Vilnietės interjero dizainerės „arkliukas“ - vaikų kambariai

„Šiurpas“ – taip vadinasi vaikų kambarių kolekcija interjero dizainerės Justės Žibūdienės užrašuose. Kodėl taip šiurpiai?

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Jasulaitytė

2013-11-21 07:45, atnaujinta 2018-02-20 06:09

„Vienas katinas turėjo šį vardą ir jis man labai patiko“, - giliai prasmių neieško Justė. Ji viena tų dizainerių, kuri užsakovų namuose vaikų kambariams skiria ypatingą dėmesį. Ir jau tikrai laiko jį svarbesniu nei, pavyzdžiui, tėvų miegamasis.

Dar ir šiandien, įrengdami vaikų kambarius, tėvai tikisi, kad ten bus laikomasi tvarkos. Naivu. Dar blogiau, yra manančiųjų, kad berniukams tinka viskas, kas melsva, mergaitėms – kas rausva.

„Vaikas savo privačią erdvę turi turėti vos tik išsikrausto iš tėvų lovos ar jų kambario“, - įsitikinusi J.Žibūdienė. Pagrindinius mažylio kambario baldus – lovą, spintą dizainerė pataria rinktis kokybiškus, stalą ir kėdę – ergonomiškus, kad augant vaikui, juos taip pat būtų galima proporcingai didinti. Savo užsakovams ji nuolat pabrėžia, kad vaikų kambarys – ta vieta, kur teks investuoti pinigėlių.

„Nes kai kurie tėvai taip negalvoja“, - šypsosi Justė.

Kas jai labiausiai rūpi projektuojant vaiko kambarį? Kaip ji užčiuopia tai, dėl ko vėliau kambario šeimininkai džiūgauja?

„Pirmiausia stengiuosi išsiaiškinti, koks vaikas ten įsikurs. Sportiškas, meniškas, ramūs ar padauža. Kuo daugiau sužinau apie jį, tuo lengviau sukuriu jam patogią erdvę“, - sako interjero dizainerė.

Štai vienas jos pustrečių metų klientas buvo įsimylėjęs laumžirgius, tada Justė juos perkėlė ant lipdukų ir nutupdė ant baldų paviršių. Kad kai šie vabzdžiai nusibos, juos bus galima keisti kitais pomėgiais. „Skirtingais vaiko augimo etapais reikėtų kambarį atnaujinti“, - sako kūrėja. Mažylio iki dvejų metų kampas turėtų skirtis nuo ikimokyklinuko, o pradinių klasių moksleivio kambarys – nuo paauglio ar jaunuolio.

Justė pastebėjo, kad jau 13 metų žmogus nebenori vaikiškų „reikalų“, jis jau svajoja apie  kitokio stiliaus kambarį.

Mokyklinio amžiaus vaikų kambariams patariama rinktis žalsvus atspalvius. Žiūrint į ją pailsi akys, o tai labai svarbu daug besimokantiesiems. Melsva spalva tinka judriems paaugliams – ji ir ramina, ir padeda susikoncentruoti. Patartina sienas dažyti skirtingomis spalvomis, nes jos vaiką veikia visomis savo galiomis. Tačiau spalvos neturi būti ryškios, mat tai juos labai blaško, be to – ir greitai atsibosta.

„Mokyklinio amžiaus vaikų geriausia paklausti, kokių spalvų jie nemėgsta, nes ką mėgsta labiausiai, jie dar nežino“, – pastebėjo pašnekovė.

Draudimą piešti ant sienų ji vadina beprasmišku – mažieji taip elgiasi, nes nori papuošti savo kambarį.

Įrengdama kambarius ji pati į pagalbą pasikviečia dailininkę Luką, kurios piešiniais dekoravo jau ne vieną vaiko kambarį.

Įrengiant vaiko kambarį labai svarbu tinkamai suskirstyti jo erdves – žaidimų, poilsio ir darbo. Mažasis šeimos narys turi žinoti, kad prie rašomojo stalo ne vieta žaislams, o namų darbus reikia ruošti prie stalo, o ne lovoje.

Jeigu šeimoje yra du ar daugiau vaikų ir yra galimybė juos įkurdinti atskirai, tėvai neturėtų taupyti vietos – skirtinguose kambariuose gyvenantys vaikai geriau pailsi, gali vaikščioti vienas pas kitą į svečius, greičiau supranta, kurie daiktai yra jo, kurie – svetimi, žino, kad savo kambarį turi susitvarkyti pats.

Nedideliuose butuose vaikai dažniausiai gyvena kartu. Bet jei vaikų charakteriai labai skirtingi, geriausia kiekvienam skirti po dalį kambario ir aiškiai nustatyti ribas. Šitaip kils kur kas mažiau konfliktų.

Jei vaikai skirtingų lyčių ir nėra galimybės jiems gyventi atskirai, kambaryje būtina atskirti erdves.

Keli patarimai, kaip įrengti vaikų kambarį

*Baldai vaikų kambaryje neturėtų būti labai tamsūs, kad neslėgtų vaiko.

*Vaikų baldų kampai dažniausiai būna suapvalinti, kad žaisdami neužsigautų. Ta pati taisyklė galioja ir spintelių bei stalčių rankenėlėms – geriau įleistos į baldą, prigludusios, o ne stačiais kampais, išsikišusios.

*Stalčiai ir lentynos geriausiai gelbsti siekiant tvarkos kambaryje. Jų gali būti įvairaus dydžio, kad vaikas žinotų kiekvienam daiktui tinkamą vietą.

*Mokyklinio amžiaus vaikui būtina turėti savo rašomąjį stalą. Pinigų nereikia taupyti renkant gerą kėdę. Tai svarbu vaiko laikysenai.

*Centrinį kambario šviestuvą reikia derinti su nedideliais įvairiose kambario vietose – prie rašomojo stalo, lovos, spintos, žaidimams skirto kampo.

*Šviesos jungiklį vaikas turi pasiekti vos įbėgęs į kambarį, lengvu rankos mostu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.