Lietuvių pamėgtas „Utenos Classic“ sužavėjo ir Europos ekspertus

Prieš dvejus metus Utenoje vykusiuose „Utenos Classic“ skonio rinkimuose savo nuomonę pareiškė net 300 alaus mėgėjų iš visos Lietuvos. Tuomet jie sprendė, kuri iš trijų anksčiau darykloje virtų alaus rūšių turėtų atgimti „Utenos Classic“ vardu. Šiemet šis alaus mėgėjų išrinktas, sodraus, išraiškingo skonio ir švelnios vario spalvos alus puikų įspūdį paliko ir pasaulio kulinarijos ekspertams.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Jankus

Jun 2, 2014, 11:45 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:01 AM

Prestižiškiausiuose Europos skonio ir kokybės apdovanojimuose „iTQi Superior Taste Award“ žinovų žiuri „Utenos Classic“ alui skyrė aukščiausią – trijų žvaigždučių – įvertinimą.

Virtuvės „oskaru“ dar vadinamą apdovanojimą Tarptautinis skonio ir kokybės institutas (angl. International Taste & Quality Institute, iTQi) skiria tuomet, kai konkursui pateikti gėrimai ir maisto produktai sulaukia daugiau kaip 90 proc. teigiamų Europos virtuvės šefų ir someljė įvertinimų.

Iš šviesiojo ir karamelinio salyklo pagamintas, su rafinuotu tauriųjų apynių kartumu, suteikiančiu išbaigtą skonį bei aromatą – tokį „Utenos Classic“ alų „iTQi Superior Taste Award“ apdovanojimuose ragavo prestižinių Europos virėjų ir someljė asociacijų nariai iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Vokietijos bei kitų senojo žemyno šalių.

Anoniminėje degustacijoje, kurioje buvo vertinamas gėrimų ir maisto produktų pirmasis įspūdis, išvaizda, aromatas ir skoninės savybės, „Utenos Classic“ gavo net 92,1 proc. teigiamų įvertinimų.

Tai itin aukštas balas: kad produktui būtų skiriamos trys žvaigždutės, komisijos nuomonė apie produkto skonį ir kokybę turi būti praktiškai vieninga.

Ir visa tai turint omenyje, kad „iTQi Superior Taste Award“ skonio ir kokybėms apdovanojimams kasmet pateikiama tūkstančiai įvairiausių produktų iš viso pasaulio – ir tik nedidelė jų dalis sulaukia aukšto įvertinimo.

Mėgtas kadaise, vertinamas ir dabar

Visi geri dalykai ilgainiui tampa klasika: gali kisti formos ir linijos, bet skonis – niekada. Taip buvo ir su „Utenos Classic“. Idėja atgaivinti vieną iš anksčiau virtų „Utenos“ alaus rūšių kilo suradus pluoštą senų receptų – alus pagal juos darykloje buvo verdamas prieš gerą dešimtmetį ar dar anksčiau. Pagal tris iš jų 2012-ųjų rudenį „Utenos“ darykloje buvo išvirtos skirtingos alaus rūšys.

„Nuspręsti, kuri iš jų turėtų atgimti „Utenos Classic“ vardu, pakvietėme alaus mėgėjus – iš viso 300 žmonių iš visos Lietuvos. Tuomet skonio rinkimuose nugalėjo šviesi, su lengvomis karamelinio salyklo užuominomis ir švelniu apynių kartumu alaus rūšis.

Praėjus beveik dvejiems metams nuo „Utenos Classic“ skonio rinkimų galime patvirtinti, kad Lietuvos alaus mėgėjų skonis yra itin išlavintas – spręsdami, kuriai iš trijų senuose daryklos receptuose aprašytų alaus rūšių vertėtų atgimti „Utenos Classic“ vardu, jie pasirinko teisingai.

Toks alus buvo mėgstamas kadaise – toks pat jis vertinamas ir dabar. O aukščiausias įvertinimas „iTQi Superior Taste Award“ apdovanojimuose tai tik dar kartą patvirtina“, – džiaugiasi „Utenos“ alaus daryklos gamybos vadovė Dalia Jočytė.

Paprastas stebuklas iš keturių elementų

„Tai labai svarbus įvertinimas – ir „Utenos Classic“ alui, ir „Utenos“ alaus daryklai apskritai. Šis apdovanojimas – tai ne tik buvimas kartu su aukščiausios kokybės Europos alaus elitu, bet ir patvirtinimas, kad „Utenos“ alaus darykla kuria, verda bei vartotojams pateikia tik aukščiausios kokybės produktus“, – sako didžiausios ir moderniausios šalyje „Utenos“ alaus daryklos vadovas Marius Šveistrys.

„iTQi Superior Taste Award“ apdovanojimas labai daug reiškia ir vyriausiajai „Utenos“ aludarei. „Pirmiausia tai didžiulis pasitenkinimas ir pasididžiavimas savo darbu – dabar tikrai žinau, kad einame teisingu keliu. Apdovanojimas skatina dar labiau tobulėti, dar daugiau siekti.

Žinoma, receptūra yra tik viena iš alaus sėkmės sudedamųjų dalių. Kita dalis yra kasdieninis, atsakingas „Utenos“ alaus daryklos žmonių darbas, užtikrinantis aukščiausią produkto kokybę“, – teigia D.Jočytė.

Jai pačiai alus, kurio skirtingų rūšių receptus kiekvieną kartą dėlioja iš, atrodytų, labai elementarių, vos keturių komponentų, yra tarsi mažas stebuklas. „Paprasti dalykai yra nepaprasti. Juk iš tų keturių elementų – vandens, salyklo, apynių ir mielių – galima sukurti tiek skirtingų alaus stilių!“, – sako „Utenos“ alaus daryklos gamybos vadovė.

* * *

Tarptautinis skonio ir kokybės institutas iTQi – tai didžiausia nepriklausoma tarptautinė virtuvės šefų ir someljė organizacija, kurios kasmet Briuselyje rengiami „Superior Taste Award“ rinkimai yra skirti apdovanoti išskirtinėms maisto ir gėrimų rūšims iš viso pasaulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.