Už sumedžiotą šerną išmokos nebebus mokamos

Nebus mokamos išmokos už mėginius, paimtus iš šernų, sumedžiotų po balandžio 1 dienos. Sprendimas neimti mėginių ir nepratęsti išmokų skaičiavimo laiko priimtas atsižvelgiant į epizootinę situaciją Lietuvoje, kai nuo sausio 24 d. nenustatyta teigiamų afrikinio kiaulių maro atvejų. Ištyrus daugiau kaip 8 tūkst. sumedžiotų šernų ir daugiau kaip 4 tūkst. kiaulių, laikytų užkrėstoje teritorijoje, virusas nebuvo išskirtas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:18 AM

Be to, buvo atsižvelgta į tai, kad šernų patelės veda jauniklius. Taigi norima išvengti jų gyvenamųjų plotų pakeitimo bei judėjimo ir išlaikyti šernus tose pačiose teritorijose, kad nebūtų platinamas galimas virusas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad nuo balandžio 1 d. sumedžioti šernai turės būti ištirti dėl afrikinio kiaulių maro tik pagal VMVT teritorinio padalinio nurodymus arba kilus įtarimams dėl šios ligos. Tuo tarpu kiekvieną sumedžiotą šerną būtina ištirti dėl trichineliozės.

Šylant orams, medžiotojai raginami dar atsakingiau laikytis biologinės saugos reikalavimų dorojant sumedžiotus žvėris pirminėse apdorojimo aikštelėse. Nenaudojamas dorojimo atliekas būtina sumesti į sandarią ir tvirtai uždaromą medžiojamų gyvūnų dorojimo atliekų duobę.

Radus nugaišusį laukinį gyvūną, apie įvykį privaloma nedelsiant (ne vėliau kaip per 48 valandas) pranešti VMVT teritoriniam padaliniui. Rasto gyvūno negalima judinti, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nebus paimti mėginiai užkrečiamųjų ligų tyrimams.

Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radę nugaišusį gyvūną, raginami visuomet elgtis taip, kaip nustačius gyvūnų užkrečiamąją ligą ir imtis visų būtinų priemonių, kad liga nebūtų išplatinta. Šių priemonių privalu laikytis tol, kol laboratoriniais tyrimais nebus gauta tiksli diagnozė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.