Įspėjimas vištų augintojams: paukščiai niekam neturi trukdyti

Gyvenu sodininkų bendrijoje šalia Vilniaus. Šiemet nutariau laikyti kelias vištas, kad turėčiau šviežių, ekologiškų kiaušinių. Ar privalau pasirūpinti kokiu nors leidimu?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2014, 12:47 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:02 PM

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų teigimu, kiekvieno miesto savivaldybė tvirtina gyvūnų auginimo ir laikymo taisykles. Kiekviename mieste jos gali šiek tiek skirtis. Vilniuje yra priimtos naujos taisyklės.

Vilniečiai, norintys laikyti bet kokį ūkinės paskirties gyvulį, turi gauti seniūnijos leidimą. Šie gyvuliai gali būti laikomi tik uždaroje nuosavoje savininko erdvėje.

Jeigu name gyvena kelios šeimos, ūkį turintis žmogus privalo gauti tų šeimų pilnamečių narių sutikimą. Jeigu namas priklauso tik vienai šeimai, kaimynų sutikimo nereikia.

Veterinarijos tarnybą pasiekia nemažai skundų, kad kaimynai nepatenkinti, jog prie jų namų laikomos vištos.

Ypač dažnai žmonės skundžiasi dėl laikomų balandžių, bičių.

Tačiau tarnybos kompetencija yra rūpintis gyvūnų gerove, kad jie nebūtų kankinami ir būtų laikomi pagal visus reikalavimus.

Dėl naminių gyvulių kaimynystės nepatenkinti gyventojai turėtų kreiptis į seniūniją. Dėl nemalonaus kvapo, taršos galima kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą.

Būna, kad į veterinarijos tarnybą skambina ir klausia, ką daryti su surasta sužeista stirna. Ką daryti, kad ji būtų laikoma legaliai.

Gyvūnų globos įstatyme parašyta, jog laukiniai gyvūnai turėtų būti paleidžiami į laisvę. Tačiau tokiais atvejais, kai jie stipriai sužeisti ir jiems būtina žmogaus globa, juos leidžiama laikyti.

Kalbant apie šunų laikymą sodų bendrijose ir kitose atskirose privačiose valdose, jie turėtų būti uždaryti voljeruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.