Lietuviškos daržovės: sunaikinti ar išdalinti?

Ką daryti su morkų, kopūstų ir obuolių derliumi, kurio nebeperka Rusija? Nors ūkininkams siūlomos kompensacijos, kad derlius būtų sunaikintas, ne visiems žemdirbiams kyla rankos taip elgtis, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2014-11-08 05:00, atnaujinta 2018-01-22 00:41

„Rankos nekyla naikinti derliaus, kurį užauginome“, – vakar sakė Pasvalio rajone ūkininkaujantis Algimantas Morkūnas. Todėl jis iš šių metų morkų derliaus net 200 tonų nusprendė atiduoti labdarai. „Maisto bankui“ jau išsiųsta pusė šio kiekio – apie 100 tonų morkų.

Ūkininkas žino, kad už kilogramą varguoliams padovanotų morkų jam iš ES lėšų bus sumokėta maždaug 44 centai. Lygindamas su praėjusių metų kainomis, kai savo morkas parduodavo Rusijos rinkoje, ūkininkas tik atsidūsta. Tuomet už kilogramą jam atitekdavo nuo 60 iki 80 centų.

Labdaros organizacijai „Maisto bankas“ ūkininkas atiduoda puikios kokybės daržoves. Prieš išvežant labdarai skiriamą produkciją, ją patikrina į cechą atvykę Valstybinės augalų apsaugos tarnybos ir Rinkos reguliavimo agentūros specialistai.

Šiuo metu moderniame A.Morkūno daržovių perdirbimo ceche verda darbas. Derlius – morkos ir kopūstai – valomi, plaunami, rūšiuojami ir pakuojami. Dalis daržovių keliauja į sandėlius. A.Morkūnas viliasi, kad žiemą Rusija atšauks savo draudimą ir vėl pradės pirkti lietuvių bei kitų Europos ūkininkų užaugintas daržoves. Todėl pasvaliečio ūkio saugyklose iki lubų prikrauta šiųmečio morkų ir kopūstų derliaus.

Nemažai Lietuvos daržovių augintojų nusprendė už ES siūlomą paramą derlių naikinti.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Paramos programų departamento direktorius Germanas Lamsodis sakė, kad iš šių metų derliaus mūsų šalies ūkininkai jau pašalino iš rinkos 765 tonas morkų, 102 tonas kopūstų ir apie 100 tonų obuolių.

Iš šio kiekio tik trečdalis buvo skirta labdarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.