Reketas: po 12 metų nusprendė, kad per pigiai pardavė

Būrelis vilniečių, sodų sklypų prie Nemenčinės plento savininkų, atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Valdžia nusprendė, kad prieš 12 metų sklypai buvo parduoti per pigiai. Teismo keliu reikalauja iš savininkų sumokėti rinkos kainą. Kol vyksta teismai, sklypai yra areštuoti – jų parduoti nevalia.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė

Sep 10, 2014, 3:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:46 PM

Daugiau kaip prieš dešimtmetį tuometinė Vilniaus apskrities administracija nusprendė išparduoti nenaudojamą žemės ūkio paskirties žemę Vilniuje, netoli Nemenčinės plento, Vilniuje. Kainą nustatė mažą, todėl daugelis gyventojų, tame plote turėjusių kolektyvinius sodus, susigundė praplėsti savo sklypus.

Nusipirko ir užstatė

„Tarp jų buvo ir ir mano tėvai, - naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vilnietė Julija. - 2002 metais jie įsigijo papildomus 3 arus žemės, sutvarkė formalumus, pasirašė sutartį. Atliko žemės matavimus, pakeitė sklypo planą, pakeitimus įregistravo Registrų centre. Turbūt įsivaizduojate šių paslaugų kainas? Per 12 metų sutvarkė prisidurtą plotą, jame pasistatė garažą“.

Prieš kelias dienas daugiau nei 70 turintys ponios Julijos tėvai buvo šokiruoti. Jie gavo teismo pranešimą apie jiems, kaip beje ir kitiems sodininkams, prieš 12 metų susigundžiusiems Vilniaus apskrities administracijos pasiūlymu, iškeltą bylą dėl neteisėto žemės įsigijimo.

Ieškovas - Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Svarbiausias ieškinių motyvas - neva, Vilniaus apskrities administracija daugiau kaip prieš dešimtmetį neteisingai nustatė pardavimo kainas.

„Jie įrodinėja, kad žemė turėjo būti parduodama rinkos verte, todėl dabar pirkėjai maloniai prašomi susimokėti skirtumą tarp įsigijimo kainos ir rinkos kainos“, - pasakojo Julija. Juk, sako vilnietė, neverta net minėti, kad jei žemės pardavimo kaina būtų buvusi kitokia, mano tėvai tų 3 arų gal būtų net nepirkę.

Kainuos ne tik žemė, bet ir advokato paslaugos

Sodo sklypas šiuo metu yra areštuotas. Neduok dieve, sako Julija, tėvus užkluptų rimtesnė liga, jie negalės sodo parduoti ir taip prisidurti geresniam gydymui.

Atsakymas į ieškinį turi atitikti civilinio proceso reikalavimus. Pagyvenę vilniečiai priversti kreiptis į advokatą, kuris jau „nudžiugino“ juos - byla gali tęstis metų metus. „Nudžiugino“ ir dėl paslaugų kainos – jos įvertintos 8 tūkst. litų.

„Teisinė“ valstybė net nesuteikia pensininkams nemokamos teisinės pagalbos srėbti tos pačios „teisinės“ valstybės bukų biurokratų privirtai košei - 40 metų atsakingus darbus dirbę ir mokesčius mokėję tėvai laikomi turtuoliais, nes gauna pensijas, kurios leidžia retkarčiais nusipirkti mėsos ir susimokėti bent dalį mokesčių už komunalinius patarnavimus“, - piktinosi pašnekovė ir klausė: kodėl gi mūsų valstybė su savo piliečiais elgiasi lyg 1995-ųjų reketininkai.

Padaryta daug pažeidimų

Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Jakavonienė neneigė, kad tarnyba kreipėsi į teismą dėl neteisėtos žemės įsigijimo.

„2002 metais, parduodant tą žemę buvo padaryta daug pažeidimų. O mūsų tarnyba yra valstybinės žemės patikėtinė apginti viešąjį interesą. Šiuo metu teisme vyksta bylos nagrinėjimas ir kol ši procedūra nebus baigta, komentuoti bylos nagrinėjimo eigos teisiškai negalime“, - tokio lakoniško atsakymo į klausimus sulaukė į lrytas.lt.

Pašnekovė nesiėmė prognozuoti kiek truks bylos nagrinėjimas. Ji tik patikino, kad tokių bylų nėra daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.