Rusijos prekybos karai: nuo Ukrainos šokolado iki vaisių iš Tadžikistano

Per pastaruosius keletą metų „Rospotrebnadzor“ ne kartą buvo uždraudusi dėl įvairių formalių priežasčių iš tam tikrų šalių įvežti tam tikrus produktus. Rusijos vartotojų teisių gynimo tarnybos nemalonė krito ir ant ukrainietiško sūrio, ir ant gruziniško vyno bei mineralinio vandens, ir ant čekiško alkoholio, ir ant šviežių daržovių iš ES šalių. „RIA Novosti“ pateikia 2006-2013 m. Rusijos boikotų sąrašą. Iš jo akivaizdžiai matyti, kad populiarių gaminių įvežimo draudimais dažniausiai buvo stengiamasi nubausti nepaklusnias buvusios Sovietų Sąjungos respublikas, ypač Gruziją ir Ukrainą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2013, 5:47 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:49 AM

2013 m. liepos 29 d. „Rospotrebnadzor“ paskelbė, kad pretenzijų dėl Ukrainos kompanijos „Roshen“ konditerijos gaminių kokybės pagrindu įvedamas draudimas įvežti šią produkciją į Rusiją. Maskvos prekybos tinkluose „Rospotrebnadzor“ išėmė iš prekybos keturių kompanijai „Roshen“ priklausančių fabrikų – Kijevo, Vinicos, Mariupolio ir Kremenčugo – produkciją ir išaiškino kokybės ir saugumo pažeidimus. Pareikšta, kad produkcija neatitiko riebalų kiekio normatyvų ir organoleptinių savybių, turėjo nukrypimų pagal kokybės rodiklius. Be to, pieniškame šokolade „Rošen“ rasta benzopireno.

2012 m. rugsėjo 21 d. „Rospotrebnadzor“ uždraudė stipraus alkoholio iš Čekijos įvežimą į Rusiją dėl išaiškėjusių apsinuodijimo atvejų šioje šalyje. Nuo rugsėjo pradžioje Čekijoje metilo spiritu apsinuodijo apie 90 žmonių, 31 žmogus mirė. Lapkričio 2 d. buvo leista įvežti stipresnį nei 20 proc. čekišką alkoholį, gamintą po 2012 m. rugsėjo 26 d.

2012 m. vasarį „Rospotrebnadzor“ nustatė, kad Ukrainos gamintojų „Prometei“, „Piriatinskij syrzavod“, „Gadiačsyr“, „Lozovskoj moločnyj zavod“, „Ros“, „Achtyrskij syrokombinat“ ir „Dubnomoloko“ sūriuose yra augalinių riebalų, apie kurių buvimą neinformuojama etiketėje. Tai yra Rusijos techninio reglamento pienui ir pieno produkcijai pažeidimas. Šių įmonių produktais uždrausta prekiauti Rusijoje.

Liepos viduryje „Rospotrebnadzor“, laboratorijoje ištyrę pavyzdžius, keturiems Ukrainos sūrių gamintojams leido sugrįžti į Rusijos rinką - „Piriatinskij syrzavod“, „Dubnomoloko“, „Gadiačsyr“ ir „Prometei“. Rugsėjį leista sugrįžti ir „Lozovskoj moločnyj zavod“.

2011 m. birželio 2 d. „Rospotrebnadzor“ uždraudė į Rusiją įvežti daržoves iš Europos Sąjungos dėl plintančios žarnyno lazdelės E.coli. Žarnyno infekcijos protrūkio aukomis tuomet tapo apie 40 žmonių. Dauguma – Vokietijos gyventojai ir žmonės, kurie joje lankėsi.

2011 m. rugpjūčio 8 d. visi apribojimai dėl šviežių daržovių įvežimo iš ES šalių buvo atšaukti.

2010 m. gegužės 5 d. „Rospotrebnadzor“ uždraudė į Rusiją įvežti riešutus ir džiovintus vaisius iš Tadžikistano dėl ten kilusio poliomelito protrūkio. Nurodyta išimti šiuos produktus ir iš prekybos tinklų.

Birželio 17 d. apribojimai Tadžikistanui buvo atšaukti, nes padėtis dėl poliomelito regione stabilizavosi.

2010 m. balandžio 26 d. „Rospotrebnadzor“ uždraudė į Rusiją įvežti amerikiečių kompanijos „Gerber products“ keturių rūšių vaikišką maistelį, nes jį gaminant buvo naudojama chloruota paukštiena. Nemalonę užsitraukė kalakutiena savo sultyse, vištiena savo sultyse, kalakutienos dešrelės ir vištienos dešrelės.

2009 m. birželio 6 d. „Rospotrebnadzor“ uždraudė į Rusiją įvežti ir joje prekiauti pienu ir pieno produktais, gamintais Baltarusijos pieno perdirbimo įmonėse, nes gamintojai ir tiekėjai neįformino dokumentų pagal Rusijos techninį reglamentą pienui ir pieno produkcijai. Dėl to uždrausta buvo daugiau kaip 1,2 tūkst. pavadinimų gaminių. Dar 200 rūšių gaminių dokumentų forminimas buvo „įšaldytas“.

2009 m. birželio 16 d. šalims pavyko susitarti, kad Baltarusijos gamintojai ir tiekėjai palaipsniui susitvarkys dokumentus pagal Rusijos reikalavimus. Nuo birželio 19 d. Baltarusija atnaujino 131 rūšies pieno produktų tiekimą į Rusiją.

2008 m. rugsėjo 30 d. G.Oniščenka įvedė draudimą visiems kinų gamybos maisto produktams, kurių sudėtyje yra pieno. Tai sausainiai, saldainiai - iš viso daugiau kaip tūkstančio rūšių produktai. Toks sprendimas buvo priimtas dėl vaikų apsinuodijimo Kinijos teritorijoje pienu, turinčiu melaninu, atvejų, taip pat negavus oficialios informacijos iš Kinijos.

2006 m. gegužės 7 d. uždrausta iš Gruzijos įvežti mineralinį vandenį „Borjomi“, o nuo gegužės 10 d. - „Nabeghlavi“. Pasak G.Oniščenkos, atlikus patikrinimą nustatyti faktai liudija, kad geriamas ir gydomasis mineralinis vanduo neatitinka būtinų informacijos vartotojui pateikimo reikalavimų.

2013 m. pradžioje, po to, kai Gruzijoje pasikeitė valdančioji politinė partija, prasidėjo derybos, ir tiekimas buvo atnaujintas. Gegužę į Rusiją buvo įvežtos keturios „Borjomi“ mineralinio vandens partijos, kurių apimtis – daugiau kaip 145 tūkst. litrų.

2006 m. kovo 27 d. buvo įvestas draudimas įvežti į Rusiją vynus iš Gruzijos ir Moldovos dėl išaiškintų sanitarinių normų pažeidimų. G.Oniščenkos teigimu, Gruzijos ir Moldovos vynuose buvo rasta sunkiųjų metalų ir pesticidų.

Moldovos vynai ir konjakai į Rusiją grįžo 2007 m. lapkritį.

2011 m. spalį G.Oniščenka pareiškė, kad gruziniško vyno tiekimas gali būti atnaujintas, jeigu gamintojai įrodys savo produkcijos kokybę.

2013 m. kovą pateiktas sąrašas „reikalavimus atitikusių“ Gruzijos kompanijų, kurių vyną buvo nuspręsta įsileisti į Rusiją. Birželio 15 d. Rusijos sieną kirto pirmoji gruziniško vyno partija – 30 tūkst. butelių.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.