Renovacija pabrango tiek, kad gyventojai nėrė į krūmus

Šešių Alytaus ir keturių Varėnos daugiabučių bendrijos atsisakė pasirašyti sutartis su rangovais, kuriuos jų namų atnaujinimo darbams parinko Centrinė perkančioji organizacija (CPO) iš elektroninio katalogo, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Nov 8, 2013, 7:36 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:47 PM

Bendrijoms, skubėjusioms kuo greičiau pradėti renovaciją, iškilo grėsmė būti išbrauktoms iš CPO sąrašo.

Tokios nemalonios žinios sulaukė alytiškiai ir varėniškiai, nepatenkinti per didele kaina ir tuo, kad rangovai jos neapskaičiavo kiekvienam namui atskirai, o tik visai 3–4 namų grupei.

Šios bendrijos paprašė nutraukti renovacijos darbų pirkimo procedūras ir per nurodytas penkias dienas nebuvo pasirašytos techninio projekto bei rangos darbų pirkimo sutartys.

Kainos gerokai pakilo

„Negalime pasirašyti. Gyventojai nori žinoti, kiek konkrečiai kainuos jų namo atnaujinimo darbai. Kaip tai gali padaryti rangovas, kuris net nebuvo atvykęs apžiūrėti šių pastatų ir net telefonu nepasidomėjo?

Nepasitikėjimą kelia ir tai, kad į CPO elektroninį katalogą atrinktos neseniai veikiančios ir vos po 1–3 darbuotojus turinčios įmonės. Ar jos pajėgs per kelis mėnesius kokybiškai atlikti visus atnaujinimo darbus ir suteikti garantiją bent dešimčiai metų?” – stebėjosi kelių daugiabučių namų bendrijų Alytuje pirmininkė Regina Miliauskienė.

Jau anksčiau ne vieno daugiabučio renovacija besirūpinusi moteris stebėjosi, kad dabar vidutinė vieno kvadratinio metro kaina viršija 500 litų, nors anksčiau nesiekė ir 400 litų.

Skirtumai – akivaizdūs

Varėniškiams irgi nerimą kelia tokia kainų pasiutpolkė.

Praėjusią vasarą baigto atnaujinti Marcinkonių gatvės 12-ojo namo bendrijos pirmininkas Algimantas Radzevičius, pakviestas administruoti panašų gretimą daugiabutį, kurio investicinis planas renovacijai antrą kartą tikslintas, įsitikinęs, kad CPO techninių projektų ir rangos darbų pirkimą turėtų vykdyti atskirai.

„Dabar perkama katė maiše. Tikrai bus blogai. Rangovui net nereikia pačiam įvertinti būtinų atlikti darbų ir skaičiuoti jų kainos: viską perkelia iš investicinio plano, net neatvyksta apžiūrėti objekto.

Marcinkonių gatvės 6-ojo namo projektavimo ir statybos darbai kainuos tiek pat, kiek ir Marcinkonių 12-ojo. Tačiau pastarojo gyventojai už tą pačią sumą papildomai įsirengė dar ir saulės kolektorių bei geoterminio šildymo sistemą”, – pasakojo A.Radzevičius.

Pranašauja liūdnas mišias

Tik po trečio CPO skelbto konkurso pirmieji keturi daugiabučiai Varėnoje sulaukė juos atnaujinti pasiryžusio rangovo. Jis laimėjo konkursą sumažinęs nustatytą darbų kainą – 1 675 908 litus – vos dviem centais.

Gyventojų bendrijos ramiai tvirtino investicinius planus, nes ir jų rengėjai, ir įvairiuose susitikimuose dalyvavę Ūkio bei Aplinkos ministerijų atstovai tikino, kad po konkursų viskas atpigs 20–30 procentų.

Varėnoje daugumą į pirmąjį renovuotinų namų sąrašą patekusių namų administruoja bendrovė „Varėnos komunalinis ūkis”. Jos atstovus papiktino pirmieji tiekėjų pirkimų rezultatai.

„Šios daugiabučių atnaujinimo programos laukia liūdnos mišios, jei nebus pakeisti projektavimo ir statybos darbų rangovų atrankos kriterijai.

CPO kataloge jų turi atsirasti gerokai daugiau, nes 61 rangovas per metus tikrai nesugebės atnaujinti 800 daugiabučių namų”, – įsitikinęs „Varėnos komunalinio ūkio” direktorius Vytautas Krukonis.

Išaiškėjo, kad nei įmonių patirtis, nei darbuotojų skaičius, nei apyvartos dydis nebuvo vertinami.

Varėnos meras Vidas Mikalauskas tikino, kad savivaldybė nesutiks aklai vykdyti renovacijos: prašys nutraukti pirkimo procedūras su visais rangovais, kurie laimi net nežinodami, kur yra tie namai, o teikdami pasiūlymus dvigubai padidina ar sumažina butų skaičių.

Pirkimo modelis nesikeis

Daiva Matonienė

Aplinkos viceministrė

„Pirkimų modelio tikrai nekeisime, bet persvarstysime tiekėjų atrankos kriterijus ir patikslinsime, ar nebuvo piktnaudžiavimų atrenkant statybų bendroves. Jei reikės, CPO tiekėjų katalogą papildysime. Kiekvienam namui turi būti aiški jo renovacijos kaina ir tinkamai atlikta darbų techninė specifikacija.

Todėl kiekvienas rangovas privalo atvykti į objektą prieš nuspręsdamas imtis jo atnaujinimo ir pateikti realius įkainius.”

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.