Gudriems turistams - naujos muitininkų kliūtys

Potenciją skatinantys vaistai ar gyvatė spirite – gal ir neblogos lauktuvės iš egzotiškų kraštų. Tačiau nemenka tikimybė, kad jas teks palikti muitininkams.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

2014-05-28 08:37, atnaujinta 2018-02-13 11:07

„Tokių atvejų, kai sulaikysime neteisėtai parsivežtus daiktus, vis daugės. Juk vasara, atostogos“, – sakė Vilniaus teritorinės muitinės oro uosto posto viršininkė Ona Kasteckienė.

Retų gyvūnėlių kailius, krokodiliukų iškamšas, gyvačių odos rankines ar batelius, dramblių iltis, koralus, kašalotų dantis ar ikrus, jei pakuotės didesnės, nei numatyta taisyklėse, teks traukti iš lagaminų ir atiduoti pareigūnams.

Žinoma, jei neturite tinkamų leidimų ir nesate susimokėję mokesčių, rašo „Lietuvos rytas".

Uniformas vilkinčios moterys, dirbančios Tarptautiniame Vilniaus oro uoste (TVOU), aiškino: įsivežti į Lietuvą galima daug ką, tačiau pridera pasirūpinti reikalingais dokumentais.

Vieni keleiviai apie tai nepagalvoja, kiti nenori papildomų išlaidų.

Tenka domėtis ir menu

Prieš kelerius metus oro uoste dirbančius muitininkus apstulbino viename lagamine į popieriaus tūtą suvyniota papūgėlė. Ji vėliau buvo perduota Zoologijos sodui.

O.Kasteckienė, pasakodama, su kokiomis staigmenomis tenka susidurti kasdieniame darbe, nuolat vartojo lotyniškus augalų ir gyvūnų pavadinimus.

Muitininkams tenka pasidomėti ir menu – juk keleivio bagaže aptikus nedeklaruotą kūrinį, pirmiausia teks pačiam nuspręsti, ar jis turi išliekamąją vertę, o tik tuomet pasitelkti ekspertus.

Šiemet viena muitininkė oro uoste sulaikė daug meno kūrinių, kuriuos iš Lietuvos mėgino išvežti Rusijos pilietis. Jo bagaže pareigūnai aptiko ir ginklų – kardų, pistoletų.

Muitininkams kilo įtarimų, kad kai kurie jų pagaminti dar XIX amžiuje, o tokiu atveju reikia leidimų.

Dabar tirti šį įvykį perėmė teisėsaugininkai.

Driežams nukerpa kojas

Ekspertų muitininkams prireikė ir tuo atveju, kai be reikiamų dokumentų į Lietuvą mėginta įsivežti butelį, kuriame spiritu buvo užpiltas skorpionas. Specialistas turėjo išsiaiškinti, ar gyvis viduje yra tikras, ar plastikinė imitacija.

Jei keleivis nusižengia taisyklėms, teritorinė muitinė sprendžia, ar keleiviui pakanka įspėjimo, ar teks mokėti baudą.

Kai kurie keleiviai ne kartą sulaužo taisykles. Į juos muitininkai žiūri kur kas griežčiau. Juolab piktavaliai nesiskundžia sumanumo stygiumi.

Antai yra driežų, kurių negalima išgabenti iš kitų šalių ar įvežti į Lietuvą, tad kartais jiems nukerpamos kojos, iš kurių galima atpažinti, kokios rūšies tas gyvis.

Patikrina ir gyvūnus

Muitinės darbuotojos, plušančios TVOU, priminė, kad iš trečiųjų šalių negalima įsivežti pieno ir mėsos produktų.

„Dažnai lietuviai iš Amerikos parsiveža į dailias skardines supakuoto kumpio. Prašyk neprašęs praleisti – negalima, ir tiek. Galima tik vaikų maisto įsivežti“, – sakė O.Kasteckienė.

O vis dėlto jei gerai įsuktum į drabužius? „Dažnai sulaukiame klausimų, kaip surandame draudžiamus daiktus lagaminuose, juk ne visus prašome atidaryti.

Visų paslapčių neišduosime, bet mes turime rentgeno kontrolės aparatus. Šviečiame ir pamatome, kas bagaže“, – kalbėjo O.Kasteckienė.

Ji parodė ir prietaisą, kuriuo perbraukusi per keleivio augintinį pamato numerį, iš kurio gali spręsti, ar gyvūnėlis paskiepytas.

Stebi keleivių elgesį

Muitininkai ne tiktai naudoja specialią įrangą, bet ir įvertina keleivius akimis: ar sunerimę, ar nervingai muistosi, skuba.

„Mums reikia spręsti greitai, mat keleivio laukia skrydis. Kad prekės nebūtų nepagrįstai sulaikytos, o dėl to žmogus negalėtų išskristi“, – savo ir kolegų kasdienybe dalijosi O.Kasteckienė.

Lietuvos muitininkų dėmesį į kai kuriuos keleivius ar reisus atkreipia ir užsienio kolegos.

Didesnių įtarimų sukelia tranzitiniai reisai: tarkim, anksčiau toks buvo skrydis į Amsterdamą, kai į šį miestą buvo skraidinama tiesiogiai.

Kartą muitinės šunys „parinko“ keliolika keleivių, atvykusių iš Nyderlandų sostinės. Nė vienas narkotikų neturėjo, bet pasisakė rūkę „žolės“ ar buvę patalpoje, kurioje buvo rūkoma.

Neseniai TVOU įstrigo iš Šveicarijos grįžtantys lietuviai, kurie vežėsi įsigiję daug garsių prekių ženklų drabužių.

„Juos ištiko šokas, nes žmonės buvo pasirengę, nuplėšę etiketes, esą tai – dėvėti apdarai. Jiems teko sumokėti 15 tūkst. litų mokesčių. Tiesiog priminėme jiems, kad turi pareigų.

Kodėl Danijoje žmonės gyvena gerai? Todėl, kad neapgaudinėja tarnybų ir sąžiningai moka mokesčius“, – sakė O.Kasteckienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.