Premjeras aiškina, kad su šešėliu kovojama sėkmingai

Premjeras Algirdas Butkevičius prakalbo, kad kovojant su kontrabanda ketinama atsisakyti įprastų cigarečių banderolių, kurias turėtų pakeisti mikroschemos, atsiras elektroninės pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sąskaitos-faktūros.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-05-14 17:02, atnaujinta 2020-03-16 11:33

Trečiadienį Lietuvos laisvosios rinkos institutui (LLRI) paskelbus, jog šešėlyje yra vis dar ketvirtadalis Lietuvos ekonomikos, kova su šešėliu pralaimima, nes kovojama neefektyviomis priemonėmis, ministras pirmininkas tokias kalbas pavadino netiesa.

„Tikriausiai Laisvosios rinkos institutas nebeturi ką pasakyti. Patarčiau įsigilinti Europos Komisijos tyrimą, konkrečiai netgi ir nurodant komisarą Algirdą Šemetą, kuris yra atlikęs labai išsamią analizę, kokie mokesčiai yra kiekvienoje ES šalyje.

Jo dokumentų pakete aiškiai parašyta, kad Lietuvoje mokesčiai yra patys mažiausi, tik, aišku, kaip žinote, darbo pajamų apmokestinimas santykinai, palyginti su kitomis šalimis, Lietuvoje yra didesnis“, – sakė premjeras.

A. Butkevičius patikino, kad kova su šešėline ekonomika vyksta labai stipriai ir esą nė viena Vyriausybė neturėjusi tiek posėdžių, kuriuose priimamos aiškios priemonės, kiek ši. Vyriausybės vadovas informavo, kad, pavyzdžiui, vien dyzelino akcizo mokesčio šių metų pirmąjį ketvirtį sumokėta daugiau, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, nuo 17 iki 25 proc.

Kalbėdamas apie kovos su kontrabanda priemones, Premjeras informavo, kad Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) diskutuoja su cigarečių gamintojais.

„Gal netgi bus taip, kad bus atsisakoma banderolių. Ant kiekvieno pakelio bus įdėtas vadinamasis ženkliuka -, „čipas“, kuriame atsispindės, kas tas cigaretes gamina“, – teigė jis.

Ministras pirmininkas pripažino, kad rūkalų kontrabanda tebėra didelė. Ketvirtadienį A. Butkevičiui numatoma pristatyti VMI ir cigarečių gamintojų susitarimą dėl kontrabandos priemonių.

Tačiau, anot A. Butkevičiaus, didžiausias poslinkis kovoje su šešėline ekonomika įvyks tuomet, kai bus įdiegta nauja mokesčių administravimo sistema. Lietuva šioje srityje patirties semiasi iš tai jau padariusių ir šiuo metu Lietuvoje besilankančių portugalų ekspertų.

„Bus pradėta įgyvendinti elektroninė PVM sąskaitų-faktūrų apskaita, bus kuriama integruota prekių ir paslaugų duomenų bazė“, – informavo Vyriausybės vadovas.

2014-aisiais šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudarys ketvirtadalį (25 proc.) ekonomikos, rodo LLRI atliktas tyrimas. Šešėlis jau šeštus metus iš eilės bus smarkiai didesnis nei prieš krizę, kai siekė 18 proc. BVP. LLRI skaičiavimais, 2014 metais šešėlis stipriojo alkoholio rinkoje sudarys 27 proc. Cigarečių rinkoje fiksuotas 28 proc. šešėlis (2013 metų pabaigos duomenys).

Tyrimo duomenimis, dabar pusę benzino kainos sudaro mokesčiai (pridėtinės vertės mokestis (PVM) ir akcizas), dyzeline ši dalis siekia apie 40 proc. Benzino apmokestinimas akcizu Lietuvoje viršija Europos Sąjungos nustatytą minimumą. Skaičiuojama, kad sumažinus mokesčius iki šio minimumo, benzino kaina galėtų sumažėti apie 30 ct.

26 proc. Lietuvos gyventojų teigė 2013 metais įsigiję nelegalaus kuro.

Šešėlinės ekonomikos dalis BVP sparčiai augo nuo 2008 metų ir 2010 metais sudarė net 28 proc. šalies BVP, 2013 metais – 26 proc. BVP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.