Maro užkrato zonoje Ignalinoje dirba kariuomenė

Sunaikinta apie 60 proc. kiaulių

Kariškiai saugo, kad nebūtų išvežamos privačių laikytojų auginamos kiaulės.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotrauka
Kariškiai saugo, kad nebūtų išvežamos privačių laikytojų auginamos kiaulės.<br>M.Kulbio asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

LETA, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2014, 2:54 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:05 PM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius sekmadienį sakė, kad tarnybos pareigūnai dešimties kilometrų spinduliu yra suskaičiavę tiek ūkius, kuriuose auginamos kiaulės, tiek juose laikomas kiaules. Pasak jo, trijų kilometrų spinduliu nuo užkrato židinio kiaulės jau yra išskerstos.

„Ant pagrindinių kelių iš pradžių patruliavo policijos pareigūnai, tačiau jų buvo per mažai, todėl nuo šeštadienio pasitelkėme kariškius. Neteisėtų bandymų išvežti kiaules iki šiol nebuvo, žmonės geranoriškai vertina situaciją ir jas skerdžia patys“, - sakė J.Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Ignalinos rajone 3 kilometrų spinduliu nuo afrikiniu kiaulių maru užkrėsto „Idavang“ komplekso yra 19 ūkių, kuriuose laikomos 62 kiaulės, o 10 kilometrų spinduliu - 57 ūkiai su maždaug 150 kiaulių.

Nepagydomas afrikinis kiaulių maras „Idavang“ komplekse rastas praėjusį ketvirtadienį. Agresyviu užkratu apkrėstame Rupinskų komplekse naikinama apie 19 tūkst. kiaulių.

Sunaikinta apie 60 proc. kiaulių

Afrikinio kiaulių maro židinyje Ignalinos rajone baigiamos naikinti kiaulės - iš 19 tūkst. sekmadienį jų liko apie 3 tūkstančiai. Dabar apkrėstame „Idavang“ komplekse sunaikinta apie 84 proc. kiaulių. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius BNS sakė, kad kiaulių naikinimas gali būti baigtas iki pirmadienio ryto. Pasak jo, šiuo metu yra tiriami „Idavang“ Rupinskų komplekse naudoti pašarai, medikamentai - vėliau bus naikinami jie ir dezinfekuojama visa komplekso teritorija. 

„Iki pirmadienio ryto galbūt ir baigsime kiaulių naikinimą - jų yra likę nepilni 3 tūkstančiai. Dar tiriame pašarus, papildus, medikamentus, visi jie yra užplombuoti nuo pirmos dienos, kuomet buvo patvirtintas užkratas, ir prieinami tik mūsų specialistams. Priklausomai nuo to, rasime juose užkratą, ar ne, priklausys jų naikinimo būdas“, - sekmadienį pareiškė J.Milius. 

Skaičiuojama, kad vien grūdų kiaulėms šerti „Idavang“ Rupinskų komplekse yra daugiau kaip 100 tonų. 

J.Miliaus teigimu, vėliau kelis kartus bus dezinfekuojami komplekso tvartai, sandėliai, kiti pastatai bei visa teritorija. 

„Kol kas nežinome, kiek visa tai kainuos, neturime skaičiavimų. Kadangi įmonė buvo apsidraudusi, tikimės, kad išlaidas turėtų padengti draudimas“, - tvirtino J.Milius. 

Buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje veikia 11 kariškių ir policijos postų, kurie tikrina išvykstančias transporto priemones ir stebi, kad nebūtų išvežtos kiaulės arba jų mėsa. 

„Pasitaikė atvejų, kuomet iš nežinojimo žmonės, paskerdę kiaulę, įdėjo mėsos atvažiavusiems vaikams. Jie su policijos palyda buvo grąžinti atgal“, - sakė J.Milius. 

„Idavang“ Rupinskų komplekse nepagydomas afrikinis kiaulių maras patvirtintas liepos 24 dieną. 

Latvijoje - dar vienas maro židinys

Afrikinis kiaulių maras nustatytas dar viename ūkyje Valkos krašto Ergemės valsčiuje. Tai sekmadienį pranešė Latvijos maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Ana Jofė. 

Iš viso ūkininkas laikė devynias kiaules, vienai iš jų diagnozuotas afrikinis kiaulių maras. Gyvuliai sunaikinti, ferma dezinfekuota. Šis ūkis yra šalia kitos fermos, kur maras buvo nustatytas anksčiau, todėl specialistai neatmeta, kad ligą pernešė žmonės, nesilaikę saugumo priemonių. 

Dėl afrikinio kiaulių maro visuose su Estija ir Rusija besiribojančiuose Latvijos rajonuose paskelbta nepaprastoji padėtis. Iš šių teritorijų draudžiama išvežti gyvas kiaules ir bet kokius mėsos gaminius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.