„Kanų liūtai“ lenkėsi reklamai su Jeanu Claude'u Van Damme'u

Reikia pasitikėti savimi ir girtis taip, kad visas pasaulis išgirstų. Štai ko pritrūksta lietuviams iki sėkmės, kai jų kūrinius, tarp jų ir reklaminius, ima narstyti solidžios komisijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Jun 23, 2014, 12:49 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:22 PM

Vargu ar lietuviškos reklamos kūrėjams verta nukabinti dėl to, kad Prancūzijoje vykusiame festivalyje „Kanų liūtai 2014“ trys jų darbai pasiklydo tarp 37,5 tūkstančio kūrinių. Užgniaužus perdėtą kuklumą lietuviams gali atsiverti ir šio festivalio prizų dėžė.

Šiemet agentūra „Not Perfect I Y & R Vilnius“ festivalio „Kanų liūtai“ komisijai įteikė du darbus: vieną dizaino kategorijai (klientas „Švyturys-Utenos alus“), kuriam teko konkuruoti su 2623 reklamomis, ir socialinę vaido reklamą, kurtą pagal psichologinės pagalbos „Vaikų linija“ užsakymą.

Trečioji reklama, kurią kūrė agentūra „New!“ (klientas „D.Efect“), varžėsi interneto vaizdo reklamos kategorijoje. Pernai agentūra „Not Perfect I Y & R Vilnius“ pelnė Bronzinio liūto apdovanojimą – tai buvo antras Lietuvos gautas „liūtas“ per visą Lietuvos dalyvavimo festivalyje istoriją.

Stebėdamas festivalį „Socialaus Marketingo“ direktorius Arijus Žakas vieną po kito pylė komentarus į įmonės tinklaraštį, pasakodamas įspūdžius iš to, ką matė, ir to, ką girdėjo.

– Ko pritrūko mūsų reklamos kūrėjams? Sėkmės? Kūrybiškumo? Ar festivalio reikalavimai tokie aukšti, kad mūsiškiams neįmanoma jų įveikti?“ – paklausėme A.Žako.

– Iš tikrųjų šiemet festivalyje konkuravo kone 37,5 tūkstančio reklamų. Mūsų kūrėjai jų pateikė tik tris. Laimėti ką nors su tokia kruopelyte siužetų tikimybė labai nedidelė.

Kita vertus, Kanuose laimi nebūtinai didžiausios, brangiausios reklaminės kampanijos.

Pasak vieno žiuri nario, „Kanų liūtai“ – tai ne grožio konkursas, bet vieta, kur sprendžiamos rinkodaros problemos. Jei reklama ar kūrybinis sprendimas kokiu nors būdu jas įveikė, tikimybė, kad tai pateks tarp laimėtojų, yra didelė.

Tad sėkmė nepriklauso nei nuo reklamai skirto biudžeto, nei nuo valstybės dydžio. Šiemet festivalyje būta ne vieno nedidelių valstybių pateikto projekto, susiėmusio „liūtukus“.

– O pačiam? Ar į atmintį įsirėžė kokie nors siužetai?

– Tokių būta ne vieno. Mes rašėme per festivalį savo tinklaraštį – siuntėme žinias, kas buvo vertinga.

Mano favoritė ir publikos numylėtinė – „Volvo Trucs“ reklama.

Tai kampanija, kuri susilaukė masiškų plojimų kiekvieną kartą, kai tik buvo rodoma. Apskritai ją sukūrusi Švedijos agentūra „Forsman & Bodenfors“ buvo pripažinta geriausia nepriklausoma agentūra, ir už „Volvo Trucks“ reklamą susižėrė 20 apdovanojimų: du didžiuosius prizus, 8 auksinius, 7 sidabrinius ir 3 bronzinius liūtus.

Ši reklama buvo peržiūrėta daugiau nei 100 milijonų kartų, sulaukė 8 milijonų pasidalinimų.

