Moterys vis labiau įsitvirtina darbo rinkoje

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje dirbo 8 proc. daugiau vyrų nei moterų. Vyrų užimtumas siekė 55,9 proc., moterų – 47,9 poc., skelbia LR statistikos departamentas. Tačiau gajus stereotipas, kad moterims ne taip gerai sekasi dirbti technologijų įmonėse ar kitose „vyriškuose“ darbuose – keičiasi.

Daugiau nuotraukų (1)

Karolina Trabutytė

Oct 25, 2014, 6:58 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:29 PM

Lietuvos verslo konfederacija jau antrus metus iš eilės organizavo konkursą „Aš myliu savo įmonę“, kurio tikslas – surasti mylimiausias Lietuvos įmones, gerinti kompanijų mikroklimatą ir vienyti kolegas bendram tikslui.

Lyties svarbą keičia kvalifikacija ir sugebėjimai

Anksčiau visuomenėje įsigalėjusi tendencija, kad moterys turėtų dirbti moteriškus, fiziškai nesunkius ir kruopštumo reikalaujančius darbus, o vyrai – užimti dominuojančias pozicijas ne tik fiziškai sunkiuose darbuose, bet ir aukštų kompetencijų reikalaujančiuose pozicijose – keičiasi. Vis daugiau įmonių darbuotojus renkasi ne pagal lytį, bet pagal darbuotojų kvalifikaciją.

„Gyvename rinkos ekonomikoje, todėl įmonės vadovui būtų neracionalu ir netikslinga rinktis darbuotoją ne pagal kvalifikaciją ar gebėjimus, bet pagal lytį.

Pastaruoju metu darbuotojai, nesvarbu ar tai būtų moterys, ar vyrai, lyginami pagal kompetencijos lygį“, - tvirtina Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.

Elektronikos ir inžinerijos kompanijos „Eldes“ personalo vadovės Neringos Lipskytės teigimu, moterų perspektyvos darbo rinkoje – nuolatos gerėja. „Mūsų kolektyve moterys sudaro apie 23 proc. visų darbuotojų. Įmonei yra vienodai svarbus tiek moterų, tiek vyrų darbas, manome, kad abiejų lyčių darbuotojai gali būti puikūs savo srities specialistai“, – įmonės patirtimi dalinosi N. Lipskytė.

Projektai gerina darbuotojų santykius

Šiais metais projekto „Aš myliu savo įmonę“ organizatoriai daug dėmesio skyrė įmonių mikroklimato gerinimui bei artimesniam tarpusavio ryšiui ne tik tarp vadovo ir darbuotojo, bet ir pačių kolegų, komandos. Projektas kviečia įmonių darbuotojus susitelkti bendram tikslui ir pažvelgti į savo kolegas kaip į geriausius patarėjus, draugus bei partnerius.

„Tokie projektai kaip „Aš myliu savo įmonę“ padeda sukurti geresnę tarpusavio atmosferą darbo vietoje, o draugiška komanda tikrai gali pasiekti daugiau“, – teigia LVK prezidentas bei konkurso „Aš myliu savo įmonę“ komisijos narys V. Sutkus.

N. Lipskytė pritaria LVK vadovo nuomonei, kad moterys, pradėjusios plėsti savo domėjimosi ir darbo sritis pradžioje turėjo įrodyti savo potencialą, tačiau pastaruoju metu moterų ir vyrų bendradarbiavimas peržengia lyčių stereotipus ir konkurencija išlieka nebent darbiniam tonusui pakelti.

Vyriško darbo iššūkis moterims nė motais

V. Sutkaus teigimu, vis daugiau moterų įrodo, kad jos gali būti geros savo srities specialistės. Vis daugiau profesijų tampa universaliomis: „Bankuose ir finansų sektoriuje moterys užima vis atsakingesnes pareigas. Dabar daugelis vadinamų „vyriškų“ profesijų tampa universalios.

Geru inžinieriumi gali būti tiek moteris, tiek vyras, šiam darbui nereikia fizinės jėgos. Fiziškai sunkius darbo procesus vis dažniau pakeičia naujosios technologijos, darbuotojui tereikia valdyti procesus, o tai gali atlikti taip pat ir vyrai, ir moterys.“

N. Lipskytė prognozuoja, kad greitu metu vis daugiau merginų rinksis technologines specialybes.

„Gamybos ir logistikos padalinyje bene 80 proc. darbuotojų yra moterys. Jos puikiai atlieka kruopštumo, atidumo bei kantrybės reikalaujančius darbus. Beje, elektronikos ir telekomunikacijų sektoriuje sėkmingai dirba išties nemažai eksporto vadybininkių. Manome, kad ateityje vis daugiau moterų rinksis elektronikos ir telekomunikacijų sritį dėl puikių jos perspektyvų“, – savo pastebėjimais dalinasi N. Lipskytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.