Baltarusių premjeras Šviniui: „Bus problemų, kreipkitės į mane“

Lietuvos investicijos Baltarusijoje sumažėjo, tačiau nuo prekybos su Rusija nukentėję verslininkai gręžiasi į rytinę kaimynę.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 4, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:21 AM

Mogiliove vykstančiame Lietuvos ir Baltarusijos ekonomikos forume vengiama politinių temų. Tačiau abiejų šalių premjerai ir verslininkai negailėjo vieni kitiems komplimentų.

Tiesa, mūsų šalies investuotojai forume vengė prisipažinti, su kokiomis problemomis jie susiduria arba kodėl taip sumažėjo investicijos kaimyninėje valstybėje.

Baltarusijos premjeras Michailas Miasnikovičius primygtinai ragino verslininkus kalbėti apie kylančias problemas, tačiau daugelis neišdrįso apie jas užsiminti.

Apie tam tikras problemas nedrąsiai užsiminė tik prieštaringos reputacijos verslininkas Arūnas Pukelis, dabar vadovaujantis „Magnus Group“, kuri investuoja Baltarusijoje.

Šviniaus pravardę turintis verslininkas forume iškart sulaukė Baltarusijos premjero pažado išspręsti visus nesklandumus.

„Jei turėsite problemų, kreipkitės tiesiai į mane“, – Šviniui pareiškė Baltarusijos premjeras. Kalbama, kad A.Pukelis yra užsitarnavęs ir Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos malonę.

Ne kartą teistas A.Pukelis Baltarusijoje dirba statybų versle.

Lietuvos verslininkai šiais metais Baltarusijoje investavo 38 milijonus eurų, o tai yra net 64 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

Baltarusių investicijos Lietuvoje irgi sumažėjo trečdaliu – iki 29 milijonų eurų. Forume dalyvaujantis Algirdas Butkevičius sakė, kad Baltarusijos verslininkai neskuba investuoti Lietuvoje, nors galėtų tai daryti.

Forume dalyvauja didžiųjų Lietuvos verslo kompanijų vadovai. Mogiliovas forumui pasirinktas neatsitiktinai – čia veikia laisvoji ekonominė zona, kurioje dirba ir kelios lietuviško kapitalo įmonės. Tarp jų ir didžiausia lietuvių investicija – Vakarų medienos grupės gamykla.

Iš viso Baltarusijoje veikia per 600 lietuviško kapitalo bendrovių.

Baltarusijos premjeras M.Miasnikovičius savo kalboje užsiminė apie kai kuriuos verslo ribojimus, kuriuos reikėtų panaikinti. Jis priminė, kad Baltarusija jau yra investavusi Klaipėdos jūrų uoste, todėl „reikia gerinti ilgalaikį bendradarbiavimą“.

Baltarusijos premjeras ragino Lietuvos verslininkus investuoti Velikij Kameno laisvojoje ekonominėje zonoje. Baltarusiai investuotojus ten vilioja dešimties metų nuliniu mokesčio tarifu.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius savo ruožtu reklamavo suskystintų dujų terminalo galimybes, kuriomis gali pasinaudoti ne tik Baltijos šalys.

Be to, premjeras pakvietė Baltarusijos statybininkus dalyvauti daugiabučių namų renovacijos konkursuose.

A.Butkevičius sakė, kad Baltarusijoje pastaraisiais metais mažėjo mūsų šalies investicijos ir atvirkščiai. Šiuo metu Baltarusija užima 9-ąją vietą pagal Lietuvos investicijas pasaulyje.

Lietuvos investuotojai yra ne kartą nudegę pirštus Baltarusijoje, kai kurie jų net yra ten kalėję. Tačiau valstybinės įmonės Nacionalinės investicijų ir privatizavimo agentūros vadovė Natalija Nikandrova sakė, kad užsienio investicijos yra apsaugotos nuo nacionalizavimo.

Vienas didžiausių Lietuvos investuotojų Baltarusijoje „Arvi“ grupės vadovas Vidmantas Kučinskas forume sakė, kad grupė kaimyninėje šalyje dirba apie 20 metų.

„Arvi“ grupė yra investavusi į utilizacijos įmones Baltarusijoje, taip pat pradėjo statyti mėsos perdirbimo įmonę.

Grupė šiais metais investuos 64 mln eurų.

Abiejų šalių prekyba pernai siekė 1,5 milijardo JAV dolerių. Tačiau didžiausią dalį sudarė baltarusiški kroviniai, gabenami per Lietuvą, bei automobilių eksportas į Baltarusiją.

Trečdalis baltarusiškų krovinių į pasaulį keliauja per Lietuvą, Klaipėdos jūsų uostą. Baltarusiai patenkinti vežimo tarifais, dėl kurių suderėta su „Lietuvos geležinkeliais“. Apie tai kalbėjo ir Baltarusijos premjeras M.Miasnikovičius.

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka forume sakė, kad 11,6 mln. tonų krovinių pervežta, o tai trečdaliu daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.