Siaubas rusų piniginėms - dvigubai didesnis maisto kainų šuolis

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija padidino savo prognozes dėl galimo maisto prekių kainų augimo 2014 metais – manoma, kad rodiklis kilstelėti gali iki 12-13 proc. Tokia analitikų nuomonė paviešinta ministerijos prognozėje „Rusijos socialinė ir ekonominė plėtra iki 2017 metų“. Ankstesnėje prognozėje vidutinis galimas kainų augimas sudarė 7,2-7,4 proc., praneša „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2014, 3:52 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:38 PM

Ministerijos pareigūnai nurodo, kad sankcijomis uždraustos importuojamos prekės buvo pigesnės nei pačioje Rusijoje gaunamos žaliavos. Tokia situacija sulaikė ir šalies žemės ūkio sektoriaus gamintojų bei perdirbėjų nustatomų kainų augimą.

Taip pat Ekonomikos plėtros ministerija numato, kad kitose prekių ir paslaugų grupėse kainų augimas bus ne toks spartus, kaip buvo tikimasi anksčiau. Bendroji infliacija gali būti kiek lėtesnė nei prognozuota.

Smukus importui ministerijos analitikai laukia didėsiančių vietos gamintojų produkcijos apimčių 2015-2016 finansiniais metais. Tai ilgalaikėje perspektyvoje turėtų paveikti ir maisto pramonės sektoriuje registruojamą kainų augimą.

Atsakydama į Vakarų įvestas sankcijas Maskva rugpjūčio 7 d. uždraudė importuoti į šalį jautieną, kiaulieną, daržoves, vaisius, paukštieną, žuvis, sūrius, pieną ir pieno produkciją iš ES, JAV, Australijos, Kanados ir Norvegijos. Šis embargas galios metus – sprendimas buvo priimtas po Vakarų nustatytų ekonominių sankcijų Maskvai dėl Ukrainoje susidariusios įtemptos padėties.

Vėliau iš draudžiamų įvežti prekių sąrašo buvo išbrauktas mailius, pienas be laktozės ir iš tokios rūšies pieno gaminama produkcija, sėklinės bulvės, cukriniai kukurūzai, žirniai, biologiškai aktyvūs maisto papildai ir vitaminai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?
Gyvai
Gyvai: Silvester Belt išlydėjimas į „Euroviziją“