Jau trečiasis „Tele2“ partneris prisiteisė solidžią sumą

Vilniaus apygardos teismo

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 21, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:49 PM

UAB „Stateta“ generalinio direktoriaus Karolio Stasiukyno teigimu, teisme pasiekta svari pergalė - įrodyta, kad „Tele2“ su savo partneriais elgiasi neetiškai - vengia mokėti jiems priklausančias kompensacijas. Teismas bendrovei „Stateta“ priteisė 0,5 mln. Lt kompensaciją, tačiau įmonė svarsto kreiptis į aukštesnės instancijos teismą, kad būtų padengti visi „Tele2“ padaryti nuostoliai, kurie viršija 1 mln. Lt. „Stateta“ pirmuosius salonus su „Tele2“ prekės ženklu įkūrė beveik prieš 15 metų, buvo vienas geriausių prekybos agentų, bet prieš ketverius penkerius metus „Tele2“ ilgalaikius partnerius ėmė žlugdyti. 

„Nesilaikydama savo etikos kodekso ir Lietuvos įstatymų „Tele2“ nesąžiningai varžo mūsų kaip partnerio veiklą ir neteisėtai stumia mus iš rinkos: pažeidžia susitarimus, perima prekybos vietas ir proteguoja vienintelį naujai sukurtą prekybos agentą UAB „Personalo valdymas“. Jam leidžiama įsikurti iš mūsų ir kitų engiamų agentų perimtuose salonuose, jo plėtrai sudaromos išskirtinės sąlygos, vieninteliam suteikiama galimybė kurti naujus salonus, tik jis aprūpinamas reikiamu kiekiu telefono aparatų“, - teigia K. Stasiukynas. 

Iš „Statetos“ per 5 metus buvo perimta 14 geriausių prekybos vietų - dabar bendrovė valdo 12 iš 26 turėtų. Generalinio direktoriaus teigimu, „Tele2“ spaudimą daro ir ribodama telefonų kiekį atskiriems „Statetos“ valdomiems salonams - jų tiekimas sumažintas 7 kartus. 

„Tele2“ prekybos agentai praėjusią savaitę surengė piketą Stokholme, šalia salės, kur vyko Švedijos kompanijos „Tele2“ akcininkų metinis susirinkimas. Jo dalyviams, žiniasklaidai piketuotojai dalijo informacinę medžiagą, kurioje aprašomas įtartinas Lietuvoje veikiančios UAB „Tele2“ ir „Personalo valdymo“ sąryšis, neetiškas elgesys su prekybos agentais, „Tele2“ veiksmai, kurie žlugdo ilgalaikius partnerius. 

Pasak K. Stasiukyno, „Stateta“ - ne pirmasis prekybos agentas, nukentėjęs nuo „Tele2“ veiksmų. 2005 m. į teismą kreipėsi UAB „Mobili linija“ ir „Telegausa“. Abi įmonės įrodė „Tele2“ nesąžiningą elgesį ir prisiteisė daugiau kaip 1 mln. Lt. Kitas prekybos agentas - „Mobilios visatos telekomunikacijos“ - iš „Tele2“ reikalauja kompensacijos, kuri siekia apie 6,5 mln. Lt, o „Tele2“ prekybos agentas „Mobilaus ryšio telefonai“ operatoriui įteikė 3 mln. Lt vertės pretenziją. Su „Tele2“ nesutaria ir dar keli prekybos agentai - UAB „Digikomas“ ir jau bankrutavusi „Modux“. Visų bendrovių ieškiniai bendrai viršija 10 mln. Lt. 

„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktoriaus Andriaus Baranausko teigimu, nors teismas priteisė daugiau nei perpus mažesnę sumą, nei buvo reikalaujama, „Tele2“ su teismo sprendimu nesutinka ir pasinaudos savo teise jį skųsti. 

Jis pabrėžia, kad tas tiekėjas, kuris dirba efektyviau, prekybos salonus ir administruoja. Jei efektyviau dirbti nepavyksta - tenka užleisti vietą kitiems. 

„Efektyvumą“ šiuo atveju suprantame kaip sugebėjimą darbą tomis pačiomis sąlygomis atlikti geriau: daugiau parduoti, kokybiškiau aptarnauti klientus prekybos vietose, geriau apmokyti pardavėjus ir pan. Norime, kad klientai būtų patenkinti, tai svarbu jiems renkantis paslaugas. 

Dalis partnerių tai įgyvendina ir kuo efektyviau jie dirba, tuo sėkmingesnio rezultato pasiekia. 

Ir jei tai pavyksta vienam partneriui - nematome priežasčių, dėl kurių kiti negali dirbti taip pat efektyviai. To ir reikalaujame. Neįgyvendinus tokių reikalavimų, perduodame darbus partneriams, kurie dirba efektyviau“, - sako A. Baranauskas. 

Kita klausimo dalis, pasak A.Baranausko, partnerių prašomos kompensacijos už sutarčių nutraukimą. 

„Apibendrinant - mes, pasak jų, turime sumokėti jiems 1 metų pajamas, gaunamas iš to konkretaus salono, sutartį dėl kurio nutraukėme. Savo poziciją partneriai grindžia EK direktyva, įpareigojančia išmokėti tokio dydžio kompensaciją nutraukus sutartį su prekybos atstovu (agentu). 

Mes manome, o ir direktyvoje nurodoma, kad tokia kompensacija taikoma tik fiziniams asmenims, susikuriantiems darbo vietą (self-employed) atstovaujant konkrečiai įmonei. Verslo įmonėms, taigi ir mūsų partneriams, šis reikalavimas netaikytinas. Jie gauna pelną ir, kaip ir bet kuris verslas, susiduria su vienokia ar kitokia rizika. Tarp tokių rizikų - ir verslo pokyčių rizika“, - sako A. Baranauskas . 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?