Mokiniai ir studentai išskubėjo mokytis, o kas dirbs?

Rugsėjis – įtemptas metas ne tik mokiniams ir studentams. Darbdaviams taip pat. Įdarbinimo agentūros atstovai sako, kad darbdaviai, netekę laikinųjų darbininkų – papildomo uždarbio siekusių studentų ir moksleivių, ieško jiems pamainos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Sep 5, 2014, 5:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:53 PM

Darbo rinkos svyravimai smarkiai justi gegužės pabaigoje-birželio pradžioje ir rugpjūčio pradžioje ir rugsėjo pradžioje. Pastarosios vos kelios dienos verčia darbdavius pasukti galvą kuo užkaišioti žiojinčias spragas: laikino uždarbio ieškoję studentai ir mokiniai grįžta tęsti mokslų.

Kaip tvirtino laikinojo įdarbinimo įmonės „Biuro“ vadovas Valdas Strazdas, tebesitęsiant sezoniniams darbams darbdaviams jau nuo rugpjūčio vidurio stinga imliausių darbuotojų – studentijos.

„Prieš prasidedant naujiems mokslo metams pastarieji nusprendžia pailsėti, emigrantai, išvykę dirbti sezoninių darbų į užsienį, vis dar nėra grįžę, o darbų ir darbo vietų nemažėja“, -aiškino V. Strazdas.

Studentai – paspirtis vasarą

Tai patvirtino ir Kėdainiuose įsikūrusių įmonės „Rivona“ sandėlių ūkio vadovas Šarūnas Rakauskas. Jam kasmet tenka sukti galvą ir dėl sezoninės kaitos. Atėjus pavasariui, kai išauga darbininkų paklausa, mat karštuoju metu kur kas daugiau tenka tiekti parduotuvėms vaisvandenių, alaus ir vaisių, kai kurie senieji darbininkai išvyksta laikinai uždarbiauti į užsienį. Tad atsiradusias laisvas vietas tenka kamšyti į Kėdainius vasaros atostogų grįžusiais studentais.

Ką tik pasibaigusią vasarą Š.Rakauskas ieškojo 20 darbininkų. Tuomet prie darbo stojo moksleiviai ir studentai.

Rudenį įtampa atslūgsta, tačiau justi spraga – studentams ir moksleiviams baigus dirbti, į jų vietą pamažu stoja pavasarį mokslus baigę, tačiau pailsėti norėję kėdainiečiai.

Š.Rakauskas neslėpė, kad retas kuris atitinka keliamus reikalavimus, tenka nemažai įdėti pastangų mokant naujokus.

Pakanka savų pajėgumų

Tuo tarpu Šalčininkų rajone, Jašiūnuose, įsikūrusios „Acto“ gamyklos direktorius Aloyzas Ubis pirmomis rugsėjo dienomis įtampos nejaučia. Šiemet jis buvo įdarbinęs penkis moksleivius. Vienas iš jų dirbo iki rugpjūčio 25 dienos, kiti pailsėti išrūko anksčiau.

„Mūsų darbas sezoninis, tad dabar nebejaučiame darbuotojų stygiaus“, - sakė „Acto“ direktorius Aloyzas Ubis.

Nuslūgus agurkų konservavimo vajui, kuris šiemet gerokai vėlavo, sumažėjo ir acto paklausa. Be to, darbo jėgos reikėjo mažiau ir dėl susitraukusio eksporto į Baltarusiją – baltarusių gamintojai patenkino vietos acto poreikius.

Kaip pasakojo A.Ubis, kaskart mažiau vasarą „Actas“ įdarbina moksleivių laikinai padirbėti – gamykla vis geriau pasiruošia sezonui iš anksto: acto atsargas ima kaupti dar balandį, tam reikalui išsinuomoja papildomų sandėlių.

Vietas užima laikinieji darbuotojai

„Biuro“ vadovas V.Strazdas rinkos aktualijas grinė ir statistika. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį šalyje buvo kiek daugiau nei 11,5 tūkst. laisvų darbo vietų. Palyginti su pirmuoju, šis skaičius sumažėjo beveik 0,8 tūkst. – nemažą dalį jų užėmė atostogauti pradėję studentai.

„Biuro“ vadovas V.Strazdas sakė, kad iš 1800 įmonėje dirbančių laikinųjų darbuotojų daugiau nei 40 proc. sudaro būtent studentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.