Panevėžio pramonės parką gaivins „Ogmios“

Panevėžio laisvoji ekonominė zona (LEZ), prieš kelerius metus pradėjusi veikti kaip pramonės parkas, jau turi naujus šeimininkus. Praėjusią savaitę pradėjęs veiklą jos operatorius žada pritraukti investuotojų į kol kas tuščią 35 hektarų plotą.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Dec 13, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:41 PM

Iš keturių čia įsikurti planavusių ir ketinimų protokolus pasirašiusių bendrovių liks tik viena. Kitą savaitę bus nutrauktos sutartys su žemės ūkio kooperatyvais „Derugiai“ ir „Loknesa“ bei Liežio kooperatine bendrove.

Panevėžio pakraštyje nebebus planuoto vaisių džiovinimo, daržovių ir pieno perdirbimo verslo.

Šiuos planus sužlugdė pasikeitusi ekonominė padėtis.

Vis dėlto per dvejus metus savivaldybei įmonės turėjo sumokėti apie 50 tūkstančių litų žemės nuomos mokesčių, iš kurių dalį sudaro delspinigiai.

Padės miesto padėtis?

Naujai įkurta „Ogmios“ grupei priklausanti bendrovė „Panevėžio laisvoji ekonominė zona“ praėjusią savaitę pasirašė sutartį su Ūkio ministerija.

Netrukus su miesto savivaldybe bus sudaryta 35 hektarus užimančios teritorijos nuomos sutartis.

Šiame sklype yra beveik visa infrastruktūra, reikalinga kurtis pramonės įmonėms. Tiesa, savivaldybei teks padaryti tai, ko ji buvo nepabaigusi: išasfaltuoti per 300 metrų kelio iki LEZ ir sutvarkyti elektros tiekimą.

„Kauno ir Klaipėdos LEZ pradėjo veikti anksčiau, jų privalumas – jūrų ir oro uostai. Bet galime puikiai konkuruoti su Kėdainių ir Marijampolės LEZ.

Panevėžio privalumas – gera geografinė padėtis“, – sakė bendrovės „Panevėžio laisvoji ekonominė zona“ vadovas Rokas Krivonis.

Paieškos – net Kanuose

Panevėžio LEZ iš savivaldybės perėmęs operatorius klientų planuoja ieškoti pavasarį Prancūzijoje, Kanuose, vyksiančioje nekilnojamojo turto investicijų parodoje.

„Investuotojams svarbūs kuo trumpesni įsikūrimo terminai.

Ar neteks jiems ilgai laukti statybos leidimų, lems savivaldybės elgesys.

Be to, ne visos verslą plėtojančios bendrovės nori statyti. Tačiau „Ogmios“ turi patirties statyti ir nuomoti. Tai galėsime pasiūlyti investuotojams, norintiems Panevėžyje pradėti verslą“, – strategiją atskleidė R.Krivonis.

Norvegų įmonė kelsis į LEZ

Panevėžyje įsikūrusi Norvegijos kapitalo įmonė „Devold“ bus pirmoji, kuri pradės kurtis naują operatorių turinčioje Panevėžio LEZ. Nauja bendrovės gamykla bus pradėta statyti kitų metų pavasarį.

Ūkio ministerija įmonės plėtrai iš ES lėšų skyrė 4,5 milijono litų. Planuojamų gamybinių patalpų vertė sieks per 35 milijonus litų.

6,5 hektaro sklype bus pastatytas 2 aukštų pastatas. Jame bus gamybos ir administracijos patalpos, žaliavų ir gatavos produkcijos sandėliai.

Patalpas planuojama pastatyti jau 2015 metais.

Į jas bus perkelti dabar bendrovėje dirbantys 257 darbuotojai.

LEZ įsikūrusi bendrovė „Devold“ įsipareigojo įkurti 58 naujas darbo vietas. Per tą laiką, kol bus statomi naujieji cechai, atrinkti darbuotojai bus mokomi siuvėjų, mezgėjų specialybių, taip pat bus rengiami ir įmonei reikalingi logistikos specialistai.

Kupiškėnai vyks į Panevėžį

76 specialistai į naują gamyklą bus perkelti iš Kupiškio, kur šiuo metu veikia „Devold“ filialas.

Kupiškio filiale dabar mezgamos kojinės, megztiniai, siuvami apatinio trikotažo gaminiai. Atidarius naująją gamyklą LEZ, kupiškėnus planuojama vežioti į darbą.

Dabar dar 181 darbuotojas dirba Panevėžyje, Paliūniškio gatvėje esančiuose gamybos pastatuose. Čia veikia mezgimo, sukirpimo, siuvimo ir pakavimo cechai.

Panevėžiečių ir kupiškėnų nuausti ir pasiūti apatiniai drabužiai bei norvegiško stiliaus megztiniai populiarūs ne tik Skandinavijos, bet ir kai kuriose Vakarų Europos šalyse.

Praėjusiais metais „Devold“ apyvarta buvo kiek nukritusi ir siekė 35,7 milijono litų.

Šiais metais numatoma viršyti 45 mln. litų ribą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.