Naujasis mobiliojo ryšio lyderis šauti šampano neskuba

Arši konkurencija tarp trijų Lietuvos mobiliojo ryšio operatorių jau seniai laikoma puikiu gerai veikiančios rinkos pavyzdžiu. Nors visi jie nuolat kvėpuoja vienas kitam į nugarą, tačiau 2013-uosius galima drąsiai pavadinti „Tele2“ metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Savickas

Oct 24, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:09 PM

Panašu, kad šiuos metus fejerverku pradėjęs – pirmąjį ketvirtį gavo daugiausia pajamų – „Tele2“ juos taip ir baigs.

Tačiau įmonės atstovai švęsti neskuba, jie sako, kad „Tele2“ tikslas visada buvo lėtas ir nuoseklus augimas, konkurencija jiems patinka, o piktybiškai kitų operatorių nesėkmėmis pasinaudoti jie neketina.

Taps didžiausiu?

Nedaug kas nustebtų, jei lapkričio viduryje išankstinius elektroninių ryšių rinkos trečiojo ketvirčio duomenis skelbsianti Ryšių reguliavimo tarnyba pirmąją vietą pagal rinkos dalį skirtų „Tele2“.

Jau antrąjį ketvirtį ji nuo šiuo metu pirmaujančio „Omnitel“ atsiliko vos 0,3 proc. ir savo rankose laikė 38,7 proc. rinkos.

Lyginant su pirmuoju ketvirčiu, „Tele2“ ūgtelėjo 0,4 proc., o „Omnitel“ 0,2 proc. mažėjo.

Trečiojo operatoriaus – „Bitės“ dalis antrąjį ketvirtį smuko 0,2 proc. ir sudarė 20,3 procento. Panašu, kad jai „Tele2“ sustabdyti taip pat nepavyks.

Konkurentai keitė vadovus

Nepatenkinti rezultatais „Omnitel“ ir „Bitės“ savininkai šiemet keitė įmonių vadovus.

Daugiau nei 12 metų „Omnitel“ vadovavęs Antanas Zabulis iš pareigų pasitraukė birželio 14 d., jį pakeitė švedas Danas Strombergas.

Nuo 2012 m. „Bitės“ generalinio direktoriaus pareigas ėjęs kanadietis Chrisas Robbinsas jas paliko spalio 11 d., o vietoje jo grįžo iki tol įmonei vadovavęs taip pat iš Kanados kilęs Fredas Hrenchukas.

Šių pokyčių įmones imtis privertė, visų pirma, prasti veiklos rezultatai.

„Omnitel“ pajamos prasidėjus krizei nuolat mažėjo. 2008 m. įmonė uždirbo 722 mln. Lt, o 2012 m. jau tik 507 mln. Lt. Nuosmukis sudaro beveik 30 procentų.

Panašu, kad ir šiemet tendencija nepasikeis, nebent paskutinį ketvirtį „Omnitel“ pavyktų gauti 161 mln. Lt pajamų. Palyginti, tris ketvirčius prieš tai įmonė uždirbdavo po maždaug 115 mln. Lt.

„Bitės“ pajamų srauto tendencijos panašios. Operatorius vis dar neatsigauna po krizės ir šiemet pajamos greičiausiai ir toliau mažės. Vėlgi, nebent paskutinį ketvirtį įvyktų stebuklas ir įmonė uždirbtų daugiau nei 153 mln. Lt.

Tris ketvirčius prieš tai „Bitės“ pajamos buvo po maždaug 107 mln. Lt.

2012 m. mažiausias iš trijų operatorių iš viso uždirbo 474,6 mln. Lt, palyginti su 2008 m. 712,1 mln. Lt, tai maždaug trečdaliu mažiau.

Ekonominiams rodikliams pradėjus stiebtis aukštyn ir žmonėms pradėjus palankiau vertinti savo finansines perspektyvas, prastus rezultatus teisinti krize buvę įmonių vadovai nebegalėjo, greičiausiai todėl ir buvo pakeisti naujais.

Vienintelis „Tele2“ auga

„Tele2“ vadovas Petras Masiulis boso krėsle sėdi nuo 2002 m. Tačiau kol kas, bent jau įmonės atstovo spaudai Andriaus Baranausko teigimu, iš jos trauktis neketina.

Iš tiesų tam ir nelabai yra priežasties. Nors krizės smūgių „Tele2“ neišvengė – jos pajamos nuo 2008 iki 2012 m. sumažėjo nuo 575 iki 481 mln. Lt, tačiau ji vienintelė sugebėjo atsitiesti.

2010 m. „Tele2“ pajamos buvo netgi mažesnės – vos 472,51 mln. Lt.

Šių metų kiekvieno ketvirčio rezultatas buvo vis geresnis už praėjusio. Norėdama pagerinti praėjusių metų rezultatus „Tele2“ paskutinį ketvirtį turėtų uždirbti bent jau 94,6 mln. Lt, o tai visai įmanoma, nes ankstesniais ketvirčiais jos pajamos siekė po maždaug 129 mln. Lt.

Vienintelė „Tele2“ didina ir savo vartotojų skaičių. Nuo metų pradžios jų padaugėjo 71 tūkst. iki 1,864 mln.

Tuo metu „Omnitel“ 30 tūkst. vartotojų prarado, tiesa, su savo 1,927 mln. išlieka pirmoje vietoje.

A.Baranauskas sakė, kad „Tele2“ augimas, visų pirma, kyla iš žmonių papildomai įsigyjamų įrenginių.

Net 1,298 mln. „Tele2“ klientų yra verslo atstovai, todėl galima spėti, kad jie šį operatorių naudoja verslo reikalams tvarkyti.

Vis dėlto dalį klientų „Tele2“ prisivilioja. Įmonės komercijos direktorius Petras Kirdeika sakė, kad daugiausia jų ateina iš „Omnitel“.

Išvengė netikėtumų

Šiais metais mobiliojo ryšio operatoriams svarbūs buvo ne tik finansiniai įmonių veiklos rodikliai, bet ir kitos sritys.

Turbūt garsiausiai nuskambėjo tragedija Panevėžyje, kur automobilio bagažinėje sudeginta jauna mergina.

Ji pagalbos šaukėsi skambindama Bendrajam pagalbos centrui, tačiau iš telefono be SIM kortelės, o „Omnitel“ ir „Bitė“ duomenų apie skambinančiųjų be SIM kortelės vietos nurodyti negali.

Tą padaryti galima tik prisijungus prie „Tele2“ ryšio. Tai sukėlė nemažos dalies lietuvių pasipiktinimą kitais operatoriais.

Taip pat garsiai nuskambėjo dainininkų Jurgio Didžiulio ir Ericos Jennings pareiškimas, kad jie traukiasi iš „Bitės“, nes jos paslaugas reklamuoja už išprievartavimą kalėjime sėdėję krepšininkai broliai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai.

Abiem atvejais operatoriai nesusitvarkė su viešaisiais ryšiais ir sulaukė pasipiktinusių klientų kumščių grūmojimo.

„Tele2“ panašių nemalonumų išvengė, o tai taip pat prisidėjo prie šiųmetinės įmonės sėkmės.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?