Planuoja papildomai skirti 5 mln. litų socialinio būsto plėtrai

Vyriausybė tarsis, ar dar šiemet

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 8, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:57 AM

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtame nutarimo projekte siūloma padidinti 2014 metų valstybės skiriamas lėšas socialinio būsto plėtrai. Numačius papildomus 4,95 mln. litų iš viso tam tikslui savivaldybėms šiemet būtų paskirstyta 18,25 mln. litų.

Šį klausimą Vyriausybė planuoja aptarti pirmadienio pasitarime.

Papildomos lėšos skiriamos iš specialiosios būstui įsigyti ir išsinuomoti programos, gavus pajamų iš grąžinamų valstybei paskolų. SADM teigimu, šie pinigai jau buvo suplanuoti anksčiau, vertinant socialinio būsto poreikį savivaldybėse.

Socialinio būsto plėtrai daugiausia - 3,4 mln. litų - fondo lėšų šiemet numatyta skirti Vilniui, Kaunui turėtų tekti 2,3 mln. litų, 1,3 mln. litų numatyta Klaipėdai, 0,9 mln. litų - Šiauliams, 0,8 mln. litų - Marijampolei, 0,6 mln. litų - Panevėžiui, po 0,5 mln. litų - Tauragės, Kėdainių ir Švenčionių rajonų savivaldybėms. Visai lėšų nenumatyta devynioms iš 60 Lietuvos savivaldybių.

Vyriausybė taip pat yra pritarusi SADM parengtoms Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo pataisoms, kuriomis numatoma jau nuo kitų metų įvesti naują paramos formą - kompensacijas už būsto nuomą. SADM siūlymu, teisę į socialinį būstą turintys asmenys galėtų pasirinkti, ar laukti eilėje ir tuomet nuomotis socialinį būstą, ar gauti socialines kompensacijas už pačių susirasto būsto nuomą.

Kompensacijoms už nuomą būtų skiriamos visos socialinio būsto fondo lėšos, tačiau jų užtektų tik apie 20 proc. laukiančiųjų socialinio būsto eilėse - norint numatyti kompensacijas visiems, kasmet reikėtų 48,4 mln. litų.

Projekte taip pat numatoma, kad visus pinigus skyrus kompensacijoms, nuo kitų metų socialinio būsto plėtrą savivaldybės turėtų įgyvendinti jau tik savų biudžetų lėšomis.

SADM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje socialinio būsto laukia 32 tūkst. 542 šeimos arba asmenys.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.