įstatymo pakeitimai nebus priimti, šalies piliečiai nauja ES tvarka naudotis negalės, rašo „Lietuvos rytas”.

Dienraštis teigia, jog vyriausybė išsigando, kad savaitėmis ar net mėnesiais priėmimo pas gydytojus priversti laukti lenkai ims masiškai važiuoti gydytis į aplinkines šalis.

Iki tol ligonių kasos NFZ apmokėdavo gydymą užsienyje tiktai staiga pašlijus sveikatai, o nuo šiol privalės atlyginti net profilaktines paslaugas.

Nujausdamos galimą pelną Lenkijos pasienio miestuose jau ėmė reklamuotis privačios Vokietijos ir Čekijos klinikos.

Nors jose kataraktos operacijos ar tomografiniai vėžio tyrimai kainuoja tiek pat, kiek NFZ moka Lenkijos klinikoms, vyriausybė baiminasi, kad pacientai pasirinks gydymą užsienyje.

Todėl Sveikatos apsaugos ministerija skubiai parengė įstatymo papildymus, kurie turi apsunkinti išvykimą gydytis svetur. Norima, kad profilaktinio ar planinio gydymosi į užsienį būtų galima vykti tiktai turint specialų siuntimą.

Be to, bus kompensuojamos tik Lenkijos procedūrų sąraše nurodomos gydymo paslaugos ir atlyginama tik už tokius vaistus, kurie yra įtraukti į kompensuojamųjų sąrašą Lenkijoje.

Jei užsienyje lenkų pacientui reikės gultis nors vienai parai į ligoninę arba naudotis aukštos klasės specialistų paslaugomis, tokiai išvykai reikės papildomo leidimo.

Sveikatos apsaugos viceministras Slawomiras Neumanas prasitarė, jog įstatymo pataisos leis kasmet biudžetui sutaupyti mažiausiai 200 mln. zlotų.

S.Neumanas prasitarė, kad įstatymo pataisos iki spalio 25 d. tikrai nebus priimtos, o be jų pacientams už gydymą užsienyje nebus atlyginama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.