Juodojo penktadienio karštligė pirkėjus varo iš proto

Muštynės, šaudymai, areštai ir chaosas parduotuvėse – toks „juodasis penktadienis“ šįmet išaušo JAV ir Didžiojoje Britanijoje. Kai kurie pirkėjai šios dienos laukia ištisus metus, nes dalis prekybos centrų tik trumpam atpigina elektroniką, kompiuterinę techniką ir namų apyvokos daiktus.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 29, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:01 AM

Parduotuvėse – chaosas

Stambaus kūno sudėjimo moterys mušasi dėl puodų rinkinių „Walmart“ parduotuvėje JAV. Anksti rytą įsiveržusios į parduotuvę, jos vienu metu bandė pagriebti dėžes. Pirkėjų buvo daugiau nei puodų rinkinių, užvirė grumtynės.

Bristolyje, Didžiojoje Britanijoje, vyrai susistumdė dėl plačiaekranių televizorių. Lauke eilėje laukę pirkėjai peiliu subadė apsaugos darbuotoją, perspėjusį, kad bus galima nusipirkti tik vieną daiktą.

Policininkams parduotuvėse teko skirti besipešančius pirkėjus.

Tai tik keli šio penktadienio epizodai iš pirkimo beprotybės JAV ir Didžiojoje Brtitanijoje. Nors pirkinių medžioklės beprotybė gimė JAV, tačiau šiais metais ji kaip niekada buvo pastebima ir Didžiojoje Britanijoje.

Tiesa, Amerikoje prekyba greičiau keliasi į internetą. Tūkstančiai pirkėjų prekes su nuolaidomis medžioja internete, nors netrūksta chaoso ir parduotuvėse.

Karštligę perneša amerikiečiai

Nors tai ne pirmasis „juodasis penktadienis“ Didžiojoje Britanijoje, tačiau šiais metais prekybininkai tam ruošėsi kur kas labiau. Pirkėjai jau išvakarėse turėjo parduotuvių, kurios siūlo didžiausias nuolaidas, gidus. Prekybos centrai pasamdė daugiau apsaugo darbuotojų, būriavosi ir policininkai. Tačiau tai nepadėjo išvengti konfliktų.

Prie kai kurių elektronikos ir parduotuvių žmonės ėmė būriuotis dar gerokai prieš joms atsidarant.

Didieji prekybos tinklai „Asda“, „Apple“, „Amazon UK“, „Debenhams“, „John Lewis“ parduotuvės šįmet paskelbė „juodąjį penktadienį“:. Pavyzdžiui, „Apple“ siūlė įsigyti „MacBook Air“ 81 svaru pigiau, „iPad Air“ – 15 svarų pigiau. Garso ir vaizdo aparatūrai, kompiuteriniams žaidimas pritaikytos 50-60 proc. nuolaidos.

Pirkėjai graibstė žaislus, namų apyvokos prekes, kainuojančias 70 proc. pigiau. Dauguma parduotuvių jau iš anksto buvo pranešusios, kas, kiek ir kur kainuos pigiau.

Paskaičiuota, kad Didžiojoje Britanijoje per „juodojo penktadienio“ bus parduota prekių su nuolaidomis už 200 milijonų svarų (800 mln. Litų). Tuo tarpu JAV prekyba šią dieną ūgteli milijardais dolerių.

Beje, „juodąjį penktadienį“ į Didžiąją Britaniją jau kelerius metus sėkmingai bando perkelti būtent amerikiečiai. Mat prekybos tinklas „Asda“ priklauso JAV gigantui „Walmart“. „Juodojo penktadienio“ karštinę skelbė ir daugiau tarptautinių tinklų.

Britai ir patys pastebi, kaip šalyje lengvai buvo nukopijuota ši diena.

JAV neapsiėjo be šaudymų

JAV pirkinių karštligė neapsiėjo be susišaudymų. Ilinojaus valstijoje, šalia Kohl's parduotuvės, kai kurie bandė bėgti su chaoso metu pavogtomis prekėmis. Tarp policijos ir vagišių prasidėjo šaudynės, kurių metų sužeista keletas žmonių.

Prie kitos parduotuvės susipešė du pirkėjai dėl vietos automobiliui. Vienas jų išsitraukė peilį ir sužeidė varžovą dėl laisvos vietos aikštelėje. Apie konfliktus automobilių stovėjimo aikštelėse pranešama ir iš kitų valstijų.

Didžiojoje Britanijoje irgi neapsieita be muštynių. Liverpulyje, šalia „Asda“ prekybos centro, ryte kilo muštynės dėl geresnės vietos eilėje. Pirkėjai socialiniuose tinkluose dalinosi nuotraukomis ir pasakojimais apie sužeistuosius.

Bristolyje, šalia „Asda“ parduotuvės, kai kurie pirkėjai pasipiktino perspėjimu, kad už nuolaidą bus galima įsigyti tik vieną prekę. Įvyko susistumdymas su prekybos centro apsaugos darbuotojais, vienas jų darbą paliko su pjautine žaizda veide.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.