Rusai užplūdo bankus – indėliai tirpsta akyse

Rugsėjį Rusijos Federacijos gyventojai atsiėmė iš bankų 52,6 mlrd. rublių (1,28 mlrd. dolerių) – teigiama RF Centrinio banko interneto svetainėje paskelbtoje medžiagoje. Tai sudaro 0,4 proc. visų rublinių indėlių ir yra pirmas rublinių indėlių sumažėjimas nuo kovo, kai jų buvo sumažėję net 2,2 procento.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 22, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 3:34 AM

Valiutiniai indėliai padidėjo 2,4 proc. (79 mlrd. rublių), tačiau šis augimas, geičiausiai, „popierinis“ ir fiksuojamas dėl dolerio ir euro kursų kilimo – šių dviejų valiutų krepšelis Maskvos biržoje per mėnesį pabrango 4,5 procento. Reitingų agentūros „Fitch“ analitikai paskaičiavo, kad įvertinus valiutų perkainojimą Rusijos bankų sistema rugsėjį prarado apie 200 mlrd. rublių gyventojų indėlių, skelbia "Vedomosti".

Analitikai tokį bankų šlavimą aiškina rublio kurso kritimu dolerio ir euro atžvilgiu. Rugsėjį rublis dolerio atžvilgu nuvertėjo 6,6 proc., o euro atžvilgiu – 2,8 procento.

Dviem pirmosiomis spalio savaitėmis rublio vertė ir toliau krito, nors Rusijos CB valiutos kurso stabilizavimui per šį laikotarpį skyrė 12,6 mlrd. dolerių. Esant tokiai situacijai gyventojai nusprendė veikti užuot laukę tolesnio rublio smigimo.

Analitikų nuomone dabartinį rublio kurso kritimą lemia staigus naftos kainų mažėjimas pasaulio rinkose ir valiutų trūkumas Rusijos rinkoje dėl Vakarų valstybių šiai šaliai pradėtų taikyti ekonominių sankcijų už jos agresyvią politiką Ukrainos atžvilgiu.

„Tikriausiai, matydami kainų augimą, pastaruoju metu žmonės nebedidina rublinių santaupų, o bando išgelbėti jas nuo nuvertėjimo, pirkdami dolerius ir brangstančias importines prekes, kurių pirkimą anksčiau buvo atidėję “, - aiškina „Fitch“ analitikas Aleksandras Danilovas, kurį cituoja laikraštis „Vedomosti“. Kaip skelbia žiniasklaida, kai kuriose valiutos keityklose jau pritrūko amerikietiškos valiutos.

Kitas, BKF bankui atstovaujantis analitikas Maksimas Osadčijus mano, kad gyventojai atsiima rublinius indėlius ir dėl sumažėjusio pasitikėjimo bankų sistema, kai vis dažniau Rusijos CB atima tai iš vieno, tai iš kito banko licencijas.

„Visi žmonės pajuto, kad ekonominė padėtis blogėja, tačiau masinio indėlių atsiėmimo ir eilių kol kas nėra“, - cituoja „Vedomosti“ VTB24 banko viceprezidentą Ašotą Simonianą. „Mes esame bankas stambiems klientams, kurie nepaisydami situacijos rinkoje išdėlioja laisvas lėšas į valiutų krepšelius ir kol kas gali palikti dalį pajamų“, - sako bankininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.