Bendrijų pirmininkai skriaudžia mažų butų gyventojus

Daugėja atvejų, kai daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkai piktnaudžiauja ir neteisingai skaičiuoja už namo priežiūrą renkamus mokesčius. Dėl to labiausiai kenčia mažuose butuose gyvenantys žmonės, permokantys už teikiamas paslaugas. Dėl nesąžiningos pirmininkų veiklos gyventojai raginami kreiptis į teismą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-27 17:24, atnaujinta 2018-02-15 01:37

Už daugiabučio namo priežiūrą pinigai turi būti renkami proporcingai pagal buto plotą. Kitaip sakant, mažesnių butų savininkai moka mažesnius, didesnių butų – didesnius mokesčius.

Tačiau teisininkai pastebi, jog daugėja atvejų, kai bendrijų pirmininkai ignoruoja Civilinio kodekso nuostatas ir mokesčius visiems gyventojams paskirsto tolygiai. Dėl to finansiškai labiausiai laimi dideliuose butuose gyvenantys žmonės, o nukenčia mažų patalpų savininkai.

„Įsivaizduokite, jūs gyvenate vieno kambario bute, tačiau už būsto priežiūrą mokate tiek pat, kiek ir gyvenantieji 4 kambarių bute. Akivaizdu, jog tokia skaičiavimo metodika, kurią pastaruoju metu įgudo naudoti vis daugiau bendrijų pirmininkų, yra neteisinga ir neteisėta.

Aš sulaukiu vis daugiau pasipiktinusių žmonių skundų, kurie prašo pažaboti tokių pirmininkų savivalę. Neabejoju, kad Lietuvoje tokių atvejų yra tikrai nemažai. Atkreipiu dėmesį, jog toks bendrijų pirmininkų elgesys pažeidžia ne tik Civilinį kodeksą, bet ir Konstituciją“, - sakė daugiabučių namų savininkų interesus ginantis teisininkas Mindaugas Steponavičius.

Teisininkas pabrėžė, jog nuo bendrijų pirmininkų savivalės kenčiantys gyventojai turėtų imtis veiksmų, kurie užkirstų kelią neteisėtam mokesčių rinkimui. Pirmiausia jis siūlo kreiptis į bendrijos buvimo vietos savivaldybės administraciją, kuri vykdo bendrijų valdymo organų priežiūrą.

Savivaldybės atstovai, nustatę, kad netinkamai vykdomi teisės aktų reikalavimai, bendrijų pirmininkams gali skirti baudą ir įpareigoti pašalinti pažeidimus.

M.Steponavčius kovoje prieš piktnaudžiaujančius bendrijų pirmininkus taip pat siūlo gyventojams pasinaudoti galimybe kreiptis į teismą. Anot jo, priklausomai nuo susiklosčiusios situacijos, daugiabučių savininkai gali išsireikalauti žalos atlyginimo už paskutinius 3 metus.

„Tarkime, gyventojas 3 metus už būsto priežiūrą mokėjo 60 litų, nors pagal plotą turėjo mokėti tik 30 litų. Nesunku paskaičiuoti, kad per tą laikotarpį jis permokėjo 1080 litų. Daugeliui tai yra svari suma“, - teigė M.Steponavičius.

Teisininkas įtaria, kad bendrijų pirmininkai neteisėtai mokesčius skaičiuoja ne tik dėl kompetencijos stokos, bet ir todėl, jog patys neretai gyvename erdviuose butuose.

„Kas gali paneigti, jog tai daroma sąmoningai“, - retoriškai klausė M. Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.