Lietuvius Kietaviškėse įdarbinę norvegai prisibijo Rusijos

Penki hektarai po stogu – tiek ploto užima Kietaviškėse įsikūrusi parketo gamykla „Boen Lietuva“. Dabar didžiausias jos savininkų rūpestis – įvykiai Ukrainoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

May 9, 2014, 8:06 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:55 AM

Įmonės šeimininkai norvegai, įvertinę pigią ir kokybišką lietuvišką darbo jėgą, Norvegijoje, Austrijoje ir Vokietijoje buvusias gamybos linijas perkėlė į Lietuvą.

Tačiau norvegams galvą skauda dėl politinių neramumų Lietuvos pašonėje.

„Įmonės savininkai pamena Sovietų Sąjungą. Ar Rusija bandys ją atkurti? Neramu, nes Lietuvoje turime didžiulę gamyklą, kurios negali įsidėti į kišenę ir išskristi“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Bauwerk Group“, kuriai priklauso įmonė Lietuvoje, generalinio direktoriaus pavaduotojas Thorleifas Halsas.

20–25 proc. sumažėjusi apyvarta. Atrodo, jog tokius nuostolius dėl Ukrainos ir Rusijos konflikto šiose rinkose patirs parketo gamintoja „Boen Lietuva“.

Bet jos pardavimų vadovas Valdas Tekorius tragedijos kol kas nedarė: „Tokiais atvejais apyvarta gali nukristi iki nulio. Tačiau šimtas metrų nuo barikadų vyksta statybos ir verda gyvenimas.“

Dirba tūkstantis žmonių

Po keleto dienų Kietaviškėse pradės veikti iš Vokietijos perkelta gamybos linija.

Neseniai į Elektrėnų savivaldybę pergabenti įrenginiai iš Austrijos.

Iki šiol „Boen Lietuva“ pagamindavo 4 mln. kvadratinių metrų grindų per metus, o dabar pajėgumai išaugs iki 7 mln. kvadratinių metrų.

Nusprendus sutelkti gamybą Lietuvoje, Austrijoje darbo neteko apie 120 žmonių, Vokietijoje – 35. Užtat Kietaviškėse darbuotojų skaičius išaugo dviem šimtais. Dabar čia sukasi tūkstantis žmonių.

„Kasmet darbuotojų skaičius išauga apie 15 procentų. Atrodo, kad šiais metais daugiau nebeįdarbinsime, nors darbuotojų rasti nėra vargo“, – sakė V.Tekorius.

Išsijuosęs gyrė Lietuvą

„Boen“ koją į Lietuvą pirmąkart įkėlė 1998 metais, kai norvegai panoro iš lietuvių pirkti ąžuolo medieną. Tačiau, kaip pasakojo Th.Halsas, jau po poros metų jie suprato, kad Lietuva – puiki vieta įkurti verslui.

„Čia geri ir valingi darbuotojai, tinkama politinė padėtis. Tuomet pradėta pamažu produkciją perkelti iš Norvegijos į Lietuvą.

Pamažu tai buvo daroma iki 2011 metų, kai atkeliavo paskutinė gamybos linija“, – pasakojo svečias iš Norvegijos.

Jis neslėpė, kad pigi darbo jėga buvo labai svarbus veiksnys, tačiau ne svarbiausias.

Anot Th.Halso, nors Lietuvoje atlyginimai mažesni nei Šveicarijoje, Norvegijoje, kokybė – geresnė.

Priešingai nei daugelis užsienio verslininkų, Th.Halsas neskubėjo žerti priekaištų dėl prastos verslo aplinkos.

„Neturime kuo skųstis. Elektrėnų savivaldybė mus puikiai sutiko. Ryšiai su ja labai geri.

Esame patenkinti atliekamų darbų kokybe, darbuotojų mentalitetu, mokesčiais“, – teigė „Bauwerk Group“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Nėra tik dviejuose žemynuose

Anot V.Tekoriaus, „Boen“ produkcijos galima rasti visur, išskyrus Pietų Ameriką ir Antarktidą. Todėl kalbėti apie naujas rinkas, į kurias nusitaikyta, neverta: įmonė visą dėmesį skirs apyvartai auginti, kuri, kaip tikimasi, turėtų kilti dviženkliais skaičiais.

„Iki šiol palyginti mažai dėmesio skyrėme Lietuvos rinkai. Bet netrukus keramikos salonuose didžiuosiuose miestuose bus galima įsigyti mūsų gaminių, kurie vežami į Vokietiją ar Šveicariją, tik gal kiek už mažesnę kainą.

Juk atkris transportavimo išlaidos. Be to, kai kuriuos daiktus galime parduoti pigiau.

Kita vertus, parketas – statybinė medžiaga, o ne briliantai, ir mes ne vieninteliai gamintojai“, – pripažino V.Tekorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.