Silpna Kazachstano tengė – nerimas ir Lietuvai

Kazachstano centrinis bankas vakar nusprendė nuvertinti nacionalinę valiutą – tengę išsyk maždaug 20 procentų. Dėl to sunerimo ir ten įsitvirtinę mūsų šalies verslininkai, rašo „Lietuvos rytas“.

Sprendimas devalvuoti nacionalinę Kazachstano valiutą priimtas siekiant išvengti šalies finansų sistemos ir visos ekonomikos destabilizavimo.<br>„Reuters“ nuotr.
Sprendimas devalvuoti nacionalinę Kazachstano valiutą priimtas siekiant išvengti šalies finansų sistemos ir visos ekonomikos destabilizavimo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 12, 2014, 5:43 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:43 AM

Vakar Kazachstano centrinis bankas nutarė daugiau dirbtinai nepalaikyti tengės kurso. Tad už dolerį teks pakloti 185 tenges. Iki šiol oficialus kursas buvo 155,5 tengės už JAV dolerį.

„Valiutų kurso pakeitimas pagerins konkurencines sąlygas vietos gamintojams ir verslininkams, kurie užsiima eksportu ir importu“, – pranešė Kazachstano nacionalinis bankas.

Anot jo atstovų, taip pasielgti privertė padėtis tarptautinėse finansų ir prekių rinkose.

Taip pat paaiškinta, kad sprendimas devalvuoti nacionalinę valiutą priimtas siekiant išvengti šalies finansų sistemos ir visos ekonomikos destabilizavimo.

Eksportas kasmet augo

Sumaištis kilo ne tik Kazachstane – tai privertė sunerimti ir šioje valstybėje ryšių turinčius verslininkus iš užsienio šalių.

Galima neabejoti, kad valiutų kurso pokyčiai Kazachstane paveiks ir Lietuvos verslą.

Mūsų šalies prekybos rezultatai su šia Muitų sąjungos šalimi ne tokie ir menki: pernai į Kazachstaną eksportuota 1,5 mlrd. litų vertės prekių ir paslaugų, 2012-aisiais – 1,2 mlrd., 2011-aisiais – 1 mlrd. litų.

Iš Lietuvos į šią šalį keliauja chemijos pramonės, medienos produktai, netauriųjų metalų gaminiai, antžeminio transporto dalys, maistas.

Kazachstanas – didelė ir patraukli užsienio rinka. Kurį laiką Lietuvos verslininkų, eksportuojančių į šią valstybę, padėtis išties pablogės. Bet tikimės, kad tai netruks ilgai“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos Lietuvos ir Kazachstano verslo tarybos vykdomasis direktorius Žilvinas Abaravičius.

Pieną vis tiek pirks?

Tiesa, į Kazachstaną pieno produktus eksportuojančios įmonės „Rokiškio pienas“ vadovas Dalius Trumpa spėjo, kad nacionalinės valiutos devalvavimas bendrovę paveiks nedaug.

„Šios permainos naudingos vietos gamintojams. Tačiau vietos pieno pramonė Kazachstane neišplėtota, jie kol kas tik puoselėja tokius planus.

Aišku, nuvertėjusi valiuta sumažins žmonių perkamąją galią, tačiau pienas – viena būtiniausių prekių, tad jis vis tiek bus perkamas“, – sakė „Rokiškio pieno“ vadovas.

Anot D.Trumpos, jei kazachai patys gamintų pieno produktus, Lietuvos eksportuotojams būtų riesta, nes įvežtiniai gaminiai būtų kur kas brangesni už vietinius. „Rokiškio pienas“ produkciją Kazachstanui parduoda už eurus.

Šalyje jau kilo panika

Tačiau kol kas kazachams, regis, labiausiai rūpi ne lietuviškas pienas.

Kaip pasakojo Kazachstano nekilnojamojo turto sektoriuje dirbantis vilnietis Arnas, tarp paprastų šalies gyventojų justi panika.

„Bijodami prarasti santaupas, jie perka dolerius.

Sunerimo ir žmonės, norintys įsigyti nekilnojamojo turto. Tačiau ir šiaip žiemą šiame sektoriuje jaučiamas sąstingis“, – pasakojo lietuvis.

Anot jo, kazachų, ypač gyvenančių mieste, nerimas pagrįstas: šalies didmiesčiuose pragyvenimas itin brangus.

Pardavėjus tikrins dusyk per dieną

Reaguodamas į šalies centrinio banko sprendimą nuvertinti tengę, Almatos meras Achmetžanas Jesimovas nurodė visoms tarnyboms imtis griežtesnės kontrolės, kad nebūtų keliamos kainos, ypač maisto ir kitų svarbiausių produktų.

Jis įpareigojo pavaldžias institucijas visą su permainomis susijusią informaciją pateikti asmeniškai du kartus per dieną.

Tačiau infliaciją vargu ar bus įmanoma suvaldyti. Antai Rusijos portalas newsru.com paskelbė, kad jau vakar Kazachstano pardavėjai reagavo į permainas: automobilių ar buitinės technikos parduotuvėse perrašytos kainos – jos pakilo maždaug 20 proc.

Iškart po centrinio banko pranešimo kai kurios valiutos keityklos didesniuose Kazachstano miestuose pradėjo riboti, kiek galima įsigyti dolerių. Dalis jų leido įsigyti 200, kitos – 500 dolerių. Kai kurios keityklos tiesiog buvo uždarytos.

Skelbiama, kad kai kuriuose šalies bankuose dolerio kaina pasiekė net 200 tengių.

Valiutos nuvertėjo jau daug kur

Kazachstano tengės nuvertėjimas – tik tęsinys proceso, kuris besivystančiomis vadinamose valstybėse tęsiasi nuo šių metų pradžios ar net nuo pernai.

Pavyzdžiui, nuo sausio 1-osios Rusijoje JAV doleris pabrango nuo 32,5 iki 35 rublių. Euras ir kitos pagrindinės valiutos – taip pat.

Suvaldyti liros smigimą Turkijai padėjo centrinio banko sprendimas žvėriškai padidinti paskolų palūkanas. „Bloomberg“ duomenimis, metų pradžioje doleris kainavo 2,18 liros, paskui vertė pakilo iki 2,33 liros ir tik pastaruoju metu smuktelėjo iki 2,20 liros.

Dar blogiau Argentinoje, kuriai jau gresia hiperinfliacija. Šios šalies nacionalinė valiuta į bedugnę ritosi per visus 2013-uosius. Tas pat ir šiais metais: dolerio vertė nuo metų pradžios pakilo nuo 6,65 iki 7,8 peso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.