Būkite atidūs - parduotuvių lentynose yra nesaugių produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė prekiauti ir nurodė iš rinkos surinkti nesaugų įmonės „Rudugys“ spaustą kanapių aliejų ir viskio (likerio) su natūraliu cinamono skoniu „Fireball“ (33 proc., išfasuotą po 500 ml) alkoholinį gėrimą. Jei įsigijote kurį šių produktų, galite juos grąžinti pardavėjams ir atgauti sumokėtus pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2014, 9:01 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:40 AM

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba ištyrė „Rudugio“ kanapių aliejaus mėginius laboratorijoje. Atlikus tyrimus kanapių aliejuje nustatytas bezo(a)pireno kiekis (5,2 mikrogramo/kg) viršijo didžiausią leistiną koncentraciją (2,0 mikrogramai/kg).

Patikrinus „Rudugio“ aliejaus gamybos ir fasavimo cechą Klaipėdoje ir sandėlį uostamiestyje, paaiškėjo, kad bezo(a)pirenu užterštą aliejų „Rudugys“ spaudė iš kiniškų kanapių sėklų, pirktų per Lenkijos firmą (iš 800 kg buvo išspaustas 241 kg aliejaus). Gamyboje ir sandėliuose šios partijos aliejaus likučių jau nebuvo.

Įmonei nurodyta nesaugų aliejų nedelsiant surinkti iš rinkos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba apie šį atvejį informavo Europos Komisiją ir kaimynines šalis Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

RASFF sistema taip pat gautas pranešimas apie nesaugų alkoholinį gėrimą. Pranešime nurodyta, kad Suomijos specialistai viskio (likerio) su natūraliu cinamono skoniu „Fireball“ (gamintojas „ArcusGruppen“, Norvegija) sudėtyje nustatė per didelį maisto priedo E 1520 – propilenglikolio kiekį (5 800 mg/kg, kai leistina norma – 1 000 mg/kg). Maisto priedas E 1520 – propilenglikolis yra skaidrus, bespalvis skystis, jis veikia kaip baktericidas – tirpaluose stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Gėrimas buvo išplatintas 17-oje ES valstybių ir kai kuriose trečiosiose šalyse.

Nedidelį kiekį šio nesaugaus alkoholinio gėrimo į Lietuvą įvežė „Baltijos logistikos ir investicijų centras“, įsikūręs Klaipėdoje. Importuotojui uždrausta šį gėrimą platinti ir nurodyta likučius surinkti iš rinkos.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.