Lyderystės mokytojas pasidalino laiko planavimo patarimais

Lyderystės mokytojas Brianas Tracy sako, kad pasaulyje per daug stebuklo laukiančių žmonių. Jie tiesiog stovi vietoje ir tikisi, kad vieną dieną ateis tas, kuris ne tik padės išspręsti problemas, bet ir įkvėps sėkmei. Vilniuje antradienį viešėsiantis verslo ekspertas tokius žmones lygina su tais, kurie laukia autobuso ten, kur jis paprasčiausiai nesustoja, ir siūlo mokytis efektyvaus laiko planavimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2013, 3:22 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:08 AM

Tik 2 proc. mūsų geba dirbti be papildomo skatinimo – tai vadinamieji lyderiai, kurie patys save motyvuoja darbus atlikti noriai bei laiku. Kiti siekia tapti tokiais, tačiau tam būtina keisti įprastą gyvenimo būdą. Pirmiausia B.Tracy pataria išmokti valdyti laiką – koncentruodamiesi svarbiausioms užduotims, jas atlikti galite perpus ar dar greičiau.

Suvalgyk šitą varlę!

Žmonės linkę planuoti, organizuoti ir prioritezuoti darbus. Tai teisingas sprendimas, tačiau planus dažnai sujaukia noras atidėlioti. Pavyzdžiui, jei šiandien turime atlikti keturis darbus, o svarbiausias jų mums yra pats nemaloniausias, jį dažnu atveju darysime vėliau.

„Gebėjimas pasirinkti svarbiausią tuo metu užduotį, nedelsiant ją pradėti ir išlaikyti dėmesį tol, kol ji bus baigta, yra asmeninio produktyvumo raktas. Paskaičiuota, jog atsitraukdami ir vėl grįždami prie užduoties, jos atlikimui galite sugaišti net 500 procentų daugiau laiko nei tuo atveju, jei ją atliktumėte nuo pradžios iki galo. Tiesiog imkite ir suvalgykite šias varles – atlikite darbus pagal svarbą nesvarstydami, kuris jų malonesnis ar lengvesnis“, – kalbėjo B.Tracy.

Verslo ir asmeninės sėkmės mokytojas sako, kad susitelkdami reikšmingiausiai užduočiai žmonės nestokoja entuziazmo ir būna labiau įsijautę. Be to, nenukėlinėdami jos atlikimo ir neatsitraukdami, jie kur kas greičiau pasiekia norimo rezultato.

3 auksinės laiko planavimo taisyklės

Efektyvus laiko valdymas – tai gebėjimas kasdienes veiklas planuoti taip, kad jo nepritrūktų svarbiausiems darbams. B.Tracy teigia, kad tam būtina išnaudoti laiką, kuris dažnai iššvaistomas arba paskirstomas neefektyviai.

„Pirmiausia, detaliai planuokite veiklas ir griežtai sekite dienotvarkę. Pavyzdžiui, jei šiandien turite susitikimą, nevėluokite ir stenkitės neužtrukti ilgiau, nei buvote numatę. Kiekvienai veiklai sugaištos papildomos 10 ar 15 minučių dažnai ir yra priežastis, kodėl dienos pabaigoje tam tikroms užduotims nebelieka laiko“, – kalbėjo knygų apie asmeninius ir verslo pasiekimus autorius.

Jis pataria kasdien bent 30 – 60 minučių numatyti bendravimui su klientais ir rekomenduoja tai daryti nuo 10 iki 11 valandos, „kad jau ryte išspręstumėte svarbius klausimus ar atsikratytumėte minčių apie artėjantį nemalonų pokalbį“.

B. Tracy siūlo efektyviai išnaudoti kelionėms skirtą laiką.

„Skrydis lėktuvu į komandiruotę – tai puikus metas pabaigti svarbius darbus ir sutvarkyti smulkmenas. Juk čia nesutrukdys staigus skambutis ar neplanuotas susitikimas“, – paprastą pasiūlymą pateikia lyderystės ekspertas.

Mokydamas efektyviai planuoti laiką, B.Tracy skatina pasitelkti ir vaizduotę. „Kokių darbų griebtumėtės, jei sužinotumėte, kad rytoj mėnesiui turėsite išvykti iš miesto?

Apgalvokite ir tuoj pat jų imkitės. Arba įsivaizduokite, jog laimėjote nemokamas savaitės atostogas, tačiau jos prasidėtų jau rytoj ryte. Jei nespėsite atlikti reikšmingiausių darbų, šis malonumas atiteks kažkam kitam. Svarbu atrasti tai, kas jus motyvuotų, tuomet mokytis valdyti laiką bus lengviau“, – patarė B.Tracy.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.