Tvarkdariai įsijautė – pradėjo naikinti legalų vilniečių turtą

Vieną dieną Subačiaus gatvėje prie namo neberadę savo legalių sandėlių vilniečiai ketina bylinėtis su savivaldybe teisme, tačiau valdžios atstovai tvirtina, kad statiniai kėlė pavojų. Kodėl tinkamai neįspėjo gyventojų? Kas kėsinosi į privačią nuosavybę ir atlygins nuostolius? Kur kreiptis, kad sutvarkytų išgriautus sandėlius?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Mar 22, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:24 AM

Tokiais klausimais savivaldybę užpylė Subačiaus gatvės 12-ojo namo gyventojai, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Prieš savaitę ant sandėlių durų gyventojai aptiko keistą įspėjimą išsinešti daiktus, nes statiniai bus nugriauti. Ant paprasto popieriaus lapo parašyto skelbimo niekas nepasirašė. Nenurodyta ir darbų data.

Po kelių dienų savivaldybės įmonės „Grinda“ darbuotojai ėmė ardyti namo kieme esančius sandėlius.

Sienos dar buvo tvirtos?

Kai gyventojai ėmė priekaištauti, nuardę penkių sandėlių stogus darbininkai paliko tiktai sandėlių duris. Jie tikino gavę savivaldybės leidimą griauti statinius.

„Puolėme skambinti į savivaldybę, bet jokio atsakymo nesulaukėme. Aiškinome, kad sandėliai yra namo gyventojų bendroji dalinė nuosavybė, tačiau valdininkams tai buvo neįdomu“, – piktinosi namo atstovas.

Iki 2008 metų dalis gyventojų sandėlius prie namo spėjo įregistruoti, vėliau valdžia to daryti nebeleido. Todėl kita dalis statinių iki šiol priklauso savivaldybei.

Sandėliais, kuriuos išgriovė „Grinda“, naudojosi asmenys, įregistravę savo turtą.

„Sandėliai niekam nekėlė pavojaus. Jie buvo mūriniai, stogai čerpių, todėl savivaldybės kaltinimai, kad jie griūva, nepagrįsti. Sijos, kurias supjaustė darbininkai, nebuvo supuvusios – tai puikiausiai matyti“, – tikino Subačiaus gatvės 12-ajame name gyvenantis vyriškis.

Jis pridūrė, kad su kaimynais rengiasi kreiptis į teismą, nes gyventojams padaryta mažiausiai 5–6 tūkst. litų žalos. Vilniečiai taip pat kreipėsi į policiją dėl turto sunaikinimo.

Valdžia atliko prievolę

Subačiaus gatvės gyventojai baiminasi, kad nepasikartotų gretimo sklypo istorija. Jame taip pat buvo sandėliai, kuriuos nugriovus iškilo namas.

Juo labiau kad pradėtų griauti sandėlių vieta išties puiki. Nuo jos atsiveria vaizdinga senamiesčio panorama.

Savivaldybės Statinių naudojimo priežiūros poskyrio vedėjas Tauras Varenbergas teigė, kad buvo išardytas tik įlūžęs stogas ir dalis sienos, kuri galėjo būti avarinės būklės.

„Dalis ūkinio pastato nuosavybės teise priklauso savivaldybei, todėl ji ėmėsi priemonių, kad būtų pašalintas pavojus“, – paaiškino T.Varenbergas.

Jis pirštu baksnojo į Statybos techninį reglamentą, kuriame nurodoma, kad statinio savininkas privalo pasirūpinti statinio technine priežiūra, jį suremontuoti, rekonstruoti arba nugriauti, jeigu pastatas kelia pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ar aplinkai.

Darbuojasi keli mėnesiai

Pavojų keliančius sandėlius savivaldybė pradėjo griauti praėjusių metų pabaigoje. Iš viso Vilniuje suskaičiuojama beveik šimtas tokių medinių ir mūrinių statinių, kuriuos gyventojai anksčiau naudojo malkoms susikrauti ar kitiems daiktams susidėti.

Anot savivaldybės, visi sandėlių naudotojai buvo įspėti, kai kuriems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai. Už laikinų statinių nepriežiūrą, kai jų būklė yra avarinė, skiriama nuo 1000 iki 5 tūkstančių litų bauda.

„Medinių laikinų statinių nuosavybė neregistruojama, tai yra bešeimininkiai statiniai, kurių eksploatavimo laikas yra pasibaigęs. Jais naudojasi gyventojai, tačiau dažniausiai nesirūpina.

Todėl savivaldybė tokius statinius, kurie kelia pavojų, pradėjo griauti. Įsitikinome, kad gyventojai sandėlių beveik nenaudoja, nes po įspėjimų beveik niekas neišsinešė daiktų, išvežėme daug šiukšlių.

Anksčiau sandėlius gyventojai naudojo malkoms susidėti, tačiau dabar, kai visi prisijungę prie centrinio šildymo ar šildosi dujomis, sandėliai mažiau naudojami, juose apsigyvena benamiai, jie tampa kiemo sąvartynais, kuriuose kaupiasi šiukšlės“, – sakė savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas.

Ketinimai gražūs. Bet užsukę į Subačiaus gatvę griovėjai išvertė ne medinius, o mūrinius sandėlius, kurie turėjo šeimininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.