Kaliningradas „pieno kare“ stojo į Lietuvos pusę

Dėl neva rastos taršos sustabdytas lietuviškas pieno produktų eksportas į Rusiją erzina ne tik mūsų šalies gamintojus.

Vietoje įprastai matomų žmonių veidų atsirado lietuviško pieno, varškės, jogurto, grietinės pakuočių vaizdai, puikuojasi apvalios sūrio galvos.<br>„Facebook“ anketa
Vietoje įprastai matomų žmonių veidų atsirado lietuviško pieno, varškės, jogurto, grietinės pakuočių vaizdai, puikuojasi apvalios sūrio galvos.<br>„Facebook“ anketa
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 9, 2013, 11:11 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:22 AM

Nepatogumų pajuto ir Kaliningrado srities gyventojai, kurių parduotuvių lentynose greit išseko lietuviško pieno ir pieno produktų atsargos.

Jie toli gražu nepritaria Rusijos vartotojų teisėmis besirūpinančios „Rospotriebnadzor“ vadovui Genadijui Oniščenkai, kurio nurodymu Rusijos sienos buvo užtrenktos lietuviškai pieno produkcijai.

Paprasti Kaliningrado gyventojai pradėjo masiškai keisti savo anketų nuotraukas socialiniame tinkle „Facebook“.

Vietoje čia įprastai matomų žmonių veidų atsirado lietuviško pieno, varškės, jogurto, grietinės pakuočių vaizdai, puikuojasi apvalios sūrio galvos.

Kaliningrado gyventojai taip išreiškia pasipiktinimą lietuviškos pieno produkcijos importo apribojimais ir palaiko Lietuvos pusę prasidėjusiame „pieno kare“.

Planuoja protestą

Naujienų portalas newsru.com praneša, jog grupelė Kaliningrado aktyvistų pateikė prašymą surengti mitingą spalio 19 dieną.

Dauguma būsimų protestuotojų prisidėjo ir prie „Facebook“ judėjimo, keisdami savo anketų nuotraukas lietuviškais maisto produktais. Manoma, kad mitingas tęsis kelias valandas, jame dalyvaus per du šimtus žmonių.

Protestuotojai rinksis prie kosmonautus pagerbiančios memorialinės lentos Miro prospekte.

Sunerimo vietos verslininkai 

Lietuviški pieno produktai visoje Rusijoje užima tik apie vieną procentą rinkos, tačiau Kaliningrade tai – vienos populiaresnių prekių.

Didžiausio prekybos tinklo Kaliningrade „Viktorija“ komercijos direktorius Genadijus Abramenka vietos žurnalistams guodėsi, kad jei pieno netrūks, tai jo produktų gerokai sumažės.

„Jogurtų, saldžių pieno produktų, desertų prekybos centruose bus deficitas. Kaliningrado gamyklos tokių produktų negamina, o lenkai taip greitai negalės užpildyti šios rinkos“, – tikino prekybos tinklo komercijos direktorius.

Saldžioji lietuviška pieno produkcija Kaliningrado prekybos tinkluose karaliavo, tačiau Rusijai paskelbus pieno karą Lietuvai, produkcija ėmė strigti pasienyje.

Kito prekybos tinklo – „Vester“ komercijos direktorė Natalija Kaminskaja sakė, kad produktai gali būti keičiami kitais importiniais.

Kaliningrado verslininkai vieningai teigia, kad lietuviškų prekių blokada neigiamai paveiks visos srities ekonomiką.

Primename, kad Kaliningrado srities Vyriausybės vicepremjerė Jelena Volova jau informavo, kad srities gubernatorius Nikolajus Cukanovas „veda derybas federacijos valdžios lygiu“. Tai reiškia, kad aukščiausia Kaliningrado valdžia taip pat sunerimusi ir Maskvoje ieško paramos.

Lietuviai rusiškų prekių nepirko ir nepirks

Portalui lrytas.lt pasidomėjus, galbūt lietuviai elgiasi atvirkščiai ir pradėjo boikotuoti rusiškas prekes, taip parodydami paramą Lietuvos gamintojams, prekybos centrų atstovai buvo lakoniški.

Lietuviai beveik neperka rusiškos produkcijos, nes ir anksčiau jos nepirkdavo.

„Norfoje“ yra labai mažai rusiškos produkcijos, daugiausia tai bakalėjos prekės. Kadangi importui iš trečiųjų šalių Lietuva taiko gana griežtus reikalavimus, įsivežti jų produkcijos nėra lengva“, – portalui lrytas.lt sakė prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis tvirtino, kad ir iki „pieno karo“ lietuviai mieliau rinkosi vietinę produkciją.

„Iki“ parduotuvių lentynose galima išvysti rusiško aliejaus, gazuotų gėrimų, pomidorų padažo, tačiau šios produkcijos kiekiai, palyginti su kitais, ypač Lietuvos, gamintojais yra itin maži. Lietuviai renkasi lietuviškas prekes, jei lietuviškos ir importuotos prekės kainos yra panašios“, – sakė A.Petraitis.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?