Kainų smūgis: kilogramas braškių – už 30 litų

Klaipėdiečiai šokiruoti. Kilogramas ankstyvųjų braškių, ką tik pasirodžiusių turguose ir prekybos paviljonuose, kainuoja 30 litų. Kiek protingesnės kainos gali tikėtis kauniečiai. Kilogramas braškių laikinojoje sostinėje vakar kainavo 15 litų. Vilniečiai vakar už braškes mokėjo 12 litų, tačiau pardavėjai net neslėpė, kad ne visos parduodamos uogos užaugintos Lietuvoje.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 27, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:43 AM

Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis kvapniųjų uogų mėgėjams nieko gero pažadėti negalėjo.

„Galime tik pasiguosti, kad Latvijoje braškės dar brangesnės. Ten kilogramas mūsų pinigais kainuoja 50 litų. Lietuva šokiruota kainos, bet nereikia pamiršti, kad šiemet braškių savikaina labai didelė, nes šalčiai pasiglemžė apie 70-80 proc. būsimo derliaus. Taigi, šių uogų mes turėsime nedaug ir labai trumpą laikotarpį“,- lrytas.lt portalui sakė braškių augintojas. Dabar pardavinėjamos šiltnamiuose ir po danga augintos uogos.

Pasak V.Juodsnukio, ankstesniais metais lietuviškomis braškėmis galėjome mėgautis du mėnesius ir ilgiau. Šiemet jas valgysime vos 2-3 savaites. Ir paties pašnekovo braškyne šį pavasarį atsilaikė tik vėlyvosios uogos. „Turiu 7 hektarus, tai derlių skinsiu vos iš vieno hektaro. Bus 7 kartais mažesnis derlius, nei ankstesniais metais“.

Šiemet geru derliumi negali pasigirti ir lenkai. Jų užaugintos uogos šiuo metu gabenamos gabenamos link Vakarų - į Vokietiją, Didžiąją Britaniją. Šitaip kaimyninės valstybės, paprastai užverčiančios braškių derliumi lietuviškus prekystalius, braškių augintojai tikisi sumažinti nuostolius.

V.Juodsnukio nuomone, prekybininkai nepaliks vartotojų be šių uogų. „Braškių stygių jie gali kompensuoti veždami jas iš Ispanijos, Vengrijos. Tačiau ispanai turi kitą problemą. Ten braškes naikina karščiai. Augintojai privesti jas pridengti. Tai irgi didina uogų savikainą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.