Kaunas verslą vilios mažesniais mokesčiais

Kauno savivaldybės taryba, norėdama pritraukti kuo daugiau investuotojų, į laikinąją sostinę persikeliančiam verslui nusprendė taikyti minimalų žemės mokesčio tarifą – 0,01 procento.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 2, 2014, 10:08 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:05 AM

Naujasis mokesčių tarifas nuo kitų metų pradžios bus taikomas naujai įsteigtoms ir savo veiklą į Kauną perkėlusioms įmonėms. Toks pat tarifas bus taikomas ir pramonės bei sandėliavimo objektų teritorijoms.

Tuo tarpu nenaudojamai ir apleistai žemei bus taikomas maksimalus mokesčio tarifas – nuo 0,01 iki 4 procentų.

„Palaikiau liberalų frakcijos siūlymą ir tikiuosi, jog susiformuos gera praktika. Nors verslininkams žemės mokestis galbūt nėra lemiamas faktorius, tačiau tai jiems turėtų būti gera paskata, juolab, Kaune kurtis verslui aplinka tikrai palanki“, – sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Jau anksčiau siekėme numatyti mažiausius įstatymo apibrėžtus mokesčius naujai besikuriančioms įmonėms arba įmonėms, kurios perkelia savo veiklą į Kauno miestą. Nereikia gąsdinti visų, kad šių įmonių negalima sužiūrėti, kad čia prasidės baisūs procesas. Tai – mokesčių inspekcijos rūpestis“ , – teigė Kauno tarybos narys Simonas Kairys.

„Iš tiesų, minimalaus mokesčio tarifo nustatymas – tai ženklas verslui. Bet kokia bus tendencija ir ar ši lengvata bus reikšminga, ar nebus, mes galėsime matyti praėjus tam tikram laikui“, – įsitikinusi Kauno miesto tarybos Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė.

Pagal Žemės mokesčio įstatymo naujas nuostatas, įsigaliojusias 2013 metų sausį, privačių žemės sklypų mokestinė vertė bus žemės vidutinė rinkos vertė, kuri nustatoma pagal masinio žemės vertinimo būdu parengtus žemės verčių zonų žemėlapius ir vidutinės rinkos vertės nustatymo modelius. Žemės vertinimas atliekamas ne rečiau kaip kas penkerius metus.

„Įsigaliojus naujai tvarkai žemės mokestis jos mokėtojams žymiai nesikeis. Jeigu ir pakils, tai tik po 1-2 litus už arą“, – teigė E.Gudišauskienė.

Bet kurios paskirties nenaudojamai žemei, įtrauktai į Nenaudojamos žemės sklypų sąrašą, ir apleistoms žemės ūkio naudmenoms 2015 metams bus taikomas 4 proc. žemės mokestinės vertės mokesčio tarifas.

Pagal Registrų centro įmonės sudarytus žemės verčių zonų žemėlapius, Kauno miestas suskirstytas į 37 zonas. Miesto teritorijoje 2013 metais buvo 31897 žemės sklypai, iš jų 30540 priklausė fiziniams asmenims, ir 1357 – juridiniams asmenims. Bendras privačios žemės plotas sudarė 4427,7 ha.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.