Įtakingiausių pasaulio žydų sąraše „Facebook“ įkūrėjo nėra

Į 50 pačių įtakingiausių pasaulio žydų sąrašą pateko JAV ir Izraelio vadovybė, Holivudo žvaigždės ir Rusijos verslininkas. „Į šių metų sąrašą pateko politikų, rabinų ir mokslininkų, žmogaus teisių gynimo aktyvistų ir filantropų, verslininkų ir artistų iš Izraelio ir viso pasaulio, - rašo leidinio „The Jerusalem Post“ žurnalistė Marion Fichel. - Tokio sąrašo sudarymu siekiama pripažinti mūsų tautos pasiekimus visame pasaulyje. Tai - žydai, kurie vienaip ar kitaip nenuilstamai dirbo, kad žmonija taptų tobulesnė, ir tai darydami įrėžė savo atspaudą istorijoje“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:31 AM

Pirmoje vietoje - JAV finansų ministras, buvęs pezidento Baracko Obamos administracijos vadovas Jackas Lew.

Antroje vietoje – JAV federalinės rezervų sistemos pirmininkė Janet Yellen.

Trečioji ir ketvirtoji vietos atiteko Izraelio vadovybei – premjerui Binyaminui Netanyahu ir prezidentui Shimonui Peresui.

Izraelio užsienio reikalų ministras Avigdoras Libermanas – septintoje vietoje, o buvusi šios žinybos vadovė Tzipi Livni – septyniolikta.

Į „The Jerusalem Post“ penkiasdešimtuką taip pat pateko Didžiosios Britanijos opozicinės leiboristų partijos pirmininkas Edas Milibandas (20 vieta).

Į Rusijos atsakomųjų sankcijų sąrašą įtrauktas valstybės tarnautojas iš Kanados Irwinas Cotleris (29 vieta). Jis yra Kanados parlamento Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų ir tarptautinės plėtros komiteto Žmogaus teisių pakomitečio pirmininko pavaduotojas.

Trisdešimtoje pozicijoje atsidūrė buvęs Billo Clintono pavaduotojas vidaus politikos klausimais Jeremy Ben-Ami.

Dabartinis vyriausiasis Didžiosios Britanijos rabinas Ephraimas Mirvis ir jo pirmtakas šiame poste Jonathanas Sacksas užėmė atitinkamai 34 ir 35 vietas.

Suprantama, aukštas vietas sąraše užima ir Holivudo atstovai. Režisierius Stevenas Spielbergas (13 vieta), aktorės Scarlett Johansson (18 vieta) ir Natalie Portman (27 vieta) visiems gerai pažįstami žmonės.

O štai 38 vietoje atsidūrusi amerikiečių aktorė, režisierė, scenarijų autorė, prodiuserė ir komikė Lena Dunham išgarsėjo tik pasirodžius serialui „Merginos“, kuriame ji ne tik suvaidino pagrindinį vaidmenį, už kurį 2013 metais buvo apdovanota „Auksiniu gaubliu“, bet ir buvo šio serialo scenarijaus autorė.

37 vieta atiteko populiariausiam pasaulyje Izraelio kompozitoriui ir atlikėjui Idanui Raicheliui, grupės „The Idan Raichel Project“ įkūrėjui.

43-ioje pozicijoje – Etiopijos ir Izraelio dainininkė Ester Rada. Kol kas ji mažai žinoma, tačiau bendrovė „EA Sports“ įtraukė jos dainą „Life Happens“ į oficialų vaizdo žaidimo „Mundial 2014“ garso takelį.

Be žinomų politikų ir aktorių į pačių įtakingiausių žydų sąrašą pateko, žinoma, ir milijardieriai iš „Forbes“ sąrašo. Tarp jų – 83 metų finansininkas George`as Sorosas (39 vieta), kuris, beje, pernai vėl vedė. Jo išrinktoji – 42 metų Tamiko Bolton.

Amerikos milijardierius, kazino tinklo savininkas Sheldonas Adelsonas, kurio turtą 2010 metais „Forbes“ įvertino 14,7 mlrd. dolerių - penktojoje sąrašo vietoje.

Pačių įtakingiausių žydų sąraše yra ir Rusijos atstovas. 40 vietoje atsidūrė buvęs Rusijos senatorius, verslininkas Vladimiras Sloutskeris. Leidinys jo įtraukimą į sąrašą grindžia „žymiais pasiekimais pasaulio žydų judėjime“.

Jis yra Izraelio žydų kongreso, kuris drauge su šios šalies Užsienio reikalų ministerija rūpinasi ryšių stiprinimu su tautiečiais, išsibarsčiusiais po visą pasaulį, įkūrėjas ir prezidentas.

Tačiau „rusai“ Romanas Abramovičius, Michailas Prochorovas , Michailas Fridmanas į šį įtakingą sąrašą nepakliuvo, nepaisant to, kad 2013 metais ekonomikos žurnalas „Forbes Israel“ priskyrė juos turtingiausiems pasaulio žydams.

Kaip rašo žurnalistė, antisemitizmo didėjimas Europoje jau tapo nerimą keliančia tendencija, ir šiomis sąlygomis ypač svarbu, kad įtakingi Europoje garsūs žydų tautos atstovai būtų remiami kovoje su šiuo reiškiniu.

Į akis krenta tai, kad šiais metais į sąrašą nepateko nė vienas informacinių technologijų atstovas. Pernykščiame sąraše „Google“ įkūrėjas Sergey`us Brinas buvo šeštas, o „Facebook“ atstovė Sheryl Sandberg užėmė 8 vietą. Pats šio socialinio tinklo įkūrėjas Markas Zuckerbergas tuomet buvo 16 pozicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.