Lietuvoje dirbusiems anglams - kaltinimai korupcija

Vieną didžiausių Prancūzijos kompanijų, dirbančių ir Lietuvoje, pavijo kaltinimai dėl korupcijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 17, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:14 AM

Didžiosios Britanijos sukčiavimo tarnyba artimiausiu metu pateiks kaltinimus kompanijos „Alstom“ specialistams, dirbusiems su projektais Lietuvoje. Byloje kaltinimai gali būti pateikti keliems fiziniams asmenims.

Apie tai pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Lietuvoje taip pat veikia „Alstom“ filialas. Tačiau korupcijos šešėlis krinta ne ant lietuvių, o britų, dirbusių mūsų šalyje. Didžiojoje Britanijoje registruotas „Alstom“ energetikos ir transporto paslaugų padalinys. Tokie padaliniai veikia įvairiose Europos šalyse.

Lietuvoje projektus vykdė Didžiosios Britanijos kompanija „Alstom Combustion Services“, kuri dar 2002 metais „Vilniaus energijoje“ įdiegė automatizuotą katilo uždegimo ir liepsnos kontrolės sistemą.

5,7 milijono litų vertės sistema, kaip skelbta tuomet, leidžia ekonomiškai naudoti elektros energiją.

„Vilniaus energijoje“ katilo degiklius modernizavo ir Anglijos bendrovė „Alstom Power Ltd.“. Tai susiję su taršos mažinimu Vilniaus elektrinėje.

Didžiosios Britanijos sukčiavimo tarnyba kol kas nepaskelbė, su kokiu britų padaliniu susiję kaltinimai korupcija Lietuvoje.

„Kaltinimai, apie kuriuos skelbiama, su mūsų filialu visiškai nesusiję. Panašu, kad britų tarnyba tiria savo šalies kompaniją ir su mumis net nebendrauja“, – lrytas.lt užtikrino „Alstom“ filialo Lietuvoje vadovas Viktoras Karaliūnas.

Jis tvirtino, kad su juo britų tarnybos nebuvo susisiekusios, o informaciją apie kaltinimus sužinojo iš naujienų agentūros „Bloomberg“.

Prancūzijos kompanija, kurios didžiausias akcininkas yra valstybė, Lietuvoje vykdo daug energetikos projektų. Kompanijos specialistai įdiegė dūmų filtrų sistemas Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose, „Fortum“ elektrinėje Klaipėdoje, Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje, taip pat tiekia įrangą. „Alstom“ turi vilčių Vilniui gaminti ir tramvajus.

„Alstom Power“ Lietuvos elektrinėje įgyvendino maždaug 200 mln. eurų (apie 690,6 mln. litų) sieros šalinimo įrenginių statybos projektą.

Kaip paaiškino V.Karaliūnas, už kiekvieną projektą atsakingas vis kitas „Alstom“ padalinys. Pavyzdžiui, Elektrėnuose dirbo kompanijos Švedijos padalinys, o kaltinimai korupcija bus pateikti su britų padaliniu susijusiems darbuotojams.

„Kai jie dirbo Lietuvoje, čia net filialo nebuvo. Baltijos šalių rinkos buvo valdomos iš Rygos. Britų kompanija „Vilniaus energijoje“ dirbo seniai. Jei ir buvo korupcinių istorijų, tai dar iki tol, kai mes įsikūrėme 2005 metais“, – tvirtino „Alstom“ Lietuvos filialo vadovas.

Tačiau V.Karaliūnas sutinka, kad korupcijos skandale minimas „Alstom“ vardas gali suteršti reputaciją. „Tai didelė žala. Bet mes dirbame skaidriai, istorija mūsų neliečia“, – pridūrė Prancūzijos kompanijos filialo Lietuvoje vadovas.

Beje, „Alstom“ Zambijos padalinio vadovai yra bausti už kyšininkavimą šioje Afrikos šalyje siekiant gauti užsakymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.