JAV centrinis bankas mažina ekonomikos skatinimą

JAV federalinis atsargų bankas paskelbė, kad nuo 2014 metų sausio pradės palaipsniui trauktis iš „kiekybinio švelninimo“ programos. Apie tai teigiama JAV centrinio banko pareiškime. Apie tai informuoja „Reuters“.

JAV federalinio atsargų banko vadovas Benas Bernanke.<br>"Reuters" nuotr.
JAV federalinio atsargų banko vadovas Benas Bernanke.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 19, 2013, 9:13 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:32 PM

JAV centrinis bankas nusprendė sumažinti skolų supirkimą nuo 85 mlrd. iki 75 mlrd. dolerių per mėnesį. JAV federalinis atsargų bankas savo sprendimą motyvuoja tuo, kad darbo rinka šalyje sustiprėjo. Obligacijų supirkimas bus mažinamas ir toliau, jeigu ekonomikos atsigavimas tęsis.

Pranešime teigiama, kad bazinė palūkanų norma bus išlaikoma ties nuline riba – 0-0,25 proc. Planuojama, kad ji dar ilgą laiką nebus keičiama, netgi tada, kai nedarbo lygis nukris žemiau 6,5 proc. ribos.

Be to, JAV federalinis atsargų bankas pagerino ir ekonomikos prognozes. JAV ekonomika, prognozuoja JAV centrinis bankas, šiais metais išaugs 2,2-2,3 proc. Infliacija sieks 0,9-1 proc. Nedarbo lygis bus apie 7-7,1 proc. 2014 metais JAV BVP augs 2,8-3,2 proc. tempais, infliacija sieks 1,4-1,6 proc. ribą, o nedarbas sumažės iki 6,3-6,6 procento.

Paskelbtos ir ilgalaikės prognozės – JAV ekonomika vėlesniais metais augs 2,5 proc. tempais Nedarbas mažės ir toliau – iki 5,2 procento.

Anksčiau manyta, kad JAV federalinis atsargų bankas atidės ryžtingas priemones iki 2014 m. kovo. Pastarąsias dvi savaites akcijų rinkose jau buvo nerimaujama, kad ekonomikos skatinimo programos nutraukimas prasidės dar šių metų gruodį.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.