Maisto gamintojams auditoriai šiemet nervus gadins ypač dažnai

Auditas po audito. Mėsos ir pieno perdirbimo įmonėms šiemet teks ištverti daugybės tikrintojų viešnagę. Jų duris varstys ne tik Rusijos rinką prižiūrinčios institucijos. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Jono Miliaus, šiemet pieno produktų gamintojus aplankys auditoriai ir iš JAV, ir iš Brazilijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 13, 2014, 1:36 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:02 PM

„Pieno produktus į JAV senokai eksportuojame. Tačiau JAV savo ruožtu planuoja atlikti planinį auditą“, – sakė J.Milius.

Lietuvoje laukiama ir auditorių iš Brazilijos. Pasak J.Miliaus, šiemet jie lankysis pieno perdirbimo įmonėse.

Pernai rudenį Brazilijos auditoriai vertino gaminius eksportuoti besirengiančias žuvies perdirbimo įmones. Kartu jie atliko ir VMVT, ir Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto auditą. Audito išvados buvo teigiamos – brazilai pripažino, kad ir įmonės dirba kokybiškai, ir jų veiklą kontroliuojantys specialistai yra geri profesionalai.

Pienininkai ištvėrė išbandymą

Po trijų mėnesių pertraukos savo gaminius į Rusiją praėjusią savaitę vėl pradėjo eksportuoti pieno perdirbimo įmonė „Pieno žvaigždės“. Įmonės „Rokiškio sūris“, „Vilkyškių pieninė“ bei „Žemaitijos pienas“ dar laukia, kol vartotojų teises ginanti institucija „Ruspotrebnadzor“ jų gaminių prekybai Rusijoje uždegs žalią šviesą.

„Nuolat bendraujame su šios institucijos vadovais. Artimiausiu metu ir kitos pieno perdirbimo įmonės turėtų sulaukti leidimo gaminių eksportui atnaujinti“, – prognozavo J.Milius.

Yra dar keletas mėsos perdirbimo įmonių, kurioms eksporto vartai į Rusiją buvo uždaryti praėjusią vasarą. Ir iki šiol jos dar neturi teisės rusams parduoti nei šviežios mėsos, nei jos produktų.

Suplanuos darbus

Šios savaitės pabaigoje Vokietijoje, Berlyne vyksiančios tarptautinės žemės ūkio parodos „Žalioji savaitė“ metu, VMVT vadovai prie bendro stalo diskutuos su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos „Rosselchoznadzor“ atstovais.

Su jais bus tariamasi, kuriomis balandžio dienomis už maisto saugą atsakinga Rusijos tarnyba audituos Lietuvos mėsos ir žuvies perdirbimo įmones. Kokias, dar nenuspręsta.

Pasak J.Miliaus, minėta tarnyba pastarąjį auditą Baltijos šalyse atliko praėjusių metų spalį. Tuo metu ji dirbo Estijoje. O dabar pranešė, kad laikinai įvežti gaminius uždraudė 11-ai maisto produktus gaminančių Estijos įmonių.

Anot „Rosselchoznadzor“ išplatintos informacijos, estiškų maisto produktų importą į Rusiją teko apriboti, nes gaminiai neatitinka Rusijos kontroliuojamos Muitų sąjungos veterinarijos ir sanitarijos reikalavimų bei normų. Estams nesaldu, nes dar nėra panaikintas pernai lapkritį įvestas draudimas dviem įmonėms. Jos vis dar negali rusams parduoti žuvies produktų. Šiemet Lietuvoje laukiama ir penkių Europos Komisijos auditorių vizitų – mažiau, nei įprastai. Paprastai europiečiai Lietuvos įmonėse apsilanko 7–9 kartus per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.