R.Bransono saulė jau krypsta vakarop?

Praėjusiais metais išminties perlus Kauno „Žalgirio“ arenoje susirinkusiems klausytojams žarstęs britų verslininkas Richardas Bransonas dabar toli gražu ne geriausios nuotaikos. Verslo legendos šlovė, regis, jau blėsta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-05 15:40, atnaujinta 2018-02-16 16:30

Genialus verslininkas, su prekės ženklu „Virgin“ galintis parduoti viską: mobiliuosius telefonus, muzikos įrašus, kūno rengybos pamokas, skrydžius ir net keliones į kosmosą.

Tačiau naujoji jo biografinė knyga „R.Bransonas – žmogus su kauke" atskleidžia ir daugiau detalių. Pasirodo, legendinis britas moka ir apdumti akis.

Startas – ir vėl nukeltas

Praėjusių metų balandį R.Bransonas stovėjo Mohavės dykumoje įrengtama aerodrome. Saulės akiniai, ilgi plaukai, plati šypsena - tokį į hipį panašiu milijardierių iš Didžiosios Britanijos pažįsta visas pasaulis.

Tuomet jo „SpaceShipTwo“ sėkmingai atliko savo pirmąjį bandomąjį viršgarsinį skrydį, tad R.Bransonas buvo kuo puikiausios nuotaikos. Dar pora bandomųjų skrydžių, ir „Virgin Galactic“ galės skraidinti į kosmosą pirmuosius keleivius. Taip žadėjo milijardierius.

Kiek vėliau britas nurodė net ir datą: tai įvyks pirmosiomis 2013 metų Kalėdų dienomis, o jis galėsiąs persirengti Kalėdų seneliu.

Tačiau jau 2013-ųjų rudenį R.Bransonas nukėlė startą į kosmosą 2014 metų rudeniui. Nieko keisto: toks scenarijus kartojasi jau devyneri metai.

Nuo to laiko, kai pirmąjį skrydį milijardierius paskelbė 2007-aisiais,jo laiką britas stumia vis tolyn ir tolyn. „Kitais metais tai jau tikrai“, – guodė R.Bransonas savo pasiturimus klientus.

Teigiama, kad jau daugiau nei 600 žmonių rezervavo trumpą kelionę į kosmosą, kurią pažadėjo „Virgin Galactic“. Paklota ir nemažai avanso - 80 milijonų dolerių.

Savireklamos genijus

Ilgametis R.Bransono kritikas Tomas Boweris savo knygoje įdėmiai išnagrinėjo ambicingiausią „Virgin“ įkūrėjo projektą ir paskelbė ne itin malonų nuosprendį.

Anot T.Bowerio, 63 metų turtuolis yra apgavikas, akių dūmėjas, kuris neturi sau lygių žadėdamas, bet jo užmojai dažniausiai prasilenkia su tikrove.

Įvairių renginių metu R.Bransonas pasakoja apie visatos viešbučius ir skrydžius į Marsą. Bet iš tikrųjų, anot T.Bowerio, jis iki šiol net dvidešimčiai sekundžių nepaleido raketos į Žemės atmosferą. Jo inžinieriai per visus tuos metus nesugebėjo net sukurti variklio kosmoso turistų skrydžiams.

Niekam ne paslaptis, kad R.Bransonas yra labai talentingas savo įvaizdžio kūrėjas. Jį išgarsino jo sensacingi triukai, kurie padėjo atsirasti rinkoje jo produktams, bei savireklama – jo verslo filosofijos esmė.

R.Bransonas - mokyklos nebaigęs maištininkas, kuris investavo į nerangiai dirbusius milžinus, kaip antai „British Airways“ ir „British Telekom“, įpūtė revoliucinių vėjų į rinką ir tokiu būdu tapo savo jėgomis prasimušusiu milijardieriumi.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje įkurta įrašų kompanija „Virgin Records“ per 40 metų tapo pasauline imperija: lėktuvai, traukiniai, kūno rengyba, finansai, mobilieji telefonai, internetas. Nė vienoje verslo srityje konkurentai nesijautė tvirtai prieš raudoną „Virgin“ logotipą.

Prekės ženklas be ateities

Dar prieš dešimt metų R.Bransonas buvo „įkvepianti žvaigždė“ šalia Silicio slėnio šiuolaikinės kompiuterinės įrangos magnatų, rašė T.Boweris. Bet dabar jo imperija susitraukė.

„Virgin“ nustojo būti inovacijų kalve ir, pasak T.Bowerio, tapo prekės ženklu be ateities. R.Bransono oro linijas jau seniai į šešėlį nustūmė „Easyjet“ ir „Ryanair“, o „Virgin Galactic“ gresia virsti milijonų svarų vertės kapaviete.

Beje, ar R.Bransono turtas tikrai vertas 3,5 milijardo Didžiosios Britanijos svarų sterlingų, kaip jį įvertino „Sunday Times?“

Tuo T.Boweris abejoja. Britų milijardieriui nepriklausė šimtai bendrovių, kaip jis nuolat skelbėsi. Jis kontroliuoja daugų daugiausia keturias bendroves, kurių apyvarta siekia 6 milijardus Didžiosios Britanijos svarų sterlingų.

Daugumos bendrovių, ant kurių puikuojasi „Virgin“ prekės ženklas, jis valdo tik nedidelę akcijų dalį ar uždirba iš mokesčių už licencijas.

Pasak knygos autoriaus, daugelis po pasaulį klajojančių mitų apie R.Bransoną sukurti paties R.Bransono. Patikrinti viską sunku, nes savo finansus britas padarė nematomus, pasitelkęs lengvatinių mokesčių zonas.

Milijardieriaus įvaizdis itin suprastėjo praėjusiais metais, kai tapo žinoma, jog prieš kurį laiką R.Bransonas pagrindinę gyvenamąją vietą perkėlė į savo privačią salą Karibų jūros regione.

Turtuolio pabėgimas į mokesčių oazę sukėlė britų pasipiktinimą – juk Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II už nuopelnus jį įšventino į riterius.

Bet R.Bransonas savo gyvenamosios vietos pakeitimą aiškino taip: jam esą nėra būtina keltis gyventi į savo privačią salą dėl mokesčių. Jis taip elgiasi, nes jo amžiaus žmogui neva būtina saulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.