Prisigyvenome: mūsų namus renovuoja ne saviškiai, o lenkai

Daugiau nei 500 šalies daugiabučių namų gyventojai yra pasirašę sutartis su statybininkais ir jau pradėjo arba artimiausiu metu pradės atnaujinimo darbus. Įdomiausia, kad ne vieną daugiabutį ėmėsi renovuoti statybininkai iš Lenkijos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-06-18 13:04, atnaujinta 2018-02-12 17:50

„Be įvardytų 500, jau turime informacijos apie pasirašytas 6 naujas sutartis, 21 projektas į įgyvendinimo stadiją pajudėjo Kupiškio rajone, taigi artimiausiomis dienomis renovuojamų daugiabučių priskaičiuosime apie 530“, – sakė Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta.

Bankų pritarimas yra gautas beveik tūkstančiui – 999 renovacijos projektų, iš jų 791 pradėti rangos darbų pirkimai.

Kaip teigė BETA direktorius, galimybe renovuoti Lietuvos daugiabučius ir toliau aktyviai domisi užsienio bendrovės, o lenkai subrangos principu jau dirba Zarasuose.

„Lenkai pradėjo dirbti kaip subrangovai – jų kompanija šiuo metu dirba prie 9 daugiabučių namų Zarasuose. Jie buvo atvažiavę ir pas mus, kiek žinau, susitikinėja ir su kai kuriomis savivaldybėmis, analizuoja rinką, reikalavimus, atsiskaitymo terminus“, – sakė V. Serbenta.

Kalendorinių metų pradžioje buvo suskaičiuoti 194 rangos darbų sutartis sudarę ar realius atnaujinimo darbus užbaigę šalies daugiabučiai namai.

Šiuo metu vidutinio Lietuvos daugiabučio renovacija atsieina apie 650 tūkst. litų. Šis vidurkis paskaičiuotas aktyviausiai renovuojantis mažosioms savivaldybėms, kurių daugiabučiai yra mažesni, todėl į procesą aktyviau įsijungus didiesiems miestams minėta suma turėtų augti.

Daugiabučių namų gyventojams, iki 2014-ųjų pabaigos sudariusiems rangos darbų sutartis, valstybė kompensuos 40 proc. renovacijos darbų kainos ir padengs visas išlaidas, skirtas daugiabučio namo modernizavimo projekto parengimui, statybos techninei priežiūrai ir projekto įgyvendinimo administravimui.

25 proc. renovacijos projekto sąmatos yra dengiama Klimato kaitos programos lėšomis, 15 proc. sudaro dotacija iš valstybės biudžeto. Likusius 60 proc. renovacijos kainos gyventojai sumoka savo arba per programą JESSICA gautos lengvatinės paskolos lėšomis.

Daugiabučių namų atnaujinimo programa įgyvendinama nuo 2005 metų. Per beveik devynerius šios programos gyvavimo metus šalyje buvo renovuota 500 namų, tačiau 2013 m. ministerijai pasiūlius naują renovacijos modelį jų ėmė sparčiai daugėti.

Iš viso Lietuvoje yra apie 38 tūkst. daugiabučių namų, kuriems reikalinga renovacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.