Virusinį efektą „Volvo“ įvertino 126 milijonais eurų (kurių būtų prireikę norint gauti analogišką pasiekiamumą), o pagal gamintojo atliktus tyrimus, beveik pusė sunkvežimių pirkėjų, kurie matė šią reklamą, ateityje planuoja įsigyti būtent „Volvo“.

Beje, „Epic Split“ reklama yra daugiausia kartų peržiūrėtas automobilių tematikos vaizdas „YouTube“.

– Kas lietuviams pakiša koją, jei per visą dalyvavimo  festivalyje istoriją lietuviai pelnė vos porą „Kanų liūtų“?

– Mūsų bėda – per prastai apie save galvojame. Jei imtume ir nusiųstume konkurso komisijai tas reklamas, kuriomis patys tikime, laimėtume daug daugiau ir daug dažniau, nei tas vienintelis kartas per pastaruosius dešimt metų.

– O gal koją dalyvių gausai pakiša „Kanų liūto“ mokestis?

– Ir dalyvio mokestis, ir reklamų pristatymas nėra pigus. Kaina priklauso nuo skirtingų kūrybos kategorijų ir to, kur pateikiama. Tai kainuoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų.

Mūsų reklamos įmonės sunkiai gali konkuruoti su Didžiosios Britanijos, Australijos, Brazilijos, Amerikos reklamos agentūromis, kurių klientai – garsiausių pasaulyje prekių ženklų savininkai. Jų biudžetai milijoniniai, kad paskleistų reklamą po visą pasaulį.

– Smalsu, kokia nauda iš to laimėjimo? Ką pernai lietuviai nuveikė su tuo „Bronziniu liūtu“?

– Jei pasaulyje garsi reklamos agentūra laimi festivalį „Kanų liūtai“, ji kartu laimi ir didžiulį dėmesį. Jos padėtis pasikeičia, nes kaip favoritė dalyvauja ir kituose konkursuose. Be abejo, tai suteikia didžiulį privalumą ieškant klientų.

Lietuvoje net ir laimėjus „Kanų liūtą“ viskas baigiasi trumpalaikiu džiaugsmu ir trupučiu dėmesio. Bet ar tai turi teigiamos įtakos tolimesniems veiklos rezultatams ieškant naujų klientų? Nesu tuo tikras.

– Ar neketinate patampyti „Kanų liūtų“ komisijos nervų?

– Kitąmet patys ketiname deleguoti keletą savo klientams sukurtų reklamos siužetų – tai, ką mes Lietuvoje kuriame socialiniams tinklams. Tikime, kad esame tam visiškai pasirengę. Ir nematome priežasčių, kodėl gi galėtume nelaimėti.

Nebūtina iš karto gauti didžiojo prizo socialinių tinklų kategorijoje. Bet pakliūti tarp nominantų – tai jau dalis pergalės.

Nemanau, kad mes Lietuvoje kuriame prastesnes reklamų kampanijas, nei tai daro konkurentai pasaulyje. Projektų kokybė tikrai gera. Ir mus riboja ne tik biudžetas.

Mūsų silpnoji vieta – kuklumas. Nemokame girtis. O reikėtų tai daryti, tuomet visas pasaulis apie mus sužinotų.

***

Daugiausia apdovanojimų šiais metais pelniusi reklama – Londono agentūros „Adam and Eve DDB“ darbas prekybos centrui „Harvey Nichols“ pavadinimu „Sorry, I Spent It On Myself“.

Kalėdoms skirta kampanija ragino artimųjų sąskaita negailėti dovanos sau, t.y. nusipirkti sau tai, ko tikrai nori, o artimiesiems padovanoti kokią nors niekingą smulkmeną, kurią galima rasti “Harvey Nichols” prekybos centre.

Antroje vietoje  - Švedijos agentūros  “Forsman & Bodenfors” sukurta “Volvo trucks” reklama.

Trečiojoje - "P&G"  siužetas "Ačiū tau, mama". Tai viena gražiausių, stipriausių ir emocingiausių praėjusių metų reklamų. Kampanija skirta Sočio olimpinėms žaidynėms ir perteikia svarbiausią žinutę, kaip mes turėtume būti dėkingi mūsų mamoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.