Dėl „Go Planet Travel“ veiksmų bus kreipiamasi į prokurorus

Apie nemokumą nežinojo

Dalį keliautojų bendrovė į užsienį išvežė jau žinodama, kad jiems paslaugų niekas nesuteiks.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Dalį keliautojų bendrovė į užsienį išvežė jau žinodama, kad jiems paslaugų niekas nesuteiks.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-07-07 11:31, atnaujinta 2018-02-12 04:36

R.Balnienė ir ūkio ministras Evaldas Gustas pirmadienį ryte apie padėtį informavo premjerą Algirdą Butkevičių.

„Informavome premjerą apie situaciją, situacija suvaldyta. Paaiškėjo sekmadienį vakare, kad nepatenkinti įsipareigojimai turistams yra pagal 902 sutartis. Dabar mes kreipsimės į audito kompaniją, kad apskaičiuotume, kokie įsipareigojimai yra nepatenkinti. Svarbiausia, kad žmonių problema yra išspręsta“, – LRT radijui pirmadienį sakė R.Balnienė.

Ji sukritikavo nemokią bendrovę, kuri sąmoningai apgavo keliautojus ir netgi laikė juos įkaitais.

„Negaliu ramiai kalbėti, kai „Go Planet Travel“ kelionių organizatorius aiškina, kad jie rūpinasi žmonėmis, kad jiems svarbiausi žmonės. Bet ką jie padarė – jie išvežė penktadienį ryte 143 žmones ir keturis kūdikius į nežinią (į Antaliją. – BNS), puikiai žinodami, kad paslaugų nesuteiks, kad jų oro uoste niekas nepasitiks ir viešbučiuose neapgyvendins. Taip kad šie žmonės ir jų darbas irgi bus išlaidos, juos reikės priskaičiuoti prie tų 900“, – sakė Turizmo departamento vadovė.

R.Balnienės vertinimu, praėjusį penktadienį keliautojai grįžo iš Kretos, tačiau tai įvyko tik pasirūpinus Turizmo departamentui.

„Žmonės vos grįžo iš Kretos. Tik mūsų departamento darbuotojų dėka pavyko su jais susisiekti ir juos parskraidinti. Įmonė įsipareigojimų neįvykdė ir neparvežė į Lietuvą, iš pradžių įkaitais laikė“, – sakė Turizmo departamento vadovė.

Jos vertinimu, tikslus nukentėjusių klientų skaičius paaiškės vėliau.

„Dabar svarbiausia surinkti visus nukentėjusius žmones, visus dokumentus. Surinksime, suskaičiuosime viską“, – sakė R.Balnienė.

Turizmo departamento atstovė Edita Gaigalienė sakė, jog nuo „Go Planet Travel“ veiklos nukentėjusių žmonių skaičius yra preliminarus.

„Kol kas tai tik apytikslis skaičius. Preliminariai vertiname pagal sutartis, kad įmonė neaptarnavo apie 1 tūkst. piliečių, tačiau viena sutartis gali būti sudaryta ne vienam žmogui. Piniginės nuostolių išraiškos kol kas nežinome, viską suskaičiuos ir įvertins audito įmonė“, – sakė E.Gaigalienė.

R.Balnienės teigimu, Lietuvoje veikia apie 170 kelionių organizatorių, per metus apie du jų bankrutuoja, todėl šiuo požiūriu sektorius nelaikomas išskirtiniu.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį į Lietuvą grįžo 140 turistų iš Graikijos salos Kretos. Tuo metu į Antaliją praėjusį penktadienį nuskridusių beveik 150 keleivių, kurie negalėjo patekti į viešbučius, aptarnavimą iki liepos 11 dienos perėmė Turkijos kompanija „Akatyour“.

Turizmo departamentas penktadienį sustabdė nemokios įmonės licenciją.

„Go Planet Travel“ turistus skraidino užsakomųjų skrydžių bendrovė „Grand Cru Airlines“, kuri dėl susikaupusios 4 mln. litų skolos liepos 3 dieną nutraukė sutartį su „Go Planet Travel“.

Apie nemokumą nežinojo

Ūkio ministras E.Gustas teigia, kad Valstybinis turizmo departamentas dirba gerai ir pagal turėtą informaciją negalėjo užkirsti kelio kelionių agentūros „Go Planet Travel“ nesąžiningiems veiksmams.

„Šiaip situacija buvo nuolat stebima, mes tokių operatorių turime apie 170 Lietuvoje ir visą laiką jų finansinė būklė stebima. Būtent dėl šitos bendrovės nemokumo ar kitokių dalykų jokios informacijos neturėjome“, – Vyriausybėje pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

Kreipsis į prokurorus

Turizmo departamentas yra įpareigotas kreiptis į prokuratūrą dėl galimai nusikalstamų kelionių organizatoriaus „Go Planet Travel“ veiksmų. Apie tai informavo ūkio ministras E.Gustas. „Turizmo departamentas yra įpareigotas kreiptis į prokuratūrą dėl galimai nusikalstamų veiksmų“, – sakė E.Gustas.

Pasak ministro, žalą nukentėjusiems pirmiausia atlygins draudimo kompanijos, o kai bus inicijuojama bankroto byla, ji bus išieškoma ir iš pačios įmonės.

„Sprendimai bus tokie, kokius ir numato įstatymai, pirmiausia pasamdyta audito kompanija, kuri suskaičiuos, kiek yra keliautojų, kurie su šita kelionių agentūra sudarė sutartis, kokios yra įsiskolinimo sumos, ir po to bus renkami dokumentai iš nukentėjusiųjų ir bus kompensuojama. Turizmo departamento tinklalapyje yra teikiama visa informacija ir bus pateikta, kur ir kokius dokumentus reikia pateikti“, – sakė E.Gustas.

Ministras nemano, kad reikia griežtinti licencijų tokioms įmonėms išdavimo tvarką.

„Licencijų išdavimas yra sugriežtintas, jis yra pakankamai griežtas. Tik yra situacija, kad ne visada operatyviai galima gauti informaciją apie šių organizatorių finansinę būklę“, – sakė E.Gustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.