Nuosprendis Dzūkijos šernams - iššaudys visus iki vieno

Afrikinis kiaulių maras, įsisukęs į šernų populiaciją, įžiebė įtampą ir didesniuose Dzūkijos kiaulių ūkiuose, ir valdžios institucijose. Pirmadienį į posėdį Vidaus reikalų ministerijoje rinkosi Ekstremalių situacijų komisija. 

Įsimetęs afrikinio kiaulių maro užkratas apsaugos zonoje verčia iššaudyti visus šernus.<br>V.Balkūno nuotr.
Įsimetęs afrikinio kiaulių maro užkratas apsaugos zonoje verčia iššaudyti visus šernus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-01-27 11:18, atnaujinta 2018-02-17 01:45

„Šiuo metu laukiame atvykstant geriausių ekspertų iš Europos. Norime jų patarimo. Prieš porą mėnesių buvo atliktas europinis auditas, - ekspertai vertino, kaip mes, gyvendami afrikinio kiaulių maro pašonėje, valdome situaciją. Ties siena su Baltarusija įsteigėme apsaugos, - 10 km pločio buferines zonas.

Ir tai, kokių dezinfekavimo – ir atomobilių, ir vilkikų, ir autobusų - priemonių ėmėmės ties siena. Sulaukėme tik teigiamo vertinimo. O dabar paaiškėjo, kad visa tai darėme ne veltui - buvome teisūs“, - sakė  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius.

Šiuo metu Lietuvai labai svarbu gauti atsakymą ir į klausimą, bus ar ne skirta lėšų apsauginės tvoros, besidriekiančios palei sieną su Baltarusija, statybai.

Pasak J.Miliaus, dabar svarbiausia – likviduoti afrikinio kiaulių maro židinį gamtoje. Būdas tą padaryti yra vienintelis – iššaudyti šernus.

Šeštadienį grėsmės zonoje – Alytaus, Varėnos, Lazdijų, Druskininkų, Trakų, Šalčininkų rajonuose medžiotojai sumedžiojo 12 šernų. Tačiau nakties iš sekmadienio į pirmadienį medžioklė nebuvo sėkminga.

„Teks daryti spąstus – šernams pavilioti nupirksime pašarų“, - kalbėjo J.Milius.

Iki vasario 15 dienos iš visų minėtų rajonų negalima kiaulienos vežti nei į Rusiją, nei į Vakarus. Skersti kiaules savininkai gali, bet prekiauti mėsa jiems tenka tik Lietuvoje.

Jei iki vasario vidurio pavyks įgyvendinti planą ir pavojaus zonoje išnaikinti šernus, vadžios bus šiek tiek atleistos. Ir tam tikrą laiką po didinamuoju stiklu liks trijuose – Šalčininkų, Alytaus ir Varėnos - rajonuose esantys kiaulių ūkiai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.