Už švarą Palangoje kovoja draudimais

Versdami palangiškius griežčiau rūšiuoti šiukšles kurorto komunalininkai vien per pirmąjį pusmetį surinko pustrečio tūkstančio tonų mažiau atliekų.

Palangiškiams uždrausta į konteinerius mesti šakas ar nupjautą žolę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangiškiams uždrausta į konteinerius mesti šakas ar nupjautą žolę.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas ZIABKUS

Jul 23, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:24 PM

Trečdaliu sumažinti mieste surenkamų atliekų kiekį bendrovei „Palangos komunalinis ūkis“ pavyko po to, kai buvo atsisakyta į Regioninį atliekų centrą (RAC) vežti žaliąsias atliekas.

„Palangos gyventojus pradėjome bausti už tai, kad nušienautą žolę ar nugenėtas šakas jie metė į bendrųjų atliekų konteinerius. Dabar tokias atliekas jie kompostuoja patys arba krauna į atskirus maišus.

Gyventojų atskirai sukraunamas šakas ir medienos atliekas išvežame dukart per mėnesį ir perdirbame į medienos drožles, kurias parduodame kaip kurą. Sukauptas žaliąsias atliekas kompostuojame ir vėliau jomis tręšiame miesto gėlynus“, – pasakojo bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Per pirmąjį pusmetį į Klaipėdos RAC palangiškiai išvežė 4,6 tūkst. tonų atliekų, nors praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – per 7,1 tūkst. tonų.

Sutvarkyti toną atliekų Palangos komunalininkams kainuoja apie 272 litus.

Sumažinus atliekų kiekį vien per pirmąjį pusmetį buvo sutaupyta apie 680 tūkst. litų.

Tai Palangai leido išlaikyti tą patį atliekų tvarkymo rinkliavos dydį, kurį moka gyventojai ir įmonės, nors Klaipėdos RAC mokestis per kiek daugiau nei pusmetį nuo 55 litų už toną padidėjo iki beveik 127 litų.

Komunalininkų išlaidas mažina ir aktyvėjantis atliekų rūšiavimas. Šiais metais iki liepos mėnesio buvo surinkta 160 tonų išrūšiuotų antrinių žaliavų, o pernai tokį kiekį pavyko surinkti tik per visus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.