Šaltis nendrių pjovėjams suteikė progos užsidirbti

Stogdengiams žaliavą iš nukirstų nendrių ruošiantis Rusnės salos

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

2014-01-27 16:14, atnaujinta 2018-02-17 01:23

Pirmosios nendrepjūtės pradalgės rusniškio nenuvylė – stogdengystės meistras gerai įvertino sumedėjusių augalų brandą, kuri yra labai svarbi statybinės žaliavos kokybei.

Tačiau jam apmaudu, kad niekam nerūpi jo ūkininkavimo specifika, nevertinamas tradicinio amato puoselėjimas, nors praėjusį gruodį ūkininkas gavo solidų meistrystės pripažinimą.

Nemuno deltos regioninis parkas ir Saugomų teritorijų tarnyba A.E.Demereckui už tautinio paveldo produktų gamybą, tradicinių nendrinių stogų gamybą suteikė specialų NDRP produkto ženklą.

Be to, jau prieš penkerius metus Žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus įsakymu Tradicinių amatų mokymo programų sąrašas buvo papildytas neformaliojo mokymo programa „Stogų dengimas nendrėmis“, kurios vykdytoju nurodytas A.E.Demereckas.

Bet rusniškis vis tiek yra piktas ant Žemės ūkio ministerijos, kuri jo verslo – stogų dengimo žaliavos ruošimo šienaujamuose plotuose – nenori pripažinti kaip šlapynių tvarkymą ir mokėti už atliktą darbą bent trečdaliu brangiau.

„Niekam neįdomu, kad mano darbo sėkmė priklauso nuo klimato sąlygų. Nendres nukirsti būtina nuo lapkričio 1 iki balandžio 18 dienos. O juk įvažiuoti į užmirkusius plotus galėjome tik sausio 25-ąją, iki tol nebuvo įšalo. Liko vos pusantro mėnesio, galiu nespėti įsipreigojimų įvykdyti“, – nuogastavo A.E.Demereckas.

Bet Nemuno deltos regioninio parko direkcijos vadovas Vaidas Pavilonis ir ekologas Robertas Kubilius lrytas.lt tvirtino, jog leidimą naudoti nendrynus, kaip išteklius stogų dangos žaliavai ruošti Aplinkos apsaugos agentūra A.E.Demereckui yra išdavusi iki 2014 spalio 23 dienos.

Uostadvario polderyje jis privalo nušienauti 61 ha, o Vorusnės ir Vytinio upių slėniuose – 92 hektarus. Už hektarą nušienautų šių plotų iki šių metų buvo mokama po 450 litų išmokų.

Naujajame ES paramos finansiniame periode yra numatytos dvi paramos kryptys – aplinkosauginė, kraštovaizdžio gražinimo ir ūkininkavimo skatinimo. Pastaroji taps ekonomiškai naudingesnė, jei ūkininkai augins gyvulių, bičių, naminių paukščių.

A.E.Demereckas įsitikinęs, jog Lietuvos gražinimui tarnaujanti jo pasirinkta ūkininkavimo kryptis – nendrynų šienavimas ir stogdengystė - turėtų būti įvertinta taip pat žymiai brangiau, o išmokos bent trečdaliu padidintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.