Mugėje Berlyne lietuvišką mėsą reklamuoja ir tituluota gražuolė

Specialiai lrytas.lt, Berlynas

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-01-18 21:08, atnaujinta 2018-02-17 09:04

Prie vieno iš žemės ūkio parodos „Žalioji savaitė“ stendų Berlyne galima sutikti ir 2007-ųjų „Mis ūkininkaitę“ Eglę Žilytę. Su seserimi Jovita ji mugės lankytojams siūlo skanauti savo tėvų įmonės rūkytus gaminius. Lietuvos ekspozicija bene triukšmingiausia visoje mugėje – čia kone nepaliaujamai skamba Regimanto Šilinsko skrabalai.

R.Šilinskas skrabalais skambina kiekvieną parodos dieną po penkias šešias ar net daugiau valandų.

„Kiek prakaito išlieju? Nė nežinau, bet groti lengviau, nei tylėti, kai kiti savo kalbas“, - šypsojosi muzikantas.

„Žaliojoje savaitėje“ lietuvišku instrumentu – skrabalais – jis groja jau trečią kartą. Pernai čia lietuvis sutiko sudanietį muzikantą, kurio instrumentas panašus į skrabalus.

„Nesvarbu, kad ne visada groju lietuviškas melodijas. Esmė juk, kad populiarinu lietuvišką instrumentą“, - sakė R.Šilinskas, kurį dažnai fotografuoja ar filmuoja parodos lankytojai. Muzikantas sulaukia ne tik vokiečių, bet ir rusų bei portugalų dėmesio.

Megzti kontaktų neskuba

„Vokiečiai ir Vokietijos rusai“, - kas perka rūkytos mėsos gaminius, sakė individualios įmonės šeimininkė Audronė Žilienė. Tiesa, šiemet mažiau „Žaliojoje savaitėje“ paklausūs lašiniai. Tačiau nei A.Žilienė, nei kiti gamintojai neskuba daryti išvadų, kaip sekėsi: paroda dar tik prasidėjo.

Nors ekologiškiems rūkytiems gaminiams nestinga ragautojų, A.Žilienė neskuba megzti dalykinių kontaktų.

„Mes neturime tiek produkcijos, kad galėtume ir visų norinčių Lietuvoje poreikius patenkinti. Kodėl tokiu atveju mes čia? Norime,kad ir Vokietijoje žinotų, kad ekologija rūpi ir Lietuvai“, - kalbėjo verslininkė.

Tiesa, ji neslėpė kartais pasvarstanti, kad Lietuvoje valdžioje požiūris į ekologinę ūkininkystę skeptiškas, pernelyg griežti reikalavimai, tad ateityje ji ketina ruošti ekologinius gaminius tik pagal užsakymą.

Šeimos ūkį ir įmonę Berlyne pristatė abi Žilių dukterys – vyresnioji Eglė ir jaunesnioji Jovita. Pirmoji – maisto saugos magistrė, antroji – būsimoji veterinarijos gydytoja.

Ragauja ir sulčių, ir alaus

1500 litrų – tiek iš Lietuvos sulčių į Berlyną atsivežė bendrovės „Obuolių namai“ atstovai.

„Gal kiek teks namo vežtis, tačiau bent jau ragautojų – daug”, - šypsojosi ne uždirbti, o pasireklamuoti į „Žaliąją savaitę“ vykęs „Obuolių namų“ projektų vadovas Rimvydas Butkus.

A.Grigonio individualios įmonės alaus paragauti dažniausiai užsimano vokiečiai, o į lauktuvių krepšį dažniausiai įsideda prancūzai ir rusai.

Ant prekystalių - gintaras

Paveikslai iš žolelių, gintaro dirbiniai, tiesa, ne natūralaus, o jau pakaitinto, - kas paklausiausia tautodailininkų stende, pasakojo Roma Gudaitienė ir Ramutė Kraujalienė.

Lietuviškais rištais šiaudiniais sodais susidomėjo ir vokietės tautodailininkės – lietuvės dalijosi piešiniais ir idėjomis.

Lietuvos ūkininkų draugijos Tautodailininkų skyrius Berlyne pristato ir gintaro papuošalus, ir siūtas lėles tautiniais drabužiais, medinius žaislus vaikams, megztus lino drabužius, medinius kadagio paveikslėlius. Pastarieji itin paklausūs tarp vokiečių.

Kaip sakė šios draugijos atstovė Edita Rimkienė, Berlyne savo kūrinius jie demonstruoja jau dešimtą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.