„Idavang“ fermų užkrato ieško atlikdami molekulinius tyrimus

Kariai nesitraukia

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2014, 4:57 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:55 PM

Pasak Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus, aiškinamasi, ar į kiaulininkystės kompleksą Ignalinos rajone kaip pašarų priedas galėjo patekti užkrėsti kiaulių kaulų miltai iš Rusijos ar Baltarusijos.

„Paimti 46 mėginiai iš įvairių pašarų laikymo vietų fermoje. Daromi labai sudėtingi molekulinio lygio tyrimai su mėsos kaulų miltais - ar į fermą nepateko iš kiaulių kaulų pagaminti užkrėsti miltai iš Rusijos ar iš Baltarusijos“, - sakė J.Milius.

Pasak jo, atsakymo dėl „Idavang“ fermoje naudotų pašarų laukiama šią savaitę. J.Milius sakė, kad šiuo metu fermoje vis dar atliekama pirminė dezinfekcija.

„Ji turėtų būti baigta penktadienį vėlai vakare, nes žmonės turi dezinfekuoti kiekvieną pastatą, jo stogą iš vidaus ir iš išorės, taip pat - visą teritoriją. Baigus šį darbą, pastatai, kiekvienas tvartas ir visa teritorija bus užplombuoti mažiausiai 24 valandoms. Tik po to bus galima pradėti mechaninius komplekso valymo darbus“, - sakė J.Milius.

Užplombavus fermą, ją saugos „Idavang“ apsaugos tarnyba bei policija. Mechaninis valymas greičiausiai bus pradėtas kitą pirmadienį.

Tarnybos vadovas sakė, kad toliau stebimos dvi fermos, į kurias iš „Idavang“ Rupinskų komplekso buvo išvežti paršeliai, imami kraujo mėginiai, tačiau mirtino užkrato šiose fermose nenustatyta.

Kariai nesitraukia

Ignalinos rajono savivaldybei paprašius kariuomenės pagalbos likviduojant ekstremalios situacijos padarinius, iki rugpjūčio 5 d. Lietuvos kariai ir toliau užtikrins budėjimą kontrolės postuose Ignalinos rajono keliuose.

Ignalinos rajono kelius nuo liepos 25 d. kontroliuoja 20 Krašto apsaugos savanorių Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės karių. Dieną kariai įrengia nuo trijų iki keturių, nakčiai – 11 kontrolės postų. Karai užtikrina ir šių postų apsaugą.

Į pagalbą siunčiami kariai savanoriai priskirti budinčioms Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėms pajėgoms, kurių ir viena iš užduočių – teikti pagalbą valstybės ir savivaldybių institucijoms ekstremalių situacijų atvejais.

Šiuo metu budėti Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose budi apie 950 karių. Budinčias pajėgas sudaro Sausumos, Jūrų, Oro ir Specialiųjų operacijų pajėgų elementai. Didžiausiam elementui – Sausumos – vadovauja ir jo daugumą sudaro Klaipėdoje dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariai.

Liepos 24 d. Ignalinos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisija rajone paskelbė ekstremaliąją situaciją po to, kai Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytą afrikinio kiaulių maro atvejį Ignalinos rajone, Rupinskų kaime esančiame kiaulių komplekse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.