Lietuvišką kosmetiką ant savo veido teps kinai

Viena didžiausių kosmetikos gamintojų Baltijos šalyse „BIOK laboratorija“ šiandien išsiuntė pirmąjį savo produktų siuntinį į Kiniją. Ten jais prekiaus laboratorijos partneris. Vėliau, išpardavus pirmąją siuntą, planuojama į Kiniją išsiųsti jūrinį konteinerį „BIOK laboratorijos“ produkcijos. Kaip sakė įmonės direktorė Romualda Stragienė, „BIOK laboratorijos“ produktais Kinijoje ketinama pradėti prekiauti dar iki Kalėdų.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Nov 26, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:49 AM

Į Kiniją keliauja ekologiški laboratorijos gaminiai, „Aro“ produktų linija, „Rasos“ veido kremai.

„Kinai pasitiki europietiškais produktais. Nesvarbu, kad Lietuvą ten mažai kas žino. Kinams mes – europiečiai“, - sakė „BIOK laboratorijos“ direktorė Romualda Stragienė.

Kinija – viena tikslinių „BIOK laboratorijos“ rinkų. Azija verslininkus vilioja savo didele ir vis tebeaugančia rinka. Planų, anot įmonės direktorės, yra ir Skandinavijoje.

Šiuo metu „BIOK laboratorija“ eksportuoja savo gaminius į Latviją, Baltarusiją, Ukrainą, Rusiją, Gruziją.

Lietuviais pasitiki ir pagaminti specialius produktus užsako italai, latviai, danai. Pavyzdžiui, italams gaminamas kremas su stipria apsauga nuo ultravioletinių spindulių, latviams – molio kaukė.

Anot R.Stragienės, be to, kad užsieniečiams įtinka jos vadovaujamos įmonės gaminamų produktų kokybė, užsakovus patraukia ir galimybė pagaminti nedideles partijas bei greitas jų pristatymas.

Kasmet – dešimtys naujų gaminių

Lietuvos rinkai per metus „BIOK laboratorija“ pasiūlys 20-30 naujų produktų. Per ateinančius metus-pusantrų planuojama rinkai pasiūlyti dar apie 40 naujų gaminių. Pagal šį rodiklį įmonei rekordiniai metai buvo 2007-ieji, kai rinkoje atsirado 45 nauji laboratorijos produktai.

Iš viso šiais metais laboratorija gamina virš 200 produktų. 2005-aisiais jų buvo apie 50. „Tai turi ryšį su pardavimais. Šiais metais planuojame 18 mln. litų apyvartą, kai 2005-aisiais ji buvo 5 mln. litų. Pernai metų duomenys – 16 mln. litų. Pardavimuose nauji produktai sudaro 20-40 procentų“, - skaičius dėliojo R.Stragienė.

Skurti visiškai naują produktą, o ne patobulinti jau esamą, kartais trunka ir dvejus metus. Tačiau ne taip retai triūsas nueina šuniui ant uodegos. R.Stragienė skaičiuoja, kad po produkto įvedimo į rinką per pirmuosius dvejus metus išgyvena tik apie 20 proc. naujų gaminių. Likę neprigyja, juos išstumia kitų gamintojų produkcija.

Vienas sėkmingas pavyzdys – pirmoji lietuviška dantų pasta „Ecodenta“. „Tuo metu apie trečdalį rinkos buvo užėmę du pagrindiniai žaidėjai - „Colgate“ ir „Blend-a-med“, todėl galvojome, jog įsitvirtinimas bus sudėtingesnis, nei jis buvo iš tikrųjų. Dabar mūsų ekologiška dantų pasta turi apie 10 proc. dantų pastų rinkos“, - skaičiuoja R.Stragienė.

Šios dantų pastos gimtadienio progą laboratorija atšventė pagaminusi vieną radikaliausių savo produktų – juodą dantų pastą. Tačiau ir šis produktas rado savo pirkėją.

„Ecodenta“, dilgėlių šampūnas, „Margaritos“ kosmetinis pienelis – populiariausi laboratorijos produktai. O pastarasis, anot R.Stragienės – „bestseleris“ visoje veido priežiūros valymo kategorijos produktų rinkoje.

Žvėriška konkurencija

„Lietuviško produkto pirkėjas tikisi labai gero kainos ir kokybės santykio. Todėl net jei sukuriame kokybės prasme už užsienietišką gaminį geresnę prekę, leidžiame žemesnę jos kainą“, - apie rinkodaros subtilumus pasakojo „BIOK laboratorijos“ direktorė.

Tačiau, kaip pastebi R.Stragienė, Lietuvos rinka jau prisotinta, todėl investuojama į eksportą.

„Konkurencija tik sunkėja. Lentynose ji žvėriška, o juk daugėja smulkių gamintojų, produktus galima atsiųsti ir internetu. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje apie 15 proc. kosmetikos perkama internetu. To reikia laukti ir pas mus“, - prognozavo R.Stragienė.

Pačios „BIOK laboratorijos“ dvejus metus veikiančioje internetinėje parduotuvėje perkama mažai – čia realizuojama apie 1 proc. produkcijos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.