Už atnaujintus daugiabučius kauniečiai nepasiruošę mokėti dosniau

Butą atnaujintame daugiabutyje galima parduoti be didelių pastangų, tačiau pardavimo kainai pokyčiai didelės įtakos neturi – ji padidėja tik apie 15 procentų. Privalumai sumenksta suskaičiavus, kiek sutaupoma pinigų už šildymą.

Kol atnaujintų daugiabučių Kaune nedaug, pirkėjai linkę teikti jiems pirmumą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol atnaujintų daugiabučių Kaune nedaug, pirkėjai linkę teikti jiems pirmumą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Oct 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:01 AM

Nekilnojamojo turto pardavėjai tikina, kad kauniečiai aktyviai domisi būstu atnaujintuose namuose, tačiau jų pasiūla yra menka.

„Pirkėjus vilioja gražiai išoriškai atrodantis pastatas ir galimybės sutaupyti už būsto šildymą“, – pagrindinius privalumus "Lietuvos rytui" nurodė nekilnojamojo turto agentūros „011“ vadovas Mantas Jaruševičius.

Kita vertus, šildymo sąskaitos sumažėja 30–40 procentų, o įvertinus renovacijai išleistus pinigus paaiškėja, kad investicijos atsiperka tik per dešimtmetį ar dar ilgesnį laiką.

Kaina padidėja menkai

M.Jaruševičiaus skaičiavimais, namo gyventojams atnaujinimas kainuoja maždaug 10–15 proc. buto vertės. Tiek pat padidėja ir buto kaina, todėl apie galimybę uždirbti neverta net kalbėti.

Bendrovės vadovas sutinka, kad investicijos atsiperka negreitai, tačiau garantuotos mažesnės sąskaitos už šildymą – irgi privalumas.

Daryti išvadas apie tokių būstų rinką Kaune dar per anksti, tačiau gyventojai butais atnaujintuose namuose aktyviai domisi.

„Jeigu šeimininkas sutinka turimą nekilnojamąjį turtą parduoti už rinkos kainą, tai galima nesunkiai padaryti per mėnesį“, – "Lietuvos rytui" kalbėjo M.Jaruševičius.

Kyla neaiškumų dėl vertės

„Kol atnaujintų namų nėra daug, pirkėjai linkę teikti jiems pirmumą, vėliau jų išskirtinumo neliks“, – spėjo nekilnojamojo turto įmonės „Latava“ vadovas Vismantas Raškinis.

Butus atnaujintuose namuose ne tik lengva parduoti, bet ir galima tikėtis 15–20 procentų didesnės kainos. Tiksliai nustatyti pabrangimą sunku, nes parduodami tik pavieniai butai.

Didesniam kainos augimui trukdo įstatymu įtvirtinta būsto vertės nustatymo tvarka. Tai labai svarbu, kai klientas butą perka už banko paskolą.

„Registrų centre dažniausiai nebūna žymų apie namo atnaujinimą, o įvertindami butą vertintojai privalo vadovautis statistika apie tame rajone parduotų būstų kainą“, – aiškino V.Raškinis.

Įvertinus butą brangiau, pirkėjui kiltų sunkumų gauti banke norimo dydžio paskolą.

Klientai nesiveržia pro duris

Kovo 11-osios gatvėje atnaujintame name parduodamas 3 kambarių 64 kvadratinių metrų ploto butas. Už jį norima gauti 180 tūkst. litų. Kaina nėra maža, mat panašų būstą neatnaujintame name galima įsigyti už 120–130 tūkst. litų.

Ar kauniečiai domisi butu?

„Pardavinėju maždaug mėnesį, tačiau didelio susidomėjimo nėra“, – pripažino telefonu atsiliepusi būsto savininkė, kuri iškart užsiminė apie galimybę sumažinti buto kainą.

Moteris pasakojo, kad pastatas atnaujintas prieš 3 metus, o vidaus remontas atliktas prieš 5–6 metus.

Vienas didžiausių buto trūkumų – jis yra viršutiniame, penktajame, aukšte. Nors stogas taip pat atnaujintas, pirkėjams viršutiniai aukštai dažniausiai nepatinka.

Šeimininkė tikino, kad žiemą bute būna labai šilta. Kartais oro temperatūra siekia net 22 laipsnius ir tenka atidaryti langus, o sąskaitos negąsdina. Pernai sausį ji už šilumą „Kauno energijai“ sumokėjo 180 litų, kitais mėnesiais – dar mažiau.

Gyventojai jau sumokėjo dalį pinigų už namo atnaujinimą, tačiau dar penkerius metus reikės mokėti kintantį mokestį. Spalį jis buvo 58 litai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.