Kova dėl didesnių įkainių: Lietuvos paštas rankų dar nekelia

Apie tai, kad keisis kai kurių siuntų kainos, Lietuvos paštas kalba jau geras pusmetis. Jis aiškina, kad vienas siuntas branginti, o kitas – piginti reikia todėl, kad pagal šiandienos tvarką paštas į kai kurias šalis siuntinius gabena nuostolingai. Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) pasvėrė Lietuvos pašto siūlymą ir pokyčiams nepritarė. Tačiau taškas dar nepadėtas – RRT vėl paprašė Lietuvos pašto naujų skaičiavimų ir vėl iš naujo vertins prašymo keisti tarifus pagrįstumą. Tačiau kada bus tartas paskutinis ir nekeičiamas RRT žodis, nežinia.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Jun 3, 2014, 9:50 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:08 AM

Lietuvos paštas RRT yra pateikęs siūlymą korespondencijos siuntas skirstyti ne tik pagal svorį, bet ir pagal matmenis. Tuo pačiu Lietuvos paštas prašė leisti keisti tarptautinių korespondencijos siuntų tarifus atsižvelgiant į tai, kiek iš tiesų kainuoja siuntos į kiekvieną šalį. Dabar siunčiant korespondencijos siuntas nuo 500 g iki 2 kg, joms taikomi tik du vidutiniai tarifai: į bet kurią ES šalį kainuoja 15 Lt, į ES nepriklausančias valstybes – 40,95 lito.

Lietuvos pašto siūlomoms naujovėms pastabų Vartotojų teisių apsaugos tarnyba neturėjo, tačiau RRT jas atmetė.

„Lietuvos paštas negali teikti nuostolingų paslaugų, priešingu atveju šiuos nuostolius reikės kompensuoti iš valstybės biudžeto lėšų“, - lrytas.lt sakė Susisiekimo viceministras Arijandas Šliupas.

Tačiau dėl to, kad ir ES, ir nacionaliniuose teisės aktuose universalioji pašto paslauga vertinama kaip svarbiausia ryšių ir apsikeitimo informacija priemonė, RRT smulkmeniškai sveria, kokį poveikį pasikeitę tarifai turės vartotojams. Baiminamasi, kad nenutiktų taip, jog didėjanti paslaugų kaina gali sumažinti universaliosios pašto paslaugos prieinamumą.

Anot Susisiekimo viceministro A.Šliupo, Lietuvos paštas paslaugas teikia liberalioje pašto paslaugų rinkoje, todėl jos turi būti konkurencingos.

„Universaliųjų pašto paslaugų tarifai turi būti prieinami vartotojams ir pagrįsti šių paslaugų teikimo sąnaudomis. Jeigu atitinkamų paslaugų teikimas bendrovei yra nuostolingas, būtina peržiūrėti šių paslaugų tarifus ir per kiek įmanoma trumpesnį laiką priimti atitinkamus sprendimus. Šiuo atveju RRT turi įvertinti, ar Lietuvos pašto pateikti siūlymai atitinka teisės aktuose nustatytus reikalavimus, o pateikti paslaugų teikimo sąnaudų skaičiavimai yra teisingi“, - įsitikinęs viceministras.

Taško dar nepadėjo

RRT Pašto departamento direktoriaus pavaduotojas Alfredas Basevičius sprendimą neleisti Lietuvos paštui keisti universaliosios pašto paslaugos įkainių aiškina tuo, kad Lietuvos pašto siūlymui stigo motyvų ir sąnaudų pagrindimo.

„RRT Lietuvos pašto pasiūlymą dėl universaliosios pašto paslaugos didžiausių tarifų keitimo vertino atsižvelgdama į siūlomų tarifų struktūros bei matmenų pasikeitimų įtaką pašto naudotojams, faktinį pagrįstumą sąnaudomis, finansinius įmonės rodiklius, - lrytas.lt komentavo A.Basevičius. - Iš Lietuvos pašto gavome papildomos informacijos, kurios detalumo šiuo metu pakanka, kad būtų galima įvertinti siūlymo keisti universaliosios pašto paslaugos didžiausių tarifus pagrįstumą“.

A.Basevičius sakė, kad anksčiau Lietuvos paštui pasakytas „ne“ nėra galutinis.

Liko nesupratę

RRT atmetus Lietuvos pašto siūlomus pokyčius korespondencijos siuntoms, toks sprendimas paslaugos teikėją nustebino.

„Priešingai nei teigia RRT, tarifų pakeitimai pagrįsti sąnaudomis. Iš pateiktos informacijos neaišku, kas konkrečiai pusmetį derintame siūlyme netiko. Užuot išsprendusi probleminį klausimą, kuris liečia labai nedidelę rinkos dalį, RRT stumia Lietuvos paštą į situaciją, kai bendrovė bus priversta kreiptis dėl tarifų, liečiančių visus Lietuvos siuntėjus, kėlimo“, - po RRT sprendimo neleisti keisti paslaugų tarifų sakė Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė.  

Jos tvirtinimu, Lietuvos pašto pasiūlymas, atitinka Pasaulinės pašto sąjungos, taip pat ir kitus tarptautinių ir Lietuvos teisės aktų reikalavimus.

Konkurentai džiaugiasi

„Mūsų nenustebino RRT sprendimas neleisti Lietuvos paštui keisti tarifų, nes tam nėra jokių objektyvių priežasčių. Būtent tą ir pabrėžė RRT, išnagrinėjusi siūlymą keisti universaliosios pašto paslaugos didžiausius tarifus“, - komentuoja „Omniva“ Lietuvos skyriaus vadovas Simonas Bielskis.

Anot jo, jei Lietuvos pašto siūlymai būtų priimti, dalis vartotojų prarastų galimybę apsikeisti informacija, nes šios paslaugos jiems taptų per brangios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